Zzp'ers zien brood in uitvaartbranche, sector vraagt maatregelen van minister

De uitvaartbranche wordt overspoeld door zelfstandigen die een toekomst zien in de branche wegens een toenemende vergrijzing en oversterfte. Zo meldt BNR.

Sinds 2014 is het aantal bedrijven dat actief is in de uitvaartsector bijna verdubbeld. Destijds waren er slechts 1360 uitvaartbedrijven, terwijl dat aantal nu is gestegen tot 2600, volgens gegevens van BoldData. De sector signaleert misstanden en heeft contact opgenomen met het ministerie van Hugo de Jonge om actie te ondernemen, meldt branchevereniging BGNU aan BNR.

Volgens BoldData is de groei voornamelijk te danken aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Meer dan 77 procent van de uitvaartverzorgers werkt als zzp'er.  Nederland heeft nu al vier jaar op rij te maken met oversterfte. Dit betekent aanzienlijk meer werk voor uitvaartondernemers. In 2014 waren er bijna 140.000 sterfgevallen, terwijl dit aantal in 2023 was gestegen tot ruim 169.000.

Het aantal personeelsleden in de branche is niet per se gestegen, maar vooral zzp'ers zijn tot de markt toegetreden. Hierdoor is ook het werk veranderd. "Zzp'ers nemen de leiding en besteden andere zaken uit aan faciliterende organisaties, zoals het vervoer en de koeling van lichamen," legt Brigitte Wieman, directeur van de branchevereniging, uit. Dit is gunstig voor de consument, omdat meer concurrentie betekent dat consumenten meer keuzemogelijkheden hebben.