IndyCar-coureur Palou wint uiterst saaie 'Million Dollar Challenge', Van Kalmthout getorpedeerd

Op The Thermal Club, een privéclub in Californië, is zondagavond de Million Dollar Challenge verreden, de eerste niet-kampioenschapsrace in de IndyCar Series in zo'n twee decennia. Er stond een dikke anderhalf miljoen dollar aan prijzengeld te wachten, maar het concept werkte bepaald niet lekker: twee heats als kwalificatie voor de hoofdrace, met uiteindelijk vrijwel nergens echt spanning.

Heat één
Felix Rosenqvist stond op poleposition, naast Scott McLaughlin en voor Rinus van Kalmthout, Christian Lundgaard, Josef Newgarden, Will Power en Romain Grosjean. Na minder dan één bocht kon Van Kalmthout de hoop op een half miljoen al opgeven: Grosjean werd bij het aanremmen aangetikt door Scott Dixon en torpedeerde Van Kalmthout, die totaal kansloos was.

Bij de tweede startpoging verliep het beter: Rosenqvist en McLaughlin behielden de leiding, Newgarden schoof achter hen aan, voor Lundgaard en Agustin Canapino. Daar veranderde verder niks meer aan en dus plaatsten die vijf, aangevuld met nummer zes Colton Herta, zich voor de latere strijd om de pegels.

Heat twee
Polesitter Alex Palou en Marcus Armstrong startten vanaf rij één, voor Graham Rahal, Linus Lundqvist, Tom Blomqvist, Pietro Fittipaldi, Alexander Rossi, Callum Ilott en Pato O'Ward. Blomqvist had het zwaar en wist zijn positie in de top-6 niet vast te houden: Fittipaldi en Rossi schoven door en plaatsten zich samen met de top-4 - waar niks in wijzigde - voor de hoofdrace.

Hoofdrace
Palou en Rosenqvist namen als winnaars van de twee heats de eerste rij in beslag, gevolgd door Armstrong, McLaughlin, Rahal, Newgarden, Lundqvist en Fittipaldi. McLaughlin kende een sterke start en schoof door naar plek twee, voor Rosenqvist en Armstrong, terwijl Rahal werd gepasseerd door Newgarden en Lundqvist.

Daar bleef het in het eerste deel van de race bij, waarna we halverwege een rode vlag kregen voor de vooraf geplande onderbreking. Na die planning konden we weer door met de tot dan toe nog altijd niet enorm enerverende race, Palou en McLaughlin voorop. Daar veranderde niks meer aan: Palou reed overtuigend naar de winst en een half miljoen dollar, McLaughlin werd eenzaam tweede, voor Rosenqvist.