Razgatlioglu slaat toe in fantastisch World Superbike-weekeinde Catalunya, Van der Mark 4e

Op het circuit van Barcelona is het tweede weekeinde in het World Superbike-kampioenschap verreden. Dat werd een prachtig weekeinde, met misschien wel één van de beste Superbikeraces ooit en twee races die ook zeker vermakelijk waren.

Race één
Toprak Razgatlioglu had zijn BMW op poleposition geparkeerd, met Nicolo Bulega en Andrea Iannone naast hem op rij één. Michael van der Mark vertrok van een prima vierde plek, voor Sam Lowes, Dominique Aegerter, Alex Lowes, Remy Gardner en Andrea Locatelli. Danilo Petrucci vertrok vanaf plek tien, Alvaro Bautista moest na een straf plaatsnemen op de veertiende plek.

Razgatlioglu kende een prima start en nam de leiding, Lowes en Iannone sloten aan. In no-time wist Lowes zelfs een aanval te plaatsen en de leiding te pakken in pas zijn vierde WSBK-race, maar dat was geen lang leven beschoren: krap twee ronden later ging de Engelsman onderuit. Bulega werkte zich zo naar voren en pakte de koppositie over, waarna hij een gat sloeg van dik vier seconden richting Iannone en Razgatlioglu.

De Turkse BMW-coureur nam plek twee over en begon het gat naar Bulega alsmaar sneller te verkleinen. In de laatste ronde sloot hij aan en ging hij met speels gemak langs de Ducati van Bulega, wat de bij Yamaha zo succesvolle Razgatlioglu zijn eerste zege opleverde voor BMW. Bulega werd tweede, ruim voor Bautista, die een sterke race zo bekroonde met een podiumplek. Van der Mark had een lastige slotfase en finishte uiteindelijk als negende.

Superpolerace
Met dezelfde negen mannen op de eerste drie rijen ging de korte race van start, waarbij Sam Lowes weer een fantastisch begin kende en de leiding pakte. Iannone ging er achteraan, Alex Lowes volgde en nam al snel plek twee over, achter zijn tweelingbroer. Sam begon het zwaar te krijgen en zakte net zo snel terug, terwijl Bulega naar voren kwam en met Iannone én Alex Lowes om de leiding knokte.

Van die strijd profiteerde Razgatlioglu dan weer en ook Bautista kwam zich melden, terwijl Alex Lowes het juist wat moest laten gaan. Bij het ingaan van de slotronde slipstreamde Bautista zich zelfs naar de koppositie, maar in de allerlaatste bocht moest hij die inleveren: Razgatlioglu drukte zijn BMW op hoge snelheid binnendoor en pakte de winst, voor Iannone, die in zijn kielzog ook langs Bautista knalde. Bulega werd vierde, voor Alex Lowes en Van der Mark, na wat misschien wel een van de beste Superbikeraces ooit was.

Race twee
De top-9 van de superpolerace vormde de eerste drie rijen voor de slotrace van het weekeinde, waarbij Bautista uit de blokken schoot en de leiding pakte. Iannone volgde, voor Razgatlioglu, Bulega en de prima vertrokken Gardner. Bulega was de volgende die het tempo te pakken kreeg en dit keer reed hij naar de leiding, maar het duurde niet lang voor Bautista weer langszij kwam.

Even na de helft van de race ging Iannone onderuit, waardoor BMW's kansen op het podium weer vergrootten: Razgatlioglu reed op plek drie, Van der Mark op vier. In de laatste paar ronden was de spanning er voor het eerst in het weekeinde uit: Bautista reed overtuigend naar de zege, teamgenoot Bulega werd tweede en Razgatlioglu completeerde het podium, voor Van der Mark.