Humo: Vlaams politicus Filip Dewinter heeft jarenlang voor China gewerkt

Volgens het Belgische tijdschrift Humo heeft  Filip de Winter, leider van de Belgische extreemrechtse partij Vlaams Belang, meerdere jaren hebben samengewerkt met de Chinese communistische partij. Dewinter zou contact hebben gehad met extreemrechtse politici in Europa, een Chinese spion naar België hebben overgebracht en de Syrische ambassadeur hebben uitgenodigd bij een Chinese spion thuis.

De kern van het verhaal draait om de Chinese spion Changchun Shao, die in de herfst van 2017 werd uitgezet door de Belgische autoriteiten. De Dewinter heeft geprobeerd deze uitzetting te voorkomen. De kwestie kwam vorig jaar opnieuw in de aandacht door de onthulling dat Dewinters partijgenoot Frank Creyelman ook een spion voor China bleek te zijn.

Creyelman werd onmiddellijk door Vlaams belang uit de partij gezet, Dewinter mocht blijven doordat hij beweerde slechts culturele en zakelijke belangen van Changchun Shao te hebben behartigd. Het onderzoek van Humo en Apache onthult dat Filip Dewinter actief betrokken was bij de Communistische Partij van China en hiervoor betaald werd. De betalingen liepen via verschillende Belgische bedrijven en non-profit organisaties waar grote sommen geld uit China naartoe werden geleid en waar aanzienlijke hoeveelheden contant geld circuleerden. Daarnaast blijkt Creyelman sterk aanwezig te zijn in de zakelijke bubble van Shao.

Op 27 juni 2016 diende Filip Dewinter een onkostenoverzicht van 1.026,02 euro in bij Windows of Beijing in Europe, een non-profit organisatie die werd geleid door Changchun Shao.

Dewinter vermeldt dat de kosten zijn gemaakt voor de organisatie van een bezoek van een delegatie van de Chinese International Delegation For Friendly Contacts. Echter heeft Dewinter de naam van deze organisatie niet helemaal correct genoteerd op zijn factuur.

In werkelijkheid gaat het om de China Association for International Friendly Contact (CAIFC), opgericht in 1984 om de belangen van de Communistische Partij van China in het buitenland te behartigen. Volgens deskundigen fungeert deze organisatie de facto als een Chinese inlichtingendienst.

Dewinter bereidde zich voor op het bezoek van een delegatie van deze Chinese inlichtingendienst door te dineren met enkele (toenmalige) Europarlementsleden die tot de extreemrechtse buitenbaan behoren. Hij had onder andere een diner met Bruno Gollnisch, een beruchte negationist en de tweede man van het Franse Front National toen Jean-Marie Le Pen nog aan het roer stond, en met de Duitse neonazi Udo Voigt (NPD) die ooit voorstelde om Hitlers secretaris Rudolf Hess postuum te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ook schoof een delegatie van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad met Dewinter aan tafel op kosten van de Chinezen.