Navalny onder grote belangstelling en zware bewaking begraven

Vandaag wordt Alexi Navalny begraven in Moskou. De uitgesproken Poetin-criticus stierf op 16 februari in de gevangenis, waar hij vastzat op wat aanhangers politiek gemotiveerde aanklachten noemden. 

Update 16.00 uur:  Ondanks de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen kwamen vrijdag duizenden mensen afscheid nemen bij de kerk. Toeschouwers applaudisseerden, gooiden met bloemen en scandeerden „Navalny, Navalny.” Onder de rouwenden. ook hoge diplomaten, de dienst werd naar verluidt onder druk van de autoriteiten afgebroken.

Het Kremlin heeft gewaarschuwd dat degenen die deelnemen aan “ongeoorloofde bijeenkomsten” “door de wet ter verantwoording zullen worden geroepen”

Russische media berichten dat enkele honderden mensen de dienst mochten bijwonen in de kerk zelf. Het ging onder meer om de ouders van Navalny. 

Eerdere berichtgeving: Er is al politiebewaking ingezet bij de kerk waar de ceremonie voor Navalny zal plaatsvinden. De politie arriveerde in bussen en zette barrières op om de straat naar de kerk te blokkeren. Naar verluidt hebben verschillende kerken geweigerd de dienst te houden.

Een aantal activisten uit de oppositie geloven dat het Kremlin de begrafenis van Navalny strak heeft geregisseerd uit angst dat een openbare ceremonie tot demonstraties zal leiden.