Tientallen doden tijdens distributie van hulpgoederen in Gaza

In Gaza-stad is een stormloop op hulpgoederen geëscaleerd. De gezondheidsautoriteit in Gaza meldt meer dan 100 doden. Er is nog veel onduidelijk en er gaan verschillende versies rond over wat er gebeurd zou zijn.

Veel mensen zijn omgekomen tijdens chaos en door geweervuur bij de aankomst van een hulpkonvooi in de Gazastrook. Het Israëlische leger zei dat veel inwoners zich rond de vrachtwagens met hulpgoederen verdrongen om ze te plunderen. Volgens Israëlische bronnen zijn er minstens 24 mensen gedood door verdringing en vertrapping. De door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit geeft veel hogere cijfers en rapporteert 104 doden en 760 gewonden. De dienst beschuldigde het Israëlische leger ervan de groep in Gaza-stad te hebben beschoten terwijl ze op de hulpgoederen stonden te wachtten.

Israël: 'Het is een tragedie'
In een eerste verklaring sprak de Israëlische regering van een tragedie. De eerste aanwijzingen duiden erop dat de sterfgevallen zijn veroorzaakt doordat bezorgers op de menigte inreden. “Op een gegeven moment werden de vrachtwagens bestormd”, vertelde Avi Hyman aan Reuters.

De vrachtwagenchauffeurs waren civiele chauffeurs uit Gaza. De vrachtwagens reden de menigte in en doodden hierbij "tientallen mensen, voor zover ik weet", zei Hyman. "Het is duidelijk een tragedie, maar we hebben nog niet alle informatie beschikbaar". 

Catastrofale humanitaire situatie in Gaza
VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths uitte zijn afschuw. “Zelfs na bijna vijf maanden van brute vijandelijkheden kan de situatie in Gaza ons nog steeds choqueren”, schreef hij op het X-platform (voorheen Twitter). “Het leven wordt in een alarmerend tempo uit de Gazastrook geperst.”

Onderzoek
De Verenigde Naties roepen op tot een onderzoek naar het drama, aldus een woordvoerder van VN-secretaris-generaal António Guterres in New York. “Er komt een tijd van verantwoordelijkheid”, voegde Stephane Dujarric eraan toe. Medewerkers van de Verenigde Naties waren niet aanwezig bij het incident, zij kennen niet alle feiten en zijn zich ervan bewust dat er verschillende verhalen de ronde doen.

De VS wil "antwoorden" van Israël en verlangt een garantie voor veilige hulpleveringen. "We hebben dringend aanvullende informatie nodig over wat er precies is gebeurd", zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering heeft contact met de Israëlische regering en wordt geïnformeerd over het lopende onderzoek. “We zullen dit onderzoek nauwlettend volgen en aandringen op antwoorden”, zei Miller.