Baansprinter Lavreysen met overmacht naar EK-goud, Hoogland grijpt naast brons

In het Apeldoornse Omnisport is zaterdagavond de voorlaatste dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Op vijf onderdelen werd gestreden om de medailles en dat leverde één - bepaald niet verrassende - Nederlandse medaille op.

500m tijdrit vrouwen
De Britse Katy Marchant was de snelste in de kwalificatie en dat herhaalde ze in de finale: met 33,319 seconden was ze nét iets sneller dan de Française Taky Marie Divine Kouamé en haar 33,356 seconden - opvallend was dat Marchant de snelste openingsronde van iedereen had, terwijl Kouamé de snelste slotronde noteerde. Brons ging in 33,444 seconden naar de Duitse Pauline Grabosch, Kyra Lamberink en Kimberly Kalee grepen in de kwalificatie met een negende en elfde plek naast de finale.

Puntenkoers vrouwen
De Belgische Lotte Kopecky zat er de hele koers goed bij, hoewel Anita Stenberg uit Noorwegen enige tijd de leiding had. In de slotfase kwam Kopecky er echter overheen en dat was genoeg om de titel te pakken. Stenberg ging met het zilver naar huis, voor de Tsjechische Jarmila Machacova, die dankzij het winnen van de laatste sprint nog naar het brons reed - Marit Raaijmakers moest het doen met de zesde plek.

Afvalkoers vrouwen
Enkele minuten na de puntenkoers begon de afvalkoers met wederom Kopecky aan de start, en de Belgische was met afstand de beste: ze klopte de Duitse Lea Lin Teutenberg in de eindsprint en pakte binnen drie kwartier twee Europese titels, wat haar een welverdiende staande ovatie opleverde. De Britse Jessica Roberts pakte het brons, Babette van der Wolf werd tiende.

Individuele sprint mannen
In de finale nam wereldkampioen Harrie Lavreysen het op tegen Mateusz Rudyk en de Pool had, zoals ook wel te verwachten viel, eigenlijk geen kans: Lavreysen won met twee indrukwekkende sprints de titel. Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit tegen Lavreysen en verloor ook de strijd om het brons: Mikhail Yakovlev uit Israël was hem in twee heats de baas, hoewel Hoogland er in heat twee nog bíjna voorbij ging.

Omnium mannen
De Belg Fabio van den Bossche ging als leider de afsluitende puntenkoers in, na winst op de tempokoers en afvalkoers. Yanne Dorenbos had de scratch gewonnen en de Nederlander begon als tweede aan de puntenkoers, maar zakte ondanks een paar dappere pogingen het podium af: vierde. Van den Bossche moest het doen met brons, want de Brit Ethan Hayter ging hem met een paar goede sprints voorbij naar het goud, net voor Niklas Larsen uit Denemarken.