Palestijnse inval in Israël, Hamas in oorlog met Israël

REACTIES OP PAGINA 2

Tientallen Palestijnse militanten trokken vanmorgen de streng beveiligde grens met Israël over, waarna op tal van plaatsen in Israël grondgevechten uitbraken. Het Israëlische leger voerde op zijn beurt vergeldingsacties uit op Gaza. Hamas-strijders zijn actief en vuren hun wapens af terwijl ze door de straten van Israël trekken.

Er wordt geschat dat minstens 100 Israëliërs zijn omgekomen en meer dan 900 burgers gewond zijn geraakt. n de Gazastrook werden zeker 198 Palestijnen gedood en raakten 1600 mensen gewond na tegenaanvallen van het Israëlische leger, meldden Palestijnse artsen aan nieuwszender Al Jazeera. Tegelijkertijd worden er explosies gemeld in de stad Gaza. Zowel Hamas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een oorlog. Hamas noemt de aanval Operatie al-Aqsa-storm. 

Update 17.00 uur: Volgens een rapport van de Israëlische tv-zender N12 houden strijders van de radicaal-islamitische Palestijnse groep Hamas ongeveer vijftig gijzelaars vast in de Israëlische kibboets Beeri nabij de grens met de Gazastrook. Hamas-viceleider Saleh al-Aruri zei tegen de tv-zender Al-Jazeera dat "een groot aantal" Israëlische gijzelaars in handen was van Hamas. 

Hamas-commandant Saleh Al-Arouri spreekt van "genoeg" gevangengenomen Israëli's om alle gevangengenomen Palestijnen te bevrijden. En hoe langer de gevechten duren, hoe hoger het aantal gevangenen zal zijn, meldt Al-Jazeera. Dienovereenkomstig zei hij verder: "We zijn een totale strijd begonnen." Dit is geen snelle operatie. Het doel is “onze vrijheid en de vrijheid van de heilige plaatsen.” 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is van plan om een spoedvergadering in New York bijeen te roepen vanwege de toegenomen geweldsescalatie in Israël en de Palestijnse gebieden. De exacte datum van de bijeenkomst is nog niet bekend, volgens verschillende diplomaten die spraken met het Duitse persbureau dpa. Mogelijke data die genoemd worden zijn zondag en maandag.

Israël wil de grenzen met andere landen versterken om te voorkomen dat het vanuit verschillende richtingen wordt aangevallen. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het doel om anderen ervan te weerhouden om zich ‘te vergissen’ en zich aan te sluiten bij de oorlog van Hamas.

Verschillende Arabische staten hebben de Israëlische regering de schuld gegeven van het uitbreken van het Palestijnse geweld. Israël moet een einde maken aan “de provocerende praktijken van hun bezetting” en aan het “beleid van uitbreiding van de nederzettingen”, aldus het Koeweitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De aanvallen van Hamas zijn het resultaat van tientallen jaren van ‘systematische onderdrukking’ door de ‘zionistische bezettingsautoriteit’, aldus een verklaring van de Iraakse regering.

Ook voor Qatar is alleen Israël verantwoordelijk te houden voor de escalatie van het geweld in het conflict met de Palestijnen. Het emiraat roept beide partijen op om gematigdheid te betrachten. De Verenigde Arabische Emiraten roepen beide partijen ook op om de gevechten te beëindigen.

Volgens defensieminister Lloyd Austin zullen de Verenigde Staten Israël ondersteunen in hun gevecht tegen de Palestijnen. Het Pentagon zal in de komende dagen ervoor zorgen dat Israël voorzien wordt van alles wat nodig is om zichzelf en haar burgers te verdedigen tegen willekeurig geweld en terrorisme.

Update 13.40 uur: Iran verwelkomt de Palestijnse aanval op Israël. “Wij feliciteren de Palestijnse strijders”, zei Rahim Safawi, adviseur van de Iraanse geestelijke en staatsleider Ayatollah Ali Khamenei, tegen het semi-staatspersbureau Insa. Iran zal hen steunen tot de bevrijding van Palestina en Jeruzalem. 

Volgens een bericht in de media zijn er zeker 22 Israëliërs om het leven gekomen bij de aanval door de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas vanuit de Gazastrook. 

Rusland zegt contact te hebben met beide partijen en ook met Arabische landen vanwege de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Het spreekt voor zich dat we altijd oproepen tot terughoudendheid", citeerde persbureau Interfax vice-minister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov. 

De Libanese Hezbollah-militie beschrijft de Hamas-aanval op Israël als een “krachtig antwoord op de voortdurende bezetting van Israël en een boodschap aan degenen die normalisatie met Israël nastreven”, aldus de islamitische militie in een verklaring. Ze volgt de situatie in de Gazastrook op de voet en staat in ‘direct contact met de leiding van het Palestijnse verzet’. 

Meerdere landen raden het reizen naar Israël af.

Update 10:43u

Israël heeft in reactie op het geweld operatie "Iron Swords" gelanceerd. De eerste vergeldingsaanval op Hamasdoelen is inmiddels uitgevoerd. Onder meer vanuit de Nederlandseregering wordt het geweld door Hamas veroordeeld en wordt het recht op zelfverdediging door Israël uitgesproken. Demissionair premier Rutte: "Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen.".

 Eerdere berichtgeving:

Naar wat naar het lijkt militanten van Hamas zijn door de muur gebroken en trekken schietend door grensgebied Israël in.

Ook zou een tank veroverd zijn waarna soldaten uit de tank zijn meegevoerd. Of deze soldaten nog in leven zijn is onduidelijk, maar op videobeelden is te zien hoe ze weinig zachtzinnig getoond worden als een trofee.

Op het forum is ook een actueel topic over dit onderwerp in NWS.

Livestream