Tong's voetbalverhalen # 209

Redactie

Ruud Gullit is waarschijnlijk de laatste speler die Europees voetballer van het jaar werd spelend in een "kleine" competitie. In 1987 werd ie gekozen tot de beste voetballer van Europa als speler van PSV. Zijn transfer naar AC Milan (17 miljoen gulden) als eerste van het trio Gullit, van Basten en Rijkaard verbaasde dan ook niemand.

Het grote geld scheelde toen nog 150 miljoen gulden. Een afkoopsom was geen half miljard. Sub-top clubs konden hun status naar de absolute top nog niet kopen met olie-sjeik Dollars. Nadat Gullit vertrokken was, won PSV het seizoen erna, in 87/88, de Europacup-1. PSV had een goede naam in Europa, echter niet als absolute topclub. Het verschil dat er tegenwoordig is tussen de grote landen en de competities zoals in Nederland was echter niet zo groot. PSV zag in de Duitser Uwe Rahn, speler van Borussia Mönchengladbach, tevens topscorer van de Bundesliga in 1986/1987, de ideale opvolger van Gullit. Hij werd dat seizoen zelfs gekozen tot Duits voetballer van het jaar. Een vergelijkbare speler als Gullit. Inzetbaar als aanvallende middenvelder en aanvaller.

Rahn echter wilde naar de absolute top. Niet wetende dat ie dat met PSV zou hebben bereikt. Hij wachtte op een aanbieding van Barcelona, Real Madrid of Liverpool. Hij overspeelde zijn hand. Vooral toen ie zelfs een aanbieding van Bayern Múnchen niet accepteerde. Sommigen zeggen achteraf dat het door zijn zaakwaarnemer (Z'n eigen vrouw) kwam. Hij bleef in de Bundesliga en kon nooit meer aanhaken aan het niveau daarvoor. Via o.a. 1 F.C Köln, en Hertha BSC belandde de 14voudige international, met 5 doelpunten in Japan. Zijn interlands speelde hij allemaal voor 1988. Na zijn carrière werd het mysterie Uwe Rahn steeds groter. Wat gebeurde er met de voetballer die misschien even groot had kunnen worden als zijn illustere naamgenoot Helmut Rahn? Zelfs zijn familie en vrienden wisten niet waar-ie was gebleven.

Na een grondig onderzoek van een Duits-TV programma, vonden ze hem in Italië. Hij wilde alleen een telefonisch interview geven. De deur ging niet eens op een kier. Zijn vrouw deed zakelijk het woord. Gullit werd een wereldster die zelf zijn mondje kan roeren. Zelfs in het Italiaans. Nederland vertegenwoordigend, als grootste klein voetballand.

tong80