FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 oktober 2023

Gaaf land!

Oeps! Sorry "schoon land!" is wat ik bedoel.

Afgaande op wat sommige politici, media en belangengroepen ons vertellen, kan het niet anders dan dat Nederland het afvoerputje van Noordwest Europa is. Als je alle landen op volgorde van schoon naar vuil zet, dan zal Nederland toch vast wel in de onderste regionen terug te vinden zijn? 

Nou, misschien valt het nog best wel mee:

F1: Verstappen grijpt poleposition in Qatar

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Qatar. De kampioenschapsleider stuurde zijn Red Bull op het circuit van Losail naar een tijd van 1.23,778 waarmee hij de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton voorbleef. Op zaterdag is er nog een kwalificatie voor de sprintrace die diezelfde dag gehouden wordt. Verstappen kan dan al zijn titel prolongeren.

Op het stoffige circuit was direct veel actie op de baan waarbij de tijden langzaam maar zeker sneller en sneller werden. Wel werden veel tijden afgepakt vanwege het overschrijden van de baanlimieten. Nadat de vlag gevallen was konden Logan Sargeant, Lance Stroll, Liam Lawson, Kevin Magnussen en Guanyu Zhou uitstappen.

Ook in Q2 bleek de baan nog stoffig te zijn, maar langzaam maar zeker werd het wel beter en beter. Alle coureurs moesten meerdere keren naar buiten om te proberen door te gaan naar het laatste deel. Ook ditmaal waren de baanlimieten scherprechter, want Sergio Perez vloog er op deze manier uit. Yuki Tsunoda kwam vier duizendste tekort voor een plek in het laatste deel, terwijl verrassend genoeg ook Carlos Sainz uit kon stappen, net als Alexander Albon en Nico Hülkenberg.

Verstappen draaide in de derde deel de duimschroeven bij iedereen aan met een 1.23,778 voor de Mercedessen van Lewis Hamilton en Russell. Norris kwam er wel dicht in de buurt, maar raakte vanwege het overschrijden van de baanlimieten de tijd kwijt.

In de tweede poging ging Verstappen te wijd en brak de ronde af, want geen van de andere coureurs kwam in de buurt. Russell greep de tweede positie, voor Hamilton. Fernando Alonso eindigde op plek vier, voor Charles Leclerc, Oscar Piastri, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Valtteri Bottas en Norris die tweemaal een 1.24,0 afgenomen zag worden.

Van Gerwen mist twee negendarters en verliest in World Grand Prix

De kwartfinales van de World Grand Prix, een van de grote majors in het darts, worden vrijdagavond gespeeld, maar we kijken snel nog even terug hoe we daar gekomen zijn. Woensdag- en donderdagavond stonden de achtste finales op het programma, met nog één Nederlander.

Gary Anderson opende sterk tegen Andrew Gilding, die zich vervolgens herpakte. De wedstrijd golfde heen en weer en in een ietwat matig duel was Gilding met 3-2 in sets de beste. Stephen Bunting speelde vervolgens tegen Martin Schindler en startte sterk, maar de kleine Duitser kwam steeds beter in zijn spel en won in vijf sets alsnog.

De Welshman Gerwyn Price, zoals altijd een van de favorieten, had het niet heel makkelijk met Krzysztof Ratajski, maar de Pool kwam drie keer op rij tekort in de vijfde leg en dus won Price 'gewoon' met 3-0. Dat waren ook de cijfers voor een indrukwekkende Michael Smith, die de Noord-Ier Brendan Dolan met welgeteld twee legs naar huis stuurde.

Ook bij Luke Humphries en Luke Woodhouse was in elke set een beslissende leg nodig, maar Humphries won die allemaal en dus werd het 3-0. Ryan Searle begon vervolgens erg sterk tegen Peter Wright, maar de ervaren Schot draaide het om en met onder meer een paar bijzonder indrukwekkende finishes maakte hij het met 3-1 af.

Michael van Gerwen nam het op tegen Chris Dobey en gooide bij vlagen fantastisch. Zo had de Nederlander twee grote kansen op een negendarter, maar beide keren ging het fout op de afsluitende bulls eye. Dobey hield ondertussen keurig stand en sloopte de sloopkogel in de beslissende set: 3-2. Joe Cullen won tot slot van Ross Smith, die er drie keer een beslissende leg uit haalde, maar met 3-1 verloor.

Orban blijft asielhervormingen EU blokkeren

Op de informele EU-top in Granada, Spanje, heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán opnieuw zijn verzet aangekondigd tegen een hervorming van het EU-migratiebeleid. Aan de zijlijn van de bijeenkomst van de 27 staatshoofden en regeringsleiders had hij flinke kritiek op de plannen voor een dergelijke hervorming in de EU.

Er is geen overeenstemming over de migratiekwestie, zei Orbán. “Politiek is dat onmogelijk, niet voor vandaag, maar in het algemeen voor de komende jaren.” Orban voegde eraan toe dat Polen en Hongarije “legaal verkracht” waren: “Dus als je legaal verkracht wordt, gedwongen wordt iets te doen wat je niet leuk vindt, hoe ga je dan tot een compromis of overeenkomst komen? Dat is onmogelijk.” 

Orban weigert te tekenen
Na weken van onenigheid heeft een meerderheid van de EU-lidstaten woensdag overeenstemming bereikt over de zogenaamde crisisverordening, een kernelement van de geplande EU-asielhervorming. Dit moet de weg vrijmaken voor de hervorming als geheel. De regeringen van Polen en Hongarije stemden tegen de verordening, terwijl Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zich onthielden van stemming.

Met name Hongarije en Polen zijn er tegen dat een deel van de asielzoekers volgens de plannen in de toekomst uit zwaarbelaste landen als Italië en Griekenland zal worden gehaald. Landen die geen vluchtelingen willen opnemen, zouden gedwongen worden compensatiebetalingen te doen.

Beide landen eisen dat alle beslissingen over migratievraagstukken unaniem worden genomen op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders. Volgens het EU-verdrag is een gekwalificeerde meerderheid voldoende, dat wil zeggen 15 EU-landen, die 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Orban heeft nu aangekondigd dat hij een geplande gezamenlijke verklaring niet zal ondertekenen.

Verwarde fietser richt spoor van vernieling aan

Een 31 jarige man is opgepakt in Den Bosch nadat hij een spoor van vernieling achter liet.

Per fiets verplaatste de vermoedelijke dader zich door de stad, waarbij hij vernielingen aan vele tientallen auto's, tankstations en pinautomaten aanrichtte. Ook diverse bedrijven zoals een autodealer en tandartspraktijk kregen met zijn vernielzucht te maken.

De pedaalridder kon zich urenlang uitleven voordat hij werd gearresteerd. Volgens de politie vertoonde hij verward gedrag en krijgt hij nu de nodige zorg.

Burgemeester Mikkers van Den Bosch roept gedupeerden op om aangifte te doen.

Nieuwe Commandos stealth RTS-game aangekondigd

Er is een nieuw deel ophanden van de geliefde Commandos-franchise. Commandos: Origins wordt net als zijn voorgangers een stealth RTS-game waarin spelers terugkeren naar de Tweede Wereldoorlog, om met een team specialisten verschillende undercover-operaties uit te voeren.

Bekende helden uit de eerdere Commandos-games keren terug, zoals CQC-specialist, 'green beret' Jack O'Hara. Volgens de eerste berichten krijgen we '10 uitgebreide missies in verschillende iconische locaties, van de ijzige landschappen in het Noordpoolgebied tot de hete zandkorrels van de Afrikaanse woestijn'.

Behalve de groene baret, die structureel te zien was op de vroegere box art van Commandos-games, keren ook de andere bekende disciplines terug zoals de sappeur, de sluipschutter, de chauffeur en de spion. Verder zijn er naar verluidt weer velerlei manieren om een missie te voltooien: blijf je in de schaduwen of neem je een tank over om met brute kracht de vijandelijke troepen uit de weg te ruimen? Commandos: Origins verschijnt in 2024 voor pc en consoles, en kan met twee spelers in coöperatieve modus gespeeld worden, zowel online als lokaal (split-screen). Bekijk de eerste trailer hieronder voor een impressie.

Boze rijschoolhouder intimideert CBR-examinatoren, rijexamens geannuleerd

Vanwege zorgen over de veiligheid van kandidaten, instructeurs en examinatoren heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) besloten om alle rijexamens in Enschede onmiddellijk te annuleren. Dit besluit is genomen nadat een voormalige rijschoolhouder herhaaldelijk examenauto’s heeft achtervolgd en gefilmd, waardoor de betrokkenen zich geïntimideerd voelen.

Een woordvoerder meldt dat de man auto’s achtervolgt en zelfs CBR-examinatoren naar huis volgt. Daarom is er besloten om alle rijexamens voor minstens twee dagen te annuleren. Er zijn tientallen examens die hierdoor worden beïnvloed.

Volgens RTV Oost beweert de voormalige rijschoolhouder dat hij dit doet omdat hij van mening is dat kleine rijscholen benadeeld worden door het CBR. Hij beweert dat hij bij het CBR is uitgeschreven vanwege een persoonlijke ruzie met voormalig politicus Alexander Pechtold, die nu algemeen directeur is bij het CBR.

Russen moorden 51 Oekraïense burgers uit in dorpje van 300 inwoners

Bij een Russische aanval op een café en winkel in Oost-Oekraïne zijn gisteren ruim vijftig mensen om het leven gekomen – een zesde van de hele dorpsbevolking, aldus president Zelenskyy. De VN en de EU hebben de aanval krachtig veroordeeld.

De zware Russische raketaanval op het dorp Hrosa in de oostelijke Oekraïense regio Charkov, waarbij meer dan vijftig mensen om het leven kwamen, veroorzaakte internationale verontwaardiging. Het Russische leger is "in en in slecht", zei de Oekraïense president Zelenskyy in zijn videotoespraak. Vertegenwoordigers van de EU en de Verenigde Naties veroordeelden ook krachtig de brutale aanval op burgers.

Volgens Zelenskyy woonden er iets meer dan 300 mensen in Hrosa. Bij de aanval – die werd beschouwd als de ergste in de regio Charkov sinds het begin van de oorlog – kwam een zesde van de dorpsbevolking om het leven. “Dit is een brutale, genocidaal-achtige agressie van Rusland”, zei het Oekraïense staatshoofd.

Russische aanval tijdens uitvaartdienst
“Dit was een opzettelijke raketaanval op een dorp in de regio Charkov, gericht op een supermarkt en een café”, zei Zelenskyy. "De Russische militairen moeten bewust deze plek hebben gekozen om toe te slaan. Dit was geen blinde aanval." Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn 51 mensen, onder wie een zesjarig kind, omgekomen door het Russisch raketvuur in Hrosa. Er werden drie mensen vermist.

Op het moment van de aanval hadden de dorpelingen zich in het café verzameld voor een herdenkingsdienst voor een overleden burger. De reddingswerkzaamheden waren gisteravind afgerond, onder het puin werden geen slachtoffers meer gevonden.

Hugo de Jonge clasht met Gideon van Meijeren tijdens debat over referendum

Het kabinet heeft stevige kritiek geuit op het referendumvoorstel van Forum voor Democratie. Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft tijdens een Kamerdebat ernstige bezwaren geuit tegen de verdediging van FvD.

In reactie op de opmerking van Kamerlid Gideon van Meijeren dat een referendum nodig is omdat de overheid onbetrouwbaar en corrupt is, noemde De Jonge dit “pure samenzweringstaal”. Hij benadrukte dat dit initiatiefwetsvoorstel in een negatief daglicht is komen te staan en betreurde dit feit, gezien de prominente locatie waar het debat plaatsvond, namelijk midden in de Tweede Kamer.

Minister De Jonge, die sinds begin september ook verantwoordelijk is voor Binnenlandse Zaken en de democratische rechtsstaat, maakte gebruik van het debat over het referendum om te waarschuwen voor de ideeën van Forum voor Democratie.

Aan het einde van het debat uitte De Jonge zijn grote ontevredenheid over de uitspraken van het FvD-Kamerlid. "Hij sprak over corruptie binnen het parlement, de regering en de rechterlijke macht. Van Meijeren beweerde dat we in een postdemocratisch tijdperk leven en zelfs op weg zijn naar een totalitaire staat”, herhaalde De Jonge de woorden van Van Meijeren.

Volgens Van Meijeren zou de minister de moeite moeten nemen om serieus te reageren op zijn opmerkingen in plaats van ze “gemakzuchtig af te doen als samenzweringstheorie”. De Jonge heeft echter geweigerd op dit verzoek in te gaan, omdat hij geen platform wil bieden aan de denkbeelden van Forum voor Democratie.

Trump zou over geheime details kernonderzeeërs hebben gekletst

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zou na het einde van zijn ambtstermijn geheime informatie over kernonderzeeërs hebben gedeeld met een Australische zakenman. Dat melden onder meer de Amerikaanse omroep ABC en de krant ‘New York Times’, waarbij mensen worden aangehaald die bekend zijn met de zaak.

De Republikein maakte de details bekend tijdens een diner op zijn privélandgoed Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida. De Australische miljardair zou vervolgens de details over de onderzeeërs hebben verspreid. Hij werd door het Openbaar Ministerie ondervraagd als onderdeel van het lopende onderzoek tegen Trump. 

Informatie over kernkoppen
De naam van de Australische miljardair komt niet voor in de aanklacht in de zaak. Volgens berichten in de media zou het om Anthony Pratt gaan; hij staat aan het hoofd van een groot bedrijf in de verpakkingsindustrie.

Volgens de New York Times liet Trump de man geen geheim materiaal zien, maar sprak hij wel met hem over geheime informatie. Concreet zou de ex-president volgens de krant hebben gesproken over hoeveel kernkoppen zich aan boord van de onderzeeërs bevonden en hoe dicht de onderzeeërs bij Russische boten konden komen zonder opgemerkt te worden.

Pratt zou de informatie vervolgens hebben gedeeld met 45 mensen, waaronder Australische overheidsfunctionarissen, voormalige Australische premiers en journalisten, aldus ABC. Het is onduidelijk of de informatie die Trump onthulde waar is. Pratt heeft nu echter het advies gekregen om te stoppen met het verspreiden van de informatie.



FOK! Wat een weer: neerslag in het noorden, elders droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in de noordelijke helft bewolkt met af en toe regen. In het zuiden schijnt de zon geregeld en blijft het droog. De wind neemt toe naar matig, in het noordwesten naar vrij krachtig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5-6 uit west tot zuidwest.

Vanmiddag valt er in het noorden eerst plaatselijk nog wat regen. Verder is het droog en vooral in het zuiden schijnt de zon af en toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot 20°C in het zuiden. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is het vrijwel overal droog. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig, windkracht 6.

Komende nacht valt er in de noordelijke helft regen. De minimumtemperatuur varieert van 16°C in het noordwesten tot 13°C in het zuidoosten. De wind komt uit richtingen tussen zuidwest en west en is matig, vlak aan zee vrij krachtig.

Tot morgen! 

                   

Zonsondergang nabij Bolmente, Noord-Spanje (Foto: DJMO)
Zonsondergang nabij Bolmente, Noord-Spanje (Foto: DJMO) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Frans Bauer biedt de helpende hand in 'Leven Zonder Letters'

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het moeite hebben met lezen en schrijven beperkt deze mensen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Vaak overheerst een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden. In Leven Zonder Letters biedt Frans Bauer de helpende hand. Twaalf mensen die laaggeletterd zijn, daagt hij uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. Hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is. 

De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn. Zo ook de twaalf mensen die Frans ontmoet in Leven Zonder Letters. 

Ria had op school moeite om mee te komen, voelde zich vaak onbegrepen en boos. Dat resulteerde erin dat ze na haar schooltijd amper kon lezen en schrijven. Haar dochters hebben haar altijd geholpen maar nu is het tijd om het zelf te doen. Ria wil dolgraag in een klein 45 km autootje rijden, zodat haar wereld weer iets groter wordt en ze haar geliefde stad Amsterdam weer kan bezoeken. Maar hoe haal je het theoriecertificaat voor zo'n brommobiel als je moeite hebt met lezen? Ook Dirk-Jan heeft zijn droom opgegeven. Hij heeft een leuke baan in de groenvoorziening maar diep in zijn hart wil hij DJ worden. Dirk-Jan heeft moeite met het opzoeken van de naamtitels en krijgt hier veel stress van. Inmiddels zit hij weer in de schoolbanken. Nu zijn taalniveau zoveel verbeterd is, moedigt Frans hem aan toch te gaan afrekenen met die angsten uit het verleden.

Frans: "Soms is iets op je lijf geschreven. Niet letterlijk als een tatoeage, maar de impact van laaggeletterdheid draag ik permanent mee door het leven. Hoe vaak ik mijn ouders, die moeizaam konden lezen en schrijven, zag worstelen met gevoelens van schaamte en onvermogen zijn niet op een hand te tellen. Over het maken van een programma rond dit onderwerp, twijfelde ik geen moment en zei ja. Ik hoop dat Leven Zonder Letters een bijdrage levert om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken en mensen te inspireren een eerste stap te zetten tot verbetering."

September breekt hitte-records

De Copernicus Climate Change Service zei dat de mondiale gemiddelde temperatuur in september met zo’n absurde marge records heeft gebroken dat klimaatexperts moeite hebben om het fenomeen te beschrijven.

Na een zomer met recordwarmte hield het abnormaal warme weer aan tot in september, wat een nieuw niveau boven de normale temperatuur voor de tijd van het jaar zette, zo meldde het Klimaatagentschap van de Europese Unie vandaag.

De gemiddelde temperatuur op aarde van afgelopen maand lag 0,93°C boven het gemiddelde van september 1991-2020. Dit is de warmste marge boven het gemiddelde voor een maand in 83 jaar aan gegevens bijgehouden door de Copernicus Climate Change Service. 

“Het is echt verbijsterend”, zegt Copernicus-directeur Carlo Buontempo. “Zoiets hebben we in geen enkele maand in onze administratie gezien.”

Terwijl juli en augustus hogere temperaturen kenden omdat het warmere maanden op de kalender zijn, kende september wat wetenschappers de grootste anomalie noemen, oftewel een afwijking van normaal. Temperatuurafwijkingen zijn cruciale gegevens in een opwarmende wereld. “Dit is geen mooie weerstatistiek”, zei klimaatwetenschapper Friederike Otto van het Imperial College of London in een e-mail. “Het is een doodvonnis voor mensen en ecosystemen. Het vernietigt bezittingen, infrastructuur en oogst.”

Copernicus berekende dat de gemiddelde temperatuur voor september 16,38°C bedroeg, waarmee het oude record van september 2020 met maar liefst een halve graad Celsius werd verbroken. Dit is een enorme marge in klimaatgegevens. De hete temperaturen strekten zich uit over de hele wereld. Deze werden vooral veroorzaakt door de aanhoudende en ongebruikelijke warmte in de oceanen van de wereld, die in september niet zo veel afkoelde als normaal en sinds de lente recordheet zijn geweest, zei Buontempo.

Volgens Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus, is de aarde op weg naar het warmste jaar ooit gemeten, ongeveer 1,4°C warmer dan in de pre-industriële tijd.

Afgelopen september was het 1,75°C warmer dan halverwege de 19e eeuw, zo meldde Copernicus. De wereld kwam in 2015 overeen om te proberen de toekomstige opwarming te beperken tot 1,5°C sinds de pre-industriële tijd.

Het mondiale drempeldoel van 1,5°C geldt voor temperatuurgemiddelden op lange termijn, niet voor een enkele maand of jaar. Wetenschappers uitten echter nog steeds hun ernstige bezorgdheid over de records die werden gevestigd.

“Wat we nu zien is de achtergrond van een snelle opwarming van de aarde in een tempo dat de aarde in geen eeuwen heeft gezien, gekoppeld aan El Nino, een natuurlijke klimaatcyclus die een tijdelijke opwarming is van delen van de Stille Oceaan die het weer wereldwijd verandert.", zegt de Amerikaanse klimaatwetenschapper Jessica Moerman, die tevens voorzitter is van het Evangelical Environmental Network. "Deze dubbele klap samen is waar dingen gevaarlijk worden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.