Duizendste Grand Prix in MotoGP levert crashes, ruzie en fraaie winnaar op

Op het circuit van Le Mans is zondagmiddag de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP verreden. Dat was de afsluiting van een feestweekeinde, want het was de duizendste Grand Prix in de rijke historie van de wegracerij.

Francesco Bagnaia had de poleposition in handen, Marc Marquez en Luca Marini completeerden de eerste startrij. Jack Miller, Jorge Martin en Maverick Viñales volgden op rij twee, voor Marco Bezzecchi, Alex Marquez en Johann Zarco. Marc Marquez kende een goede start en pakte de leiding, voor Miller, Marini en de wat minder goed vertrokken Bagnaia.

Bij het ingaan van ronde drie nam Miller de leiding over van Marquez, die Bagnaia achter zich aan kreeg. Twee ronden later deed Viñales een aanval op Bagnaia, wat niet goed uitpakte: Bagnaia probeerde terug te slaan en de twee kwamen met elkaar in aanraking, waarna ze gezamenlijk de grindbak in stuiterden en elkaar daar met een licht rondje boksen van hun mening voorzagen.

Nog een paar bochten later ging het wederom fout: Marini kwam traag een bocht uit, Alex Marquez kon hem niet ontwijken en de twee gingen tegen het asfalt, waarbij de coureurs achter hen de twee nog maar nét konden ontwijken. Door al het gedoe reden Miller, Marc Marquez en Bezzecchi zich een beetje los van de rest, hoewel Martin nog probeerde om de aansluiting te houden.

Na ruim tien ronden opende Bezzecchi de aanval op Miller, die gelijk Marquez in zijn kielzog kreeg. Ondertussen sloot Zarco op de vijfde plek ook weer aan, met de indrukwekkende rookie Augusto Fernandez in zijn wiel. Bezzecchi reed beetje bij beetje weg richting de helft van de race, terwijl Marquez op plek twee eigenlijk alleen Martin nog in zijn wiel had.

De strijd om de tweede plek, tussen Martin en Marquez, ontbrandde met zes ronden te gaan, terwijl Miller een paar posities achter hen het grind in schoof. In de voorlaatste ronde zette Martin zijn Ducati binnendoor, waarna Marquez gelijk probeerde terug te slaan. Dat ging niet lekker en zijn Honda gleed weer eens onder hem vandaan, einde verhaal - Zarco schoof zo voor eigen publiek op naar plek drie.

Bezzecchi kwam ondertussen geen moment in gevaar en reed naar de overwinning, voor Martin en diens door het thuispubliek luid bejubelde teamgenoot Zarco. Moto2-wereldkampioen Fernandez pakte een fraaie vierde plek in pas zijn vijfde MotoGP-race, voor Aleix Espargaro en Brad Binder.