FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 mei 2023

NBA: Lakers schakelen kampioen Warriors uit, Heat rekent af met Knicks

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vrijdagavond weer twee teams doorgedrongen tot de laatste vier. In de finales van de Eastern en Western Conference is nu nog één plekje open, die zal zondagavond gevuld gaan worden.

Miami Heat - New York Knicks (3-2)
De Knicks moesten winnen om er een zevende wedstrijd uit te slepen en begonnen sterk met een 24-31 eerste kwart. Miami kwam echter op dreef en vanaf dat moment werd het een uiterst spannende wedstrijd, waarin de Knicks vochten om in leven te blijven. In Q4 ging dat fout, ondanks de 41 punten van Jalen Brunson: Jimmy Butler (24 punten) leidde zijn Miami naar een kleine voorsprong, die ze aan het eind nét vast konden houden. Miami won met 96-92 en staat in de finale van de Eastern Conference, waarin de Philadelphia 76ers of Boston Celtics wachten.

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors (3-2)
De Warriors moesten ook winnen om hun titel te kunnen verdedigen, maar keken al vanaf de eerste minuut tegen een achterstand aan tegen de Lakers. LeBron James (30 punten) en Anthony Davis (20 rebounds) lieten de Lakers nauwelijks in de problemen komen, alleen in Q2 kwamen de Warriors een beetje in de buurt. Dat werd snel weer omgedraaid en met een overtuigende 122-101 zege plaatsten de Lakers zich met 4-2 voor de finale van de Western Conference, waarin de Denver Nuggets wachten.

Game 1, finale Western Conference: dinsdagavond 16 mei, 02.30u (NL); Denver Nuggets - Los Angeles Lakers

Uitslag FC Utrecht - RKC

FC Utrecht heeft zijn vierde zege in vijf wedstrijden te pakken. Op eigen veld tegen RKC wonnen de Utrechtenaren met 2-0 en is de ploeg nu zeker van een plek in de play-offs om Europees voetbal.

FC Utrecht was in de eerste helft de betere en kreeg ook kansen om de score te openen in eigen huis. Anastasios Douvikas kreeg in de twintigste minuut vanaf elf meter de kans om Utrecht op voorsprong te schieten, maar de Griekse spits miste de penalty. Even later kreeg Douvikas ook nog goed kopkans, maar ook die bal ging er niet in en stond het bij rust 0-0.

Na rust wist de Griekse spits van FC Utrecht wel te scoren. Op een diepe bal van Jens Toornstra maakte Douvikas zijn zeventiende goal van het seizoen. Na de 1-0 werd het duel even tijdelijk gestaakt vanwege bier op het veld, maar na een afkoelingsperiode kwamen de spelers weer het veld en kon er verder worden gevoetbald. RKC kon na de 1-0 niet echt gevaarlijk worden, al kreeg Michiel Kramer nog wel een kansje.

In blessuretijd besliste Zakaria Labyad de wedstrijd door de 2-0 op het scorebord te zetten. Opnieuw werd er vanaf de tribune met bier gegooid en legde de scheidsrechter de wedstrijd opnieuw stil. Volgens de richtlijnen van de KNVB moest het dit keer definitief gestaakt worden, maar na een belletje naar Zeist werd besloten om de twee minuten die nog te spelen toch uit te spelen. In die twee minuten bleven de spelers van zowel FC Utrecht als RKC stilstaan en had de RKC-doelman de bal aan zijn voet, waarna de scheidsrechter na twee definitief affloot.

Uitslag sc Heerenveen - Excelsior

Excelsior heeft zaterdag een belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie. De ploeg van Marinus Dijkhuizen speelde in Friesland met 0-0 gelijk tegen sc Heerenveen.

In het Abe Lenstra stadion was er zaterdagavond weinig te genieten. Beide ploegen speelde zeer slordig voetbal en veel kansen waren er ook niet. Sydney van Hooijdonk kreeg voor rust een mogelijkheid en bij Excelsior waren er wat kansjes voor Arthur Zagré en Kenzo Goudmijn.

Ook in de tweede helft was het niet veel beter en zou het ondanks een kans van invaller Reda Kharchouch en Lazaros Lamprou 0-0 blijven in Friesland. Door het ene punt stijgt Excelsior wel voorlopig naar de veilige vijftiende plaats. De Rotterdammers hebben nu één punt dan FC Emmen, die zondag tegen AZ speelt.

Uitslag FC Volendam - Sparta

FC Volendam heeft een grote stap gezet richting handhaving in de eredivisie. In het thuisduel tegen Sparta Rotterdam pakte de ploeg van Wim Jonk de drie punten dankzij een doelpunt van Xavier Mbuyamba in blessuretijd: 2-1.

Na vijf minuten kwam Sparta in Volendam op voorsprong via Koki Saito. De Japanse aanvaller werkte binnen na een assist van Younes Namli. Bij rust was de stand alweer in evenwicht. Uit een corner kopte Xavier Mbuyamba de gelijkmaker binnen voor de thuisploeg.

In de tweede helft drong FC Volendam stevig aan en kreeg ook goede kansen op de 2-1, maar het was vooral aan de doelman van Sparta te danken dat het nog lang 1-1, maar in de blessuretijd was Nick Olij kansloos op een kopbal van Mbuyamba. De centrale verdediger bezorgde drie belangrijke punten in de strijd om handhaving en heeft nu vijf punten voorsprong op FC Emmen, nu de nummer zestien in de eredivisie.

Doctor Who onthult titels in Eurovisie-teaser

Het duurt nog even tot het november is, maar Doctor Who voert de spanning alvast op in de voorpret. Na vorige week bekend te hebben gemaakt dat Glee- en Frozen-ster Jonathan Groff een gastrol zal spelen in het veertiende seizoen, dat volgend jaar te zien is, is vanavond een nieuwe teaser vrijgegeven voor de jubileumspecials.

De serie bestaat in november zestig jaar (aan de huidige serie gaan 26 seizoenen van een eerdere serie vooraf) en dat wordt gevierd met drie specials, waarin fanfavoriet David Tennant terugkeert naar de serie, samen met Catherine Tate. De specials zijn geschreven door Russell T Davies, die in 2005 de serie terugbracht en zelf nu ook terugkeert naar Doctor Who.

De titels van deze specials werden vanavond onthuld in de teaser, die werd uitgezonden voorafgaand aan het Eurovisie songfestival op de BBC.

De specials, die naar verwachting alledrie in november verschijnen, heten als volgt:

1. The Star Beast
2. Wild Blue Yonder
3. The Giggle

De jubileumspecials worden uitgezonden op de BBC, maar zullen in Nederland ook te zien zijn bij Disney+.

MotoGP-sprint in Le Mans gewonnen door Martin

Op het circuit van Le Mans is zaterdagmiddag de sprintrace verreden voor de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP. Dat werd een minder spectaculaire race dan de eerste sprintraces dit jaar, maar dat mocht de pret niet drukken.

Poleposition was voor wereldkampioen Francesco Bagnaia op de Ducati, voor de teruggekeerde Honda-rijder Marc Marquez en Luca Marini. Op rij twee stonden Jack Miller, Jorge Martin en Maverick Viñales, voor Marco Bezzecchi, Alex Marquez, Johann Zarco, Brad Binder, Aleix Espargaro en de verrassend sterke Augusto Fernandez.

Bagnaia startte goed en kwam de openingsronde als eerste door, voor de goed vertrokken Martin en Miller, die werden gevolgd door Marc Marquez, Marini, Binder en Alex Marquez - Miller gleed in ronde twee onderuit. Na een paar ronden nam Martin de leiding over van Bagnaia, die Marc Marquez en Binder achter zich aan kreeg.

Binder zette zich vervolgens met een fraaie move langs Marquez én Bagnaia, die Marini ook langszij zag komen. Richting de slotfase van de race had Martin een gat te pakken naar Binder, die op zijn beurt los was gereden van de om plek drie strijdende Marc Marquez en Bagnaia, waar Marini probeerde aan te haken.

De overwinning van Martin kwam geen moment meer in gevaar, net als de tweede plek van Binder. Bagnaia reed zich in de slotfase los en pakte de derde plek, Marini hield Marc Marquez van de vierde plek af.

Man die met auto op groep inreed krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Een man die in Amsterdam-Oost probeerde een groep mensen zwaar te mishandelen door meerdere keren op hen in te rijden met zijn auto, is deze week veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf. Zo meldt AT5.

Het ging er heftig aan toe tijdens de vechtpartij in Amsterdam op 18 juni 2021. Rond 22.30 uur gingen meerdere mensen met elkaar op de vuist. Een man probeerde daarbij in zijn Renault Clio via het fietspad op het groepje in te rijden. Daarbij heeft hij ook een fiets vernield. Dit deed hij uit noodweer, vertelde de man aan de rechter. Hij zag namelijk dat een bestuurder van een andere auto een vuurwapen op hem richtte. Hij wilde daarom op de menigte inrijden om het gevecht te laten stoppen. 

Maar de rechter legde dit verweer naast zich neer. De man was namelijk niet consistent over de aanleiding waardoor hij op de groep is ingereden én het moment waarop hij het vuurwapen gezien zou hebben. Daarnaast werden pas schoten gelost nadat hij al drie keer op de groep was ingereden. 

Geen zwaargewonden
Ondanks het geweld raakte er niemand zwaar gewond. Volgens de rechtbank is dit alleen te danken aan de snelle reactie van de groep. Wel heeft de man meerdere voetgangers in gevaar gebracht, onder wie een kind. Het had heel anders kunnen aflopen, valt te lezen in de uitspraak. De officier van justitie eiste vier maanden cel en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Maar de rechter ging hier niet in mee. 

In het voordeel van de man weegt namelijk mee dat hij zijn leven inmiddels op de rit heeft en geen nieuwe strafbare feiten heeft gepleegd. Hij heeft ook een eigen bedrijf en draagt de financiële zorg van een gezin. Daarom vond de rechtbank een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden een passende straf.

Mount Everest seizoen gestart, eerste sherpa's bereiken de top

De eerste klimmers van dit seizoen hebben de Mount Everest beklommen vanaf de Nepalese kant. Om 13.52 uur arriveerden negen sherpa's op de top van de hoogste berg ter wereld, zei een woordvoerder van het Nepalese Ministerie van Toerisme in Kathmandu. De groep heeft touwen uitgezet naar de top, die dienen als ondersteuning voor volgende groepen bij het klimmen. Sherpa's zijn een etnische groep uit de Himalaya die regelmatig hun diensten aanbieden als berggidsen en dragers van benodigdheden voor bergbeklimmers uit het buitenland.  

Een recordaantal mensen wil dit voorjaar de Mount Everest beklimmen. Volgens het ministerie van Toerisme hebben in totaal 467 mensen toestemming gekregen om vanaf de Nepalese zuidkant te gaan klimmen. De meesten komen uit China en de VS, maar ook uit Europa. In principe is een beklimming zowel vanuit Nepal als vanuit China mogelijk. Maar sinds 2019 heeft China dergelijke vergunningen niet meer afgegeven aan buitenlandse toeristen.

Everest, gelegen op de grens tussen Nepal en het door China bestuurde Tibet, is met 8.848 meter de hoogste berg ter wereld. Honderden mensen proberen elk jaar de top te beklimmen. In Nepal kost een vergunning hiervoor zo'n 10.000 euro, en de hele expeditie komt op een bedrag tussen de 40.000 en 100.000 euro. Er overlijden elk jaar  klimmers op de Everest. 

Explosies bij woningen in Rotterdam en Amersfoort

Afgelopen nacht zijn er bij twee verschillende woningen in Rotterdam explosies geweest. Ook in Amersfoort was er een ontploffing.

Bij de explosie in Amersfoort raakte niemand gewond. Door de explosie ontstond er schade aan de voorzijde van de woning. Een nacht eerder – van 11 op 12 mei – vond er eveneens een explosie plaats bij de voordeur van de woning. Deze werd vrijdagavond 12 mei pas gemeld aan politie. Uit onderzoek blijkt dat beide explosies rond hetzelfde tijdstip - 02.35 uur - plaatsvonden op respectievelijk van 11 op 12 mei en van 12 op 13 mei. In het huis was tijdens de explosies niemand aanwezig. De explosies zijn door een nog onbekend explosief veroorzaakt. De forensische opsporing doet onderzoek hiernaar.

In Rotterdam kreeg de politie rond 01.30 uur een melding binnen over een explosie in een portiekwoning. De bewoners van de woning zijn geschrokken. Ook hier bleef iedereen ongedeerd. De schade aan de portiek is goed te zien, gesprongen ruiten en zelfs een ontzette pui. Het team explosievenverkenning en de forensische opsporing hebben ter plekke in en rondom de woning onderzoek gedaan. De recherche gaat verder met dit onderzoek.

Om 05.00 uur was er opnieuw een ontploffing, ditmaal bij een woning op de Olmendaal aan de zuidkant van Rotterdam. Vanwege de rook die daarbij vrijkwam, is een aantal mensen nagekeken door ambulancepersoneel.

In Rotterdam zijn de afgelopen maanden meer dan 50 explosies bij woningen en bedrijven geweest, dat is een groter aantal dan het hele jaar 2022. De explosies zijn vermoedelijk het gevolg van ruzies tussen drugsbendes. 

Texaan vermoordt vriendin wegens abortus in andere staat

Een man uit Texas wordt verdacht van het neerschieten en vermoorden van zijn vriendin nadat hij erachter kwam dat ze een abortus had ondergaan in een andere staat, aldus de politie.

De politie arresteerde Harold Thompson, 22, op verdenking van het doden van de 26-jarige Gabriella Gonzalez in Dallas op woensdag, zei de politie, nadat hij ontdekte dat zijn vriendin was teruggekeerd van een abortus in Colorado de avond ervoor.

"Er wordt aangenomen dat de verdachte de vader van het kind was", aldus de politie. De verdachte wilde niet dat Gonzalez een abortus zou ondergaan, zei hij. Op bewakingsbeelden is te zien dat Thompson probeert Gonzalez in een wurggreep vast te pakken maar ze weet zich los te worstelen. Dan haalt Thompson een pistool tevoorschijn, schiet Gonzalez in haar hoofd en lost nog enkele schoten op haar nadat ze op de grond is gevallen. Gonzalez overleed ter plaatse. 

Sinds 2021 is abortus in Texas in vrijwel alle gevallen verboden. In Colorado is abortus wel toegestaan.

Healy soleert naar ritzege in Giro, Roglic pakt tijd op Evenepoel op slotklim

Ben Healy heeft de achtste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Ier van EF Education-Easy Post was met voorsprong de beste vroege vluchter en rondde een solo van meer dan 50 kilometer af. Bij de favorieten voor de eindzege verloor Remco Evenepoel vandaag veertien seconden op Primoz Roglic, Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas. Andreas Leknessund bleef in het bezit van de roze leiderstrui.

De achtste etappe in de Giro was de 'Tappa dei Muri' die ging van Terni naar Fossombrone. In de finale van de etappe lag onder meer twee keer de beklimming Muro dei Cappuccini. In de eerste kilometers was er direct koers en was het lang wachten voordat er een definitieve samenstelling van de kopgroep kwam. Die zou ontstaan in meerdere schuifjes en uiteindelijk kregen dertien renners de ruimte, met daarbij onder andere Oscar Riesebeek, Ben Healy en Warren Barguil.

De kopgroep kreeg meer dan vijf minuten voorsprong en op de eerste beklimming van de dag, de Muro dei Cappuccini, op vijftig kilometer van de streep viel al de beslissing in de kopgroep. Healy was duidelijk de sterkste en reed iedereen op de steile klim iedereen uit het wiel en nam direct een halve minuut voorsprong op zijn medevluchters. Niemand zag de sterke Ier terug en hij zou met iets minder dan twee minuten winnen.

In de groep der favorieten was het Primoz Roglic die voor het spektakel zorgde. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma zette zijn ploeg op kop van het peloton en op de laatste beklimming van de Muro dei Cappuccini ging hij in de aanval. Roglic won samen met Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas tijd op de andere klassementsrenners, waaronder ook veertien seconden op wereldkampioen Remco Evenepoel.

Hongarije dreigt nieuwe EU-sancties tegen Rusland te blokkeren

Hongarije dreigt nieuwe EU-sancties tegen Rusland te blokkeren. Zolang de grootste bank van Hongarije, OTP, op een Oekraïense lijst van sympathisanten van de Russische aanvalsoorlog staat, zal de Hongaarse regering nauwelijks in staat zijn om over nieuwe sancties te onderhandelen waardoor er nog meer bedrijven de dupe zullen zijn, aldus de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto aan de zijlijn van een EU-ministersvergadering in Zweden.

Dat Oekraïne de bank op de lijst heeft gezet, noemt hij schandalig. De bank zou geen wetten hebben overtreden. Afgelopen vrijdag heeft de Europese Commissie voorstellen voor een elfde pakket sancties tegen Rusland ingediend bij de regeringen van de lidstaten. Dat is vooral bedoeld om het omzeilen van de al uitgevaardigde sancties tegen te gaan. Er zijn echter ook verdere handelsbeperkingen gepland, die in theorie ook de activiteiten van Hongaarse bedrijven zouden kunnen beperken.

Paus Franciscus en Giorgia Meloni: 'gaat heen en vermenigvuldig u'

Italië heeft een van de laagste geboortecijfers in de EU en het land vergrijst veel sneller dan andere Europese landen.

Tijdens de algemene vergadering van het land waar het nationale geboortecijfer besproken werd, deelden paus Franciscus en de Italiaanse premier Giorgia Meloni vrijdag hetzelfde podium met een gemeenschappelijk doel: het dalende geboortecijfer in Italië een halt toeroepen.  

Momenteel staat het geboortecijfer in  Italië op 1,25 kinderen per vrouw – gevolgd door Malta met 1,13 en Spanje met 1,19.

In 2022 daalde het aantal geboorten naar een nieuw dieptepunt: minder dan 400.000. Het land registreerde ook meer dan 12 sterfgevallen voor elke zeven geboorten.

Deskundigen waarschuwen dat om de trend te keren, er tegen eind 2033 zo'n 500.000 geboorten per jaar moeten zijn. Het land vergrijst ook veel sneller dan andere Europese staten, en zelfs de toename door immigratie houdt de bevolking krimp niet tegen.

Voor paus Franciscus is het probleem in de eerste plaats te wijten aan een "cultuur die niet gezinsvriendelijk is, waar vrouwen gedwongen worden om te kiezen tussen carrière en moederschap, omdat de combi van werk en zorg voor het gezin velen te zwaar is".

Meloni zei dat de regering bereid is haar steentje bij te dragen en ook draagmoederschap te willen stimuleren. "We willen dat Italianen terugkeren naar een land waar vader en moeder zijn een sociaal erkende waarde is en geen privéaangelegenheid", zei Meloni. "Een land waarin het hebben van een kind iets moois is, wat geen hindernissen opwerpt maar een verrijking is en persoonlijk geluk brengt". 

De gevolgen van de bevolkingskrimp zijn op alle fronten groot, te beginnen met de economie, waar het moeilijk is om het evenwicht te bewaren tussen het vermogen van het land om de staatsschuld af te betalen en zichzelf te voorzien van een houdbaar pensioenstelsel, waardoor het land gedwongen wordt tot een race tegen de klok.

'Historische verkiezingen in Turkije'

De hele wereld kijkt dit weekend naar Turkije. Men mag de presidentsverkiezingen van 14 mei 2023 best historisch noemen. Daarom heeft NOS op 3 een video gemaakt over onder meer de bijzondere en rijke geschiedenis van Turkije. Deze is heel sterk beïnvloed door de unieke geografische ligging van het land. En daardoor heeft Turkije zelf ook ongekend veel impact in de regio, van het Midden-Oosten tot Europa, en van Noord-Afrika tot Centraal-Azië.

Giro: Etappe 8 - Heuvelrijden voor de aanvallers?

De zevende etappe in de Giro d'Italia, het was...nou ja, een etappe, weinig reden om er verder woorden aan vuil te maken. Vandaag volgt logischerwijze de achtste etappe en het goede nieuws is dat het bijna onmogelijk is om het nóg saaier dan vrijdag te krijgen.

De heren gaan van start in Terni en krijgen een 207 kilometer lange rit voor de boeg, waarvan we alle details kunnen lezen in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. Het zwaartepunt van de etappe zal in elk geval in de laatste grofweg zestig kilometer liggen, met een aantal pittige heuveltjes en een afdaling naar de finish in Fossombrone.

Na een korte neutralisatie gaan we op het middaguur van start, Eurosport is er uiteraard weer gelijk live bij. Wat de finish betreft is het weer hetzelfde verhaal: tussen vijf en half zes, plus-minus een kwartiertje.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: een vreemde felle bol

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Pas op als u wakker wordt; aan de hemel staat een felle bol genaamd de zon. Het zal even wennen zijn, gezien deze een tijdje weg is geweest. Deze felle bol zullen we vandaag nog veel zien, vooral in de ochtend. In de middag kan er in het oosten een buitje vallen, in het zuiden mogelijk met onweer. Er staat een matige wind uit het noordoosten. Het wordt ongeveer 21 graden, aan de kust enkele graden minder warm.

Vanavond klaart het op maar kan er in het oosten nog een bui vallen, in de nacht op zondag blijft het droog bij een minimumteperatuur van 9 graden. Morgen worden we wederom wakker met die felle bol, maar die zijn we dan al wel gewend door vandaag.

Tot morgen!

Hier zien we die felle bol onder gaan in Wormerveer (Foto: DJMO)
Hier zien we die felle bol onder gaan in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

General Motors roept bijna een miljoen voertuigen terug wegens defecte airbags

In de VS roept de autofabrikant General Motors bijna een miljoen voertuigen terug vanwege defecte airbags.

Bepaalde modellen van de GM-merken Buick, Chevrolet en GMC kunnen een niet goed functionerende airbag hebben zo maakte het bedrijf in Detroit bekend. De mogelijkheid bestaat dat de airbag aan de bestuurderszijde explodeert als hij geactiveerd wordt na een aanrijding. Dit gebeurde in maart bij een ongeval met een Chevrolet-model. De defecte airbagmodule wordt nu door de dealers vervangen.

Het Hooggerechtshof van Brazilië beveelt onderzoek naar Google

In Brazilië heeft het Hooggerechtshof een onderzoek bevolen naar de verantwoordelijkheden van het Google-moederbedrijf "Alphabet" en "Telegram".

Daarmee voldeed de rechtbank aan een verzoek van het Braziliaanse parlement. De twee bedrijven worden beschuldigd van het tegenwerken van een wetsontwerp voor internetregulering. Beiden hebben hun macht op het internet uitgebuit voor desinformatie, manipulatie en intimidatie, verklaarde parlementsvoorzitter Lira. De twee bedrijven hebben hier nog geen commentaar op gegeven.

Het wetsontwerp verplicht internetbedrijven tot het opsporen en melden van illegale inhoud. Als het bedrijf dit niet doet, volgen er hoge boetes.

'Consument loopt risico op in huis halen van onveilige producten door dropshipping'

De Consumentenbond waarschuwt voor dropshipping omdat de prijs van een product dan een stuk duurder kan zijn. Maar via dropshipping lopen consumenten ook het risico onveilige producten in huis te halen. Bij dropshipping is er sprake van een verkoper die direct levert aan de klant via de producent; de verkoper heeft zelf geen voorraad. De controle op de veiligheid is hierdoor lastig.

Doordat we steeds meer online bestellen, is het belangrijk dat consumenten zich bewuster worden wat ze bestellen en waar ze dat doen. Soms lijkt een webwinkel Europees, maar komen de producten alsnog uit landen buiten Europa via dropshipping. De aangekochte producten vallen hierdoor buiten alle (in de EU en Nederland gestelde) veiligheidsgaranties. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat er stoffen inzitten die wij hier in Nederland niet toestaan, zoals hormoonverstorende stoffen, of dat het geluid van speelgoed veel te hard is en gehoorschade tot gevolg heeft bij kleine kinderen. Toezicht op de veiligheid en kwaliteit van deze online gekochte producten is slechts heel beperkt mogelijk.

Bij online aankopen maken consumenten zich vooral zorgen over of het product wel op tijd komt of überhaupt geleverd wordt. Slechts 11 procent van de mensen die online elektronische artikelen of speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Een derde van caravans afgekeurd - remsysteem grootste probleem

Bijna een derde (30,3 procent) van de caravans die in 2022 een BOVAG Onderhoudsbeurt onderging, werd pas na een of meerdere reparaties goedgekeurd.

Uit een steekproef van 3.022 caravans die een BOVAG Onderhoudsbeurt volgens het Amtek-systeem ondergingen, blijkt dat 917 daarvan (30 procent) pas werden goedgekeurd na een of meer reparaties. De meest geconstateerde afkeurpunten betroffen het remsysteem (60 procent): de losbreekkabel, remmen of de stabilisator. Bij 15 procent van de afgekeurde caravans vertoonde de gasinstallatie defecten. 12 procent werd afgekeurd op het onderstel: met name de assen, versleten schokbrekers of de banden.

Oudere caravans
Bij caravans van 40 jaar en ouder is de afkeur 41 procent, bij caravans tussen de 30 en 40 jaar is dat liefst 46 procent, en bij caravans tussen 20 en 30 jaar is dat 43 procent. Caravans tussen de 10 en 20 jaar zitten op het gemiddelde percentage van 30 procent afkeur.

Bij deze cijfers is het belangrijk om te vermelden dat dit caravans betreft waarvan de eigenaar zélf besloot om een inspectie te laten uitvoeren. In Nederland is immers geen verplichte periodieke keuring voor caravans. Het zijn dus caravans waarvan de eigenaar bovengemiddeld veel aandacht heeft voor onderhoud en veiligheid. Met dat in het achterhoofd is de conclusie gerechtvaardigd dat beschouwd over het gehele park van caravans, de noodzaak tot reparatie en onderhoud waarschijnlijk nog veel hoger is.

Verontrustend
BOVAG vindt het afkeurpercentage verontrustend. Of het nu gaat om versleten remmen, verduurde banden of een verouderde gasinstallatie: het niet constateren en niet verhelpen van deze euvels levert een fors veiligheidsrisico op. Voor de eigenaar van de caravan en voor medeweggebruikers. BOVAG adviseert om zelf bij aanvang van het seizoen gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op datum en daarnaast minimaal één keer per twee jaar de caravan te laten controleren door een vakman.

Gebruikte cijfers zijn gebaseerd op de keuringsdata van het AMTeK-systeem van Aboma, dat onder andere de BOVAG Onderhoudsbeurt faciliteert en de BOVAG-keurmeesters certificeert. In totaal ondergingen vorig jaar ruim 50.000 caravans de BOVAG Onderhoudsbeurt.

Halsema: voorbereid op feest en ongeregeldheden tijdens Turkse verkiezingen

De driehoek in Amsterdam - politie, Openbaar Ministerie en gemeente - is voorbereid op feestelijkheden in Amsterdam, maar houdt ook rekening met ongeregeldheden die kunnen ontstaan aankomende zondag. Op die dag vinden in Turkije de presidentsverkiezingen plaats. Afgelopen zondag leidde het stemmen in de RAI al tot opstootjes, waarvoor de politie massaal werd opgeroepen. Zo meldt AT5

Afgelopen zondag ontstond er een grote rel in de RAI, waarbij tientallen politieagenten met honden en stokken moesten optreden. Meerdere ambulances werden opgeroepen en ook werd er een politiehelikopter ingezet. in de RAI konden Turkse Nederlanders stemmen voor de presidentsverkiezingen van Turkije. 

Halsema zegt zich zorgen te hebben gemaakt over het incident. "Omdat het behoorlijk snel ging. Het dreigde zich ook even naar buiten te verplaatsen. We hebben vooraf geen waarschuwingen ontvangen van bijvoorbeeld de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red.) dat het zou dreigen. Wij waren dus ook verbaasd."

Spanning
De burgemeester zegt te begrijpen dat de spanning hoog is in de Turkse gemeenschap in de stad. "Er hangt veel vanaf. Het is onduidelijk of Erdogan door kan gaan. Er kan een verandering in het bewind aantreden. Ik kan me voorstellen dat er voor veel Turkse Amsterdammers veel in het geding is. Alleen dat hoort nooit gepaard te gaan met gewelddadigheden. Daarmee belemmer je anderen het vrij stemmen."

Halsema is het niet eens met de oproep van de VVD in Amsterdam-Zuid om dit soort verkiezingen niet meer toe te laten in de stad. "Het is je misschien goed te realiseren hoe het werkt. Het geldt als een diplomatiek en internationaal evenement. De verantwoordelijkheid ligt bij de Turkse overheid. Zij huren daarvoor een gebouw. Wij hebben daar als gemeente niet zoveel mee te maken. We hebben zeker niet de bevoegdheid om te zeggen dat in onze stad verkiezingen niet plaats kunnen vinden. Ik zou daar ook een grote tegenstander van zijn. Verkiezingen moeten altijd plaats kunnen vinden."

Amsterdam kan alleen, net zoals afgelopen zondag, ingrijpen op basis van openbare ordeverstoringen. "Wij hebben als gemeente alleen bemoeienis ermee als het de openbare orde raakt, en dat dreigde. Het beveiligingspersoneel in de RAI kon het niet aan en toen is de Amsterdamse politie naar voren getreden."

Veiligheidsplan
Voor aankomende zondag, de dag dat er een uitslag wordt verwacht na het stemmen in Turkije, treft Amsterdam voorbereidingen. "We houden rekening met feestelijkheden op straat en dat die ook kunnen leiden tot ongeregeldheden. Daar bereiden wij ons als driehoek op voor. Dat doen we met de politie en de openbare orde van de gemeente. Het kan ook leiden tot een tweede ronde in de verkiezingen, die dan de komende weken zou moeten plaatsvinden. We hebben de consul opgedragen om met een veiligheidsplan te komen dat ook door ons beoordeeld wordt. En verder bereiden wij het ook voor met de NCTV en Buitenlandse Zaken."

Halsema doet een oproep aan de Turkse Amsterdammers: "Maak gebruik van je stemrecht. Het is van groot belang dat je zorgt dat vrije verkiezingen ook daadwerkelijk vrij zijn en dat betekent: ga stemmen en gedraag je."

EL: Roma op voorsprong tegen Leverkusen, Juventus en Sevilla op het nippertje gelijk

Voor de liefhebber kijken we nog even terug op de late donderdagavond, want in Italië werden de heenwedstrijden gespeeld van de twee halve finales in de Europa League. AS Roma kreeg bezoek van Bayer Leverkusen, terwijl Juventus in Turijn Sevilla ontving.

In Turijn kregen beide ploegen vooral in de eerste twintig minuten flinke kansen, maar pas na 25 minuten was het eindelijk raak: Youssef En-Nesyri opende de score namens Sevilla. Lang bleef Juventus het daarna proberen zonder échte kansen, maar diep in blessuretijd lukte het toch nog om er een gelijkspel uit te slepen: een corner ging via drie hoofden - de laatste was van Federico Gatti - alsnog het doel in voor een 1-1 eindstand.

Roma en Leverkusen kregen beiden ook de nodige kansen om de score te openen, maar men moest er een dik uur op wachten voor het eindelijk zo ver was: de jonge Edoardo Bove schoot de 1-0 binnen en daar bleef het uiteindelijk ook bij.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.