Judoka Riner jongste én oudste wereldkampioen ooit

In het Qatarese Doha zijn zaterdag de laatste individuele wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen judo. De superzwaargewichten kwamen in actie, zonder Nederlands succes, waarna zondag nog de gemengde landenwedstrijd af wordt gewerkt ter afsluiting.

Mannen +100kg
Jelle Snippe ging in de eerste ronde al onfortuinlijk onderuit tegen de Sloveen Enej Marinic, terwijl Roy Meyer direct sneuvelde tegen de Rus Inal Tasoev. Diezelfde Tasoev werkte zich op naar de halve finales, waarin hij de Oezbeek Alisher Yusupov op fraaie wijze versloeg. In de andere halve finale rekende de Franse legende Teddy Riner af met Temur Rakhimov uit Tadzjikistan.

De finale tussen Riner en Tasoev werd een lange zit, waarin men diep in de golden score ging. Daarin leek Tasoev een beslissende move te maken, maar die telde niet en uiteindelijk was het Riner die de Rus op de zij gooide voor waza-ari en goud. De inmiddels 34-jarige Franse legende pakte daarmee zijn elfde individuele wereldtitel en is nu niet alleen de jongste (2007, 18 jaar), maar ook de oudste man ooit die een individuele wereldtitel pakt. Yusupov pakte brons door de Japanner Kokoro Kageura te verslaan, terwijl Rakhimov zijn strijd om brons verloor van de Braziliaan Rafael Silva.

Vrouwen +78kg
Marit Kamps opende nog prima met winst op de Turkse Hilal Öztürk, maar ging daarna onderuit tegen Julia Tolofua uit Frankrijk. Ook Karen Stevenson begon met winst, Brigitte Carabali uit Colombia moest eraan geloven, maar daarna was Kim Ha-yun uit Zuid-Korea te sterk. Diezelfde Kim sneuvelde in de halve finales tegen de Japanse olympisch kampioene Akira Sone, terwijl Tolofua in de halve eindstrijd afrekende met de Chinese Xu Shiyan.

De finale werd een bijzonder lange aangelegenheid: na vier minuten reguliere tijd duurde het tot ruim zeven minuten golden score alvorens Tolofua haar derde straf kreeg en Sone zich, na een uiterst gezapige eindstrijd, mocht kronen tot wereldkampioene, net als in 2019. Kim en Xu verloren beiden de strijd om het brons: Beatriz Souza uit Brazilië respectievelijk de Israëlische Raz Hershko waren te sterk.