Judoka's sluiten WK af met brons in landenwedstrijd

In het Qatarese Doha is zondag het wereldkampioenschap judo afgesloten. Na de veertien individuele wereldtitels werd er op de slotdag nog gestreden om de medailles in de gemengde landenwedstrijd, waar Nederland uiteraard ook van de partij was.

Achtste finale
De Nederlandse ploeg begon met een 1-0 voorsprong aan de achtste finale tegen Cuba, dat niet voor elke categorie iemand in de ploeg had. Toch had Nederland het bijzonder moeilijk en moest er een golden score aan te pas komen om uiteindelijk de winst binnen te slepen.

Kwartfinale
In de kwartfinale tegen Oezbekistan opende Noël van 't End met winst op Jakhongir Mamatrakhimov, maar vervolgens gingen Roy Meyer (tegen Alisher Yusupov), Julie Beurskens (tegen Shukurjon Aminova) en Koen Heg (tegen Murodjon Yuldoshev) allemaal onderuit. Kim Polling draaide het om met winst op Gulnoza Matniyazova, waarna Karen Stevenson afrekende met Iriskhon Kurbanbaeva. Loting wees uit dat Van 't End en Mamatrakhimov de golden score uit moesten vechten en daarin zegevierde de Nederlander alsnog.

Halve finale
De halve finale tegen Japan begon met een Nederland van Frank de Wit tegen Goki Tajima, maar Stevenson klopte Maya Segawa voor 1-1. Beurskens en Heg gingen onderuit tegen Haruka Funakubo en Soichi Hashimoto, Sanne van Dijke klopte Moka Kuwagata, maar Meyer sneuvelde tegen de Japanse reus Tatsuru Saito, waarmee het met 4-2 beslist was.

Brons
Nederland nam het in de wedstrijd om brons op tegen het verrassende Marokko, waarbij Heg en Polling openden met zeges op Hassan Doukkali en Assmaa Niang. Van 't End liep vervolgens tegen een dubbele diskwalificatie aan in zijn partij tegen Achraf Moutii, waardoor ze beiden geen punt kregen. Vervolgens maakte Guusje Steenhuis het af door Hafsa Yatim te verslaan en daarmee het brons binnen te slepen. Het andere brons was voor Georgië, dat de Duitse ploeg met 4-2 de baas was.

Finale
De finale tussen Japan en Frankrijk werd vervolgens een kraker. Joan-Benjamin Gaba en Margaux Pinot klopten Soichi Hashimoto en Saki Niizoe voor 2-0, Goki Tajima deed wat terug met winst op Maxime-Gaël Ngayap Hambou. Coralie Hayme zette Frankrijk met winst op Maya Segawa op matchpoint, maar Tatsuru Saito en Haruka Funakubo maakten er met zeges op Joseph Terhec en Sara Leonie Cysique 3-3 van. Pinot en Niizoe moesten het beslissen, waarbij Pinot de Japanse in de golden score op de rug legde. De score werd echter niet toegekend en op basis van straffen ging de winst alsnog naar Niizoe en het goud dus naar Japan.