FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 mei 2023

Random Pics van de Dag #937

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Golden Knights maken het af tegen Oilers en staan in conferencefinale

In het Rogers Place in Edmonton is zondagavond de enige wedstrijd van de dag gespeeld in de playoffs van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Edmonton Oilers ontvingen de Vegas Golden Knights in wedstrijd zes van hun halve finale in de Western Conference, waar Vegas op matchpoint stond.

De Oilers begonnen niet lekker, want na 24 seconden had Reilly Smith de 0-1 al in het doel liggen, maar de thuisploeg herstelde zich bijzonder rap. Amper een halve minuut later trok Connor McDavid de stand gelijk, kort daarop gevolgd door de 2-1 van Warren Foegele.

In de tweede periode stortte het echter helemaal in elkaar. Jonathan Marchessault tekende voor de gelijkmaker, een paar minuten later maakte hij de 2-3 en diezelfde Marchessault completeerde een loepzuivere hattrick door eveneens in de tweede periode voor 2-4 te zorgen.

De Oilers probeerden wat ze konden, maar een echte kans kwam er niet meer. William Karlsson tekende uiteindelijk nog voor de 2-5 eindstand en dus winnen de Golden Knights de serie. De ploeg mag het in de finale van de Western Conference opnemen tegen de Seattle Kraken of Dallas Stars, die maandagavond hun beslissende zevende wedstrijd spelen.

NBA: Celtics en 76ers strijden in game 7 om laatste plekje in conferencefinales

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is zondagavond de laatste van de halve finales in de twee conferences beslist. In het oosten speelden de Boston Celtics en de Philadelphia 76ers hun zevende en beslissende wedstrijd in de TD Garden in Boston.

De Sixers begonnen lekker aan het duel en pakten met 29-23 een kleine voorsprong na Q1, waarna de Celtics het richting halftime ongedaan maakten en zelfs een kleine voorsprong pakten. In het derde kwart gingen de Celtics echter helemaal los: minuten lang kwamen Joel Embiid en zijn ploeg niet tot scoren, wat de Celtics een 33-10 Q3 opleverde.

Dat gat was onoverbrugbaar en de ploeg van de ontketende Jayson Tatum (51 punten, 13 rebounds) pakte een overtuigende 112-88 zege en plaatste zich zo voor de finale van de Eastern Conference. Daarin nemen ze het op tegen de Miami Heat, waarbij woensdagavond om 02.30u (NL) de eerste wedstrijd op het programma staat.

NASCAR-coureur Byron wint race vol crashes op Darlington

Op de Darlington Raceway is zondagavond de Goodyear 400 verreden, een race in de NASCAR Cup Series. Dat was lange tijd niet al te spannend, maar aan het eind kwam er toch een flinke portie duw- en trekwerk aan te pas, inclusief de nodige crashes.

Polesitter Martin Truex vertrok samen met Bubba Wallace vanaf de eerste rij, voor Ricky Stenhouse, William Byron, Ross Chastain, Daniel Suarez, Kyle Larson, Denny Hamlin, Tyler Reddick en Brad Keselowski. In de eerste stage gebeurde alvast weinig: Truex domineerde en pakte de stagewinst, voor Byron en Wallace.

Truex domineerde aanvankelijk ook de tweede stage en richting de helft van de race had hij élke ronde op kop gereden, maar bij de reeks pitstops ging Chastain hem voorbij. In de laatste ronde van de stage deed Truex een poging Chastain in te halen, maar de twee raakten elkaar en Truex ging in de rondte - voor de verandering leek het wel eens níet de schuld van Chastain te zijn.

Voor de resterende honderd ronden gingen we na de caution aan het eind van stage twee door, maar al snel schoof het halve middenveld in de rondte. Na wat opruimwerkzaamheden konden we door met Chastain, Larson en Kyle Busch vooraan, tot Stenhouse spinde en voor een nieuwe caution zorgde, waarna we bij de herstart nog zo'n tachtig ronden te gaan hadden.

Chastain had bij de herstart de leiding en kreeg Byron achter zich aan, terwijl Larson ook nog aan kon sluiten. De laatste reguliere ronde pitstops leek de boel vervolgens te beslissen: Larson kwam er als grote winnaar uit de bus en nam een mooie voorsprong op Christopher Bell, met pas daarachter Chastain en Kyle Busch.

Minder dan twintig ronden voor het einde kregen we weer een caution: de voor vijf races teruggekeerde veteraan Ryan Newman spinde. Nagenoeg iedereen kwam nog een keer binnen, waarbij Larson net voor Bell de pitstraat verliet. Bell raakte die prima plek echter kwijt: er zat een wiel niet goed vast, dus moest hij nog eens naar binnen.

Larson reed zo voorop, voor Chastain, Joey Logano en Truex, maar dat duurde allemaal ongeveer één bocht: Logano en Truex reden elkaar de muur in, wat voor een flinke kettingreactie zorgde. Een nieuwe herstartpoging volgde met Chastain en Larson voorop en wéér ging het in bocht één fout: uitgerekend Chastain en Larson gingen de muur in, de zoveelste keer dat Chastain erbij betrokken was.

Inmiddels gingen we voor overtime, met Byron en Kevin Harvick voorop, gevolgd door Chase Elliott en Keselowski. Byron greep na een kort duel met Harvick de leiding en dit keer ging het goed: Byron rondde het af met een prima zege, zijn derde van het jaar alweer, voor Harvick en Elliott.

Man uit Den Helder bestraft voor ontucht met zijn minderjarige vriendin

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Den Helder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen voor ontucht met zijn op dat moment minderjarige vriendin. 

De man had tussen 1 juli 2020 tot en 12 april 2021 op 25-jarige leeftijd een relatie met een meisje van 15 jaar oud. Hij had in die periode seks met haar. Door de leeftijd van het meisje wordt de seks als ontucht aangemerkt. De man verklaarde tegen de politie dat hij een relatie heeft met zijn vriendin, maar tot haar 16e geen seks met haar had.

Seksueel actief
De rechtbank vindt deze verklaring ongeloofwaardig. Zijn vriendin raakte tijdens hun relatie zwanger van de man. Daarnaast vond haar moeder op meerdere momenten zwangerschapstesten, ook van voordat de man een relatie met haar kreeg. Hier leidt de rechtbank uit af dat het meisje al eerder seksueel actief was. Verder verklaarden zij tegen anderen dat het kind van hem was. Ook vroeg het meisje aan een jongen waar zij eerder seks mee had, om te liegen dat hij de vader van haar kind was.

Liefdesrelatie
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij seks had met een minderjarige. Daarentegen hecht de rechtbank veel waarde aan het feit dat zij nog steeds een liefdesrelatie hebben en inmiddels samen een kindje kregen. Ook is de relatie tussen de man, de vriendin en de ouders van de vriendin hersteld. Daarom legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op - die normaal zou zijn opgelegd - maar volstaat ze met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen, met een proeftijd van 1 jaar.

'CBS-onderzoek onderstreept noodzaak aanpak online discriminatie'

Uit het rapport Online Veiligheid en Criminaliteit 2022 van het CBS blijkt dat bijna 340.000 (1 procent van de bevolking) zich vorig jaar weleens online gediscrimineerd voelde. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Meer dan de helft van deze groep zegt daardoor minder vertrouwen in mensen te hebben. Ook leidde het bij ruim 30 procent tot depressieve klachten.

De resultaten bevestigen eerder onderzoek door Movisie naar online discriminatie. Hieruit bleek dat behalve offline discriminatie, ook online discriminatie de gezondheid ernstig kan aantasten. Het kan bij iemand leiden tot stress of slechtere werk- of schoolprestaties. Niet alleen als je zelf discriminerende posts ontvangt, maar ook als je ziet dat anderen die op jou lijken deze berichten krijgen. Ook op samenlevingsniveau zijn de resultaten van het CBS-onderzoek verontrustend. Haatberichten op sociale media voeden groeiende tegenstellingen tussen groepen. En leveren dus ‘brandstof’ voor de (ervaren) polarisatie en radicalisering.

Stevig inzetten op aanpak
Het onderzoek van het CBS onderstreept het belang om stevig in te zetten op de aanpak van online discriminatie. Uit een verkennend onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) komt naar voren dat de tijd daar rijp voor is. De rijksoverheid, gemeenten, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties zijn zich bewust van het probleem en willen er iets aan doen, maar het risico is groot dat andere maatschappelijke problemen prioriteit krijgen. Maar de enorme hoeveelheid haat en discriminatie die online verschijnt én de gevolgen die dit op individueel en samenlevingsniveau hebben, maken dat het ingewikkelde probleem snel moet worden opgepakt en dat organisaties hierbij structureel moeten samenwerken. Met de Kamerbrief Aanpak online discriminatie, racisme en hatespeech zijn hier de eerste stappen toe gezet.

Gaming
Bij een structurele aanpak is het belangrijk om aandacht te hebben voor diverse platformen. Naast sociale media, fora, dating-apps en WhatsApp moeten gaming-platformen worden meegenomen. Juist het hoge gebruik van online games onder kinderen en jongeren maken het urgent om discriminatie hier beter in het vizier te krijgen en er een aanpak op te ontwikkelen. KIS doet hier op dit moment een eerste onderzoek naar.

Windparken op zee voor het eerst stilgezet om trekvogels te beschermen

Op zaterdag 13 mei 2023 zijn windmolens op zee bij Borssele en Egmond aan Zee voor vier uur stilgezet omdat massale vogeltrek boven de Noordzee was voorspeld en zo de vogels een veilige doortocht te geven. De maatregel is voor het eerst toegepast en past bij de aanpak van de overheid en bedrijven om rekening te houden met de ecologie en biodiversiteit bij windparken op zee. De verwachting is dat vanaf het najaar van 2023 windparken op de Noordzee vaker stilgezet worden om trekvogels een goede doorgang te verlenen.

Minister Rob Jetten: “Dit is een internationale primeur, nog nergens op de wereld worden windparken op zee stilgezet om vogels te beschermen tijdens massale vogeltrek. We willen de impact van windparken op de natuur zo klein mogelijk houden en dit doen we onder andere met deze maatregel. Alle betrokken partijen hebben nauw samengewerkt en dit in relatief korte tijd opgezet, een geweldig initiatief dus waar ik zeer trots op ben.”

Om de vogels een veilige doortocht te geven, brengen windparkeigenaren voortaan tijdens de voorspelde nachtelijke piekmigratie de snelheid van de windturbines terug tot maximaal twee rotaties per minuut.

Eind 2022 heeft een PhD student aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) een vogeltrek voorspellingsmodel opgeleverd dat de vogeltrek twee dagen van tevoren voorspelt. Het model maakt gebruik van weerdata en diverse vogelradars op de Noordzee. Ook een groep trekvogelexperts voorspelt twee dagen van tevoren de kans op grote vogeltrek. De tijdsspanne van twee dagen geeft netbeheerder TenneT de tijd om de stabiliteit van het hoogspanningsnet te garanderen. Ook wordt die tijd gebruikt om alle betrokkenen te informeren en om het stilzetten van de turbines zorgvuldig in gang te zetten.

Tim van Oijen van Vogelbescherming Nederland: “Twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar, trekken er op sommige nachten miljoenen vogels over de Noordzee. Met de groei van het aantal windparken op de Noordzee is het uitermate belangrijk dat we dit doen op een ecologisch zo verantwoord mogelijke manier met minimale impact op de Noordzee. Het tijdelijk stilzetten van de turbines tijdens de vogeltrek draagt daaraan bij.”

Deze eerste uitvoering van de maatregel is onderdeel van de proeffase dit voorjaar waarin gekeken wordt of alle systemen doen wat ze moeten doen: van het voorspellen tot het stilzetten van de windmolens. In het najaar van 2023 gaat de maatregel officieel in en zal vanaf dan continu verbeterd worden. Ook de windparken die nu in aanbouw zijn én toekomstige windparken zullen dit gaan toepassen. Zowel de windsector, de UvA als de overheid doen continu onderzoek naar vogeltrek op de Noordzee zodat de effectiviteit hiervan steeds verbeterd kan worden.

Rijkswaterstaat heeft de procedure ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met onder andere de windparkeigenaren, netbeheerder TenneT, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Vogelbescherming en Stichting de Noordzee.

Britse premier Sunak: meer raketten en drones naar Oekra´ne

Het Verenigd Koninkrijk zal Oekraïne blijven steunen en meer luchtverdedigingsraketten en aanvalsdrones aan het land leveren, zo heeft Downing Street bekendgemaakt, nadat president Volodymyr Zelenskyy op Chequers een ontmoeting had met de Britse premier Rishi Sunak.

Tijdens de laatste stop van Zelenskyy's rondreis langs westerse bondgenoten zei hij dat ze ook over Westerse gevechtsvliegtuigen hebben gesproken en dat hij verwachtte dat er binnenkort "zeer belangrijke beslissingen" zouden worden genomen. Rishi Sunak gaf aan dat het Verenigd Koninkrijk bereid zal zijn Oekraïense piloten te trainen om te gaan met westerse gevechtsvliegtuigen.

Van de traumahelicopter naar Onlyfans

Kayley Winterson, 26, en Emily Rose, 28, hebben hun baan als medische hulpverlenders (EMT's) op de traumahelicopter opgezegd na een extreme burn-out en traumatische ervaringen op het werk in de frontlinie van de Britse gezondheidszorg. Het stel besloot op een andere manier rond te komen en openden hun eigen Only Fans-account waarmee ze voordat ze hun bed uitkomen al hun voormalig dagloon hebben verdiend. 

Turkse verkiezingen onbeslist: tweede ronde volgt op 28 mei

De Turkse president Erdogan heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen (49,5 procent). Dat is net te kort voor een absolute meerderheid en daarom zal er er een tweede, beslissende stemming worden gehouden op zondag 28 mei. Het gaat dan tussen Erdogan en overgebleven tegenstander oppositieleider Kilicdaroglu die bij de stemronde van gisteren uitkwam op bijna 44,9 procent.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde vandaag dat er 68,76% van de Turks-Nederlandse stemmen naar Erdogan is gegaan. Oppositieleider Kilicdaroglu heeft 28,52 procent van de stemmen gekregen

123.275 van de meer dan 200.000 Turkse Nederlanders hebben hun stem uitgebracht. Voor de tweede stemronde mogen zij van 20 tot en met 24 mei opnieuw hun stem uitbrengen.

Eerdere berichtgeving 2.09 uur: Volgens staatsmedia staat de zittende Erdogan bovenaan bij de Turkse presidentsverkiezingen, maar zijn voorsprong op uitdager Kilicdaroglu slinkt. Een tweede verkiezing wordt steeds waarschijnlijker.

In de race om het presidentschap in Turkije dreigt een tweede stemronde nodig te zijn. Na ongeveer 89 procent van de stemmen te hebben geteld, heeft Erdogan 49,94 procent en zit daarmee onder de vereiste absolute meerderheid, zo meldt het staatspersbureau Anadolu. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, medekandidaat van een zespartijenalliantie, staat op 44,3 procent.

Erdogan verscheen die zondagavond voor zijn juichende aanhang en verklaarde dat hij duidelijk voor stond op zijn tegenstanders. Het zal volgens Erdogan echter nog wel even duren voordat de voorlopige resultaten bekend worden gemaakt. "Iedereen moet de wil van het volk respecteren", zei hij. Het is op dit moment nog niet bekend of er een tweede ronde komt.

Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, is er op 28 mei een tweede ronde.

Geschil over het tellen van de stemmen
De oppositie beschuldigde de conservatieve islamitische partij van Erdogan van "tactische trucjes" bij het tellen van de stemmen. Volgens hun verklaringen ligt Kilicdaroglu net iets voor, aldus de burgemeesters van Istanbul en Ankara op een gezamenlijke persconferentie. De islamitische conservatieve AKP van Erdogan maakte opzettelijk bezwaar bij het tellen  in gebieden waar de oppositie favoriet is. Hierdoor gaat het tellen langzamer en is de uitslag in eerste instantie in het voordeel van de overheid.

Erdogan beschreef de opmerkingen van de oppositie over het tellen van de stemmen als "het stelen van de nationale wil". AKP-woordvoerder Ömer Celik beschuldigde de oppositie van een "dictatoriale houding" tijdens het tellen van de stemmen, omdat ze de resultaten al vroeg bekendmaakten.

Kilicdaroglu in de voorverkiezingen op voorsprong
In peilingen voorafgaand aan de verkiezingen stond Erdogan als laatste achter Kilicdaroglu. De opkomst bij kiezers in Turkije is traditioneel hoog, met lange rijen die vormen voor de stembureaus. Meer dan 64 miljoen mensen hadden stemrecht bij de presidents- en parlementsverkiezingen, waaronder de miljoenen Turken die buiten Turkije wonen.

Erdogan heeft meer macht dan ooit
Sinds de invoering van een presidentieel systeem vijf jaar geleden heeft de 69-jarige AKP-politicus Erdogan meer macht dan ooit te voren en kan hij grotendeels zonder parlement regeren. Critici vrezen dat het land, met een bevolking van ongeveer 85 miljoen, volledig in autocratie zou kunnen afglijden als hij opnieuw president wordt. Ook internationaal wordt de stemming in het NAVO-land nauwlettend in de gaten gehouden.

Challenger Kilicdaroglu wordt beschouwd als een nuchtere politicus. Hij komt uit de Oost-Turkse provincie Tunceli en behoort tot de alevitische religieuze minderheid. De oppositieleider wil de onafhankelijkheid van instituties als de centrale bank herstellen en de hoge inflatie onder controle krijgen. Hij staat voor toenadering tot de EU, maar is ook voor een strenger migratiebeleid.

Torres en Ferrari winnen MotoE-races bij begin nieuw tijdperk

Op het circuit van Le Mans is gedurende het weekeinde het vijfde seizoen afgetrapt in de MotoE, wat sinds dit jaar geen World Cup meer is, maar een officieel wereldkampioenschap. Op de elektrische motoren werden twee races afgewerkt, waarin traditiegetrouw flink werd geknokt.

Race één
Poleposition was voor Matteo Ferrari, met Hector Garzo en Jordi Torres naast hem op rij één, voor debutant Randy Krummenacher, Kevin Manfredi en Nicolas Spinelli. Garzo kende de beste start en nam de leiding, voor Ferrari, Torres, Spinelli, Miquel Pons en Mattia Casadei - Krummenacher en Manfredi vielen wat terug.

In ronde drie schoof Spinelli het grind in, kort daarop gevolgd door Casadei en Pons. Halverwege opende Ferrari de aanval op Garzo, maar gelijk daarna gleed zijn motor onder hem vandaan, waardoor inmiddels alleen Torres nog in het wiel van Garzo zat. Bij het ingaan van de slotronde zette Torres zijn machine er voorbij en dat leverde uiteindelijk de winst op, voor Garzo en - op ruime afstand - Krummenacher.

Race twee
De startopstelling was hetzelfde, met als kanttekening dat Ferrari een longlappenalty had wegens zijn crash in ronde één - dat gebeurde namelijk terwijl er met de gele vlag gezwaaid werd. Ferrari begon goed aan de race en sloeg een gaatje naar Torres en Garzo, die zich wat los hadden gereden van Casadei en Spinelli.

Halverwege pakte Ferrari zijn longlappenalty, waarbij hij achter Garzo op plek drie aan kon sluiten. Die nam hij al snel weer te grazen, waarna hij aansloot bij Torres. Een ronde later ging Ferrari ook daar voorbij en dat was de winnende move: Ferrari pakte een overtuigende zege, voor Torres en Garzo.

FOK! Wat een weer: later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint droog met wat plaatselijk kans op mist, later in de ochtend gaat het vanuit het westen af en toe regenen. Vanmiddag schijnt in het oosten eerst nog de zon, maar ook daar gaat het in de loop van de middag regenen. De temperaturen lopen uiteen van 13 graden aan zee tot 20 in het oosten. De matige wind komt uit het noordoosten.

Vanavond is het overal bewolkt en valt er af en toe wat regen, later klaart het wat op. In de nacht naar dinsdag valt er her en der ook nog wat regen bij een minimumtemperatuur van 9 graden aan zee tot 4 graden landinwaarts. Morgen is vrij zonnig maar wel een stuk minder warm.

Tot morgen!

Schaapjes op het droge in Lichtenvoorden (Foto: _UserName_)
Schaapjes op het droge in Lichtenvoorde (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Pensioenleeftijd werknemer gemiddeld 65 jaar en 8 maanden

In 2022 gingen 84 duizend werknemers met pensioen, 12 procent minder dan een jaar eerder. Zij waren gemiddeld 65 jaar en 8 maanden oud. De pensioenleeftijd was 3 maanden hoger dan in 2021 en vrijwel even hoog als in 2020.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Minder dan de helft vóór AOW-leeftijd met pensioen
Iets minder dan de helft van de werknemers die in 2022 met pensioen gingen, was jonger dan de AOW-leeftijd. Die was in dat jaar 66 jaar en 7 maanden. Tot 2013 was de AOW-leeftijd 65 jaar, daarna is deze stapsgewijs verhoogd. Tussen 2002 en 2006 waren circa 9 op de 10 werknemers die met pensioen gingen, jonger dan de AOW-leeftijd. Vanaf 2007 ging een steeds kleiner deel eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen.

In 2020 en 2021 is de AOW-gerechtigde leeftijd niet verhoogd. In deze jaren zijn veel werknemers met pensioen gegaan, en ook relatief veel op of na de AOW-leeftijd. De coronacrisis speelde in die jaren, maar het is niet mogelijk met de beschikbare gegevens het eventuele effect op de pensioengang en -leeftijd vast te stellen. Hoewel er in 2022 meer werknemers vóór de AOW-leeftijd met pensioen gingen dan in voorgaande jaren, waren zij gemiddeld wel ouder op het moment van pensionering dan in voorgaande jaren. Voor de totale groep pensioengangers kwam de gemiddelde pensioenleeftijd in 2022 dan ook doorgaans hoger uit dan in voorgaande jaren

Pensioenleeftijd werknemers in alle bedrijfstakken boven de 65 jaar
In het openbaar bestuur was de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in 2022 met 65,1 jaar het laagst, gevolgd door de zorg en het onderwijs. In de landbouw, bosbouw en visserij was de pensioenleeftijd van werknemers met 66,6 jaar het hoogst, gevolgd door overige (zakelijke) diensten en handel. Voor het eerst was in alle bedrijfstakken de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers hoger dan 65 jaar.

De verschillen in de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers tussen de bedrijfstakken zijn tussen 2006 en 2022 kleiner geworden. In 2006 bedroeg het verschil tussen de bedrijfstakken met de hoogste en de laagste pensioenleeftijd ruim 4 jaar, in 2012 was dat 2,5 jaar en in 2022 nog 1,5 jaar.

Gewenste pensioenleeftijd 45-plussers nu ook boven de 65 jaar
In 2022 gaven 45- tot 65-jarige werknemers aan door te willen werken tot gemiddeld 65,1 jaar. Dat is het langst sinds het begin van de meting in 2014 toen dit nog 64,3 jaar was. De toename in 2022 volgde op een lichte afname tussen 2020 en 2021, van 64,8 naar 64,6 jaar. Een vrij grote groep geeft aan niet te weten tot welke leeftijd zij willen doorwerken: 39 procent van de 45- tot 55-jarigen en 28 procent van de 55- tot 65-jarigen.

Vooral bereidheid om langer door te werken met kortere werkweek
In 2022 gaf het merendeel van de werknemers van 45 tot 65 jaar aan dat zij onder bepaalde omstandigheden bereid zijn om langer door te werken. 45- tot 55-jarigen staan hier meer voor open dan 55- tot 65-jarigen: respectievelijk 85 en 73 procent van hen wil eventueel tot een hogere leeftijd doorwerken.

Veruit de meest genoemde voorwaarde om de loopbaan langer voort te willen zetten, is de mogelijkheid om minder te kunnen werken. Dit geldt nog meer voor 45- tot 55-jarige werknemers (52 procent) dan voor 55- tot 65-jarige (43 procent). Ook het kunnen doen van lichter werk, en de mogelijkheid dat stoppen financieel onaantrekkelijker wordt, zijn relatief vaak genoemd.

De gegevens in dit bericht over de bereidheid en de redenen om langer door te werken zijn afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO. Vanaf het verslagjaar 2022 verschilt de wijze waarop gegevens voor de NEA zijn verzameld en verwerkt op enkele punten van eerdere verslagjaren. Daardoor zijn de cijfers vanaf 2022 mogelijk niet in alle gevallen vergelijkbaar met de cijfers tot en met 2021.

Online gegevensmisbruik baart kwart Nederlanders veel zorgen

In 2022 gaf ruim 25 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich veel zorgen te maken over online misbruik van bankgegevens of van persoonsgegeven. 80 procent van de bevolking had een of meer beveiligingsmaatregelen getroffen om apparaten of accounts tegen misbruik te beveiligen. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022. Dit onderzoek is van augustus tot en met oktober 2022 gehouden onder ruim 32 duizend mensen van 15 jaar of ouder.

Naast de zorgen over misbruik van bank- of persoonsgegevens, zei 20 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder veel zorgen te hebben over het misbruik van accounts en over het hacken van apparaten of accounts. Over ransomware en computervirussen of -infecties maakte ongeveer 15 procent zich veel zorgen.

Tweetrapsverificatie en gebruik lange wachtwoorden nog niet ingeburgerd
In 2022 zei 80 procent apparaten of accounts te vergrendelen door middel van een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk en/of face-id. Ruim 75 procent controleert bijlagen in e-mails vóór het openen ervan. Bijna 60 procent gaf aan updates van apparatuur of apps direct of zo snel mogelijk uit te voeren.

Het gebruik van tweetrapsverificatie en vooral het gebruik van wachtwoorden van minimaal zestien tekens zijn maatregelen die met respectievelijk 25 procent en bijna 15 procent het minst vaak werden genomen.

Helft acht kans aanwezig om gehackt te worden
Van de Nederlanders achtte 50 procent de kans aanwezig - dat wil zeggen ‘(heel) groot’ of ‘niet groot, niet klein’ - om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account. Verder zag 42 procent een risico om met aan- of verkoopfraude te maken te krijgen.

Als het gaat om online bedreiging en intimidatie en voorvallen die daarmee te maken hebben zoals stalking, pesten of shamesexting schatten Nederlanders de kans om zelf hiervan slachtoffer te worden gemiddeld lager in. Vooral jongeren worden relatief vaak met online bedreiging en intimidatie geconfronteerd.

Helft voelt zich veilig als ze internet gebruiken
In 2022 zei 51 procent zich veilig of heel veilig te voelen als ze internet gebruiken. Het grootste deel (44 procent) van de anderen voelde zich veilig noch onveilig.

Ondanks dat een kwart van de Nederlanders zich veel zorgen maakt over online misbruik van persoonlijke gegevens en de helft de kans aanwezig acht om gehackt te worden, voelde slechts 4 procent zich onveilig of heel onveilig als ze online zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.