Mountainbikers trappen World Cup-seizoen af, Pieterse 7e

In het Tsjechische Nove Mesto is vrijdagavond het World Cup-seizoen in het mountainbiken weer van start gegaan. Zoals gebruikelijk werd het weekeinde geopend met de shorttrackwedstrijden, zondag volgen de reguliere wedstrijden in Tsjechië.

Vrouwen
De vrouwen openden de avond en zoals gebruikelijk in shorttrackraces bleef er lange tijd een forse groep bij elkaar. De jonge Nederlandse Puck Pieterse zat constant goed voorin, net als landgenote Anne Tauber, maar in de slotfase konden ze het nét niet helemaal bolwerken. Laura Stigger uit Oostenrijk trok de gashendel in de slotronde volledig open op de klim, waarna Alessandra Keller uit Zwitserland en de Française Pauline Ferrand Prevot haar bij konden halen. Die leken om de winst te sprinten, samen met de Zwitserse Sina Frei, maar Stigger had nóg rappere benen en sprintte naar een knappe zege, voor Keller en Frei. Pieterse werd in haar eerste World Cup bij de senioren knap zevende, voor Tauber - Anne Terpstra eindigde als dertiende.

Mannen
Ook hier bleef lange tijd een grote groep bij elkaar, tot een valpartij in de slotfase voor een scheur in het peloton zorgde. De Brit Thomas Pidcock en wereldkampioen Samuel Gaze uit Nieuw-Zeeland, helemaal achteraan gestart, hadden zich knap naar voren geknokt, waar Luca Schwarzbauer uit Duitsland het tempo aanvoerde richting de sprint. Daarin gingen Pidcock en Gaze aan beide kanten langs Schwarzbauer en het was Pidcock die de snelste benen had. De INEOS-rijder boekte een indrukwekkende zege, voor Gaze en Schwarzbauer, terwijl de vorig jaar op de weg zo zwaar gevallen Milan Vader terugkeerde in het mountainbiken met een 37e plek.