Russische judoka pakt wereldtitel, brons voor Steenhuis

In het Qatarese Doha is vrijdag de op twee na laatste dag van de wereldkampioenschappen judo afgewerkt. De mannen en vrouwen in de op één na zwaarste gewichtsklasses kwamen in actie en dat leverde Nederlands én 'neutraal' succes op.

Mannen -100kg
Simeon Catharina begon goed met winst op de Serviër Bojan Dosen, maar daarna sneuvelde de Nederlander op straffen tegen de officieel neutrale Arman Adamian. Dat is een Rus die in 2019, 2020 en 2021 flink wat Grand Slam-successen boekte en die nu als neutrale atleet in actie mag komen, zoals enkele andere Russen.

Voor Michael Korrel was het al gelijk klaar: Zsombor Veg uit Hongarije liet de Europees kampioen van vorig jaar geen schijn van kans. Veg ging er vervolgens uit tegen olympisch kampioen Lukas Krpalek uit Tsjechië, die zich met winst op de Azeri Zelym Kotsoiev plaatste voor de finale. Daarin nam hij het op tegen Adamian, die de Canadees Shady El Nahas versloeg.

In de finale ging het de golden score in, waarin Krpalek uiteindelijk zijn derde straf kreeg: goud voor Adamian dus, het eerste succes voor de Russen in Doha. Kotsoiev pakte brons door de Georgiër Ilia Sulamanidze te verslaan, terwijl El Nahas tegen Adamian geblesseerd was geraakt en niet kon aantreden tegen Peter Paltchik, die zo ook brons mee naar Israël nam.

Vrouwen -78kg
Natascha Ausma begon met winst op Georgika Wesly Djengue Mouné uit Kameroen, maar tegen de Italiaanse wereldranglijstaanvoerster Alice Bellandi ging ze er al snel op straffen uit. Guusje Steenhuis deed het beter: ze begon met overtuigende zeges op Otgonbayaryn Khüslen uit Mongolië en de Australische Moira de Villiers, waarna ze Alina Böhm uit Duitsland in de kwartfinales klopte met een sterke houdgreep.

Steenhuis' kans op goud eindigde in de halve finales, waar de Française Audrey Tcheuméo een flinke maat te groot was. De Nederlandse mocht wel strijden om brons en dat leverde winst op: de Chinese Ma Zhenzhao kreeg in de golden score haar derde straf. Tcheuméo leek topfavoriete voor goud, maar in de finale liep ze tegen Inbar Lanir aan. De Israëlische zag eerst een ippon geannuleerd worden, maar maakte het kort daarop alsnog af voor verrassend goud. Het andere brons was voor Bellandi, die de Japanse olympisch kampioene Shori Hamada versloeg.