Derde Premier League-zege op rij voor darter Smith

In de Utilita Arena in Sheffield is donderdagavond de vijftiende en voorlaatste reguliere speelavond gehouden in de Premier League Darts van dit jaar. Het werd een avond met een uitstekend niveau, gemiddeld zat men over de hele avond bijna aan honderd punten per beurt.

Kwartfinales
Nathan Aspinall moest eigenlijk winnen om zijn kansen op de playoffs serieus in leven te houden, maar Gerwyn Price was véél te sterk. Aspinall speelde helemaal niet slecht, maar keek in no-time tegen een 5-1 achterstand aan. Hij won nog wel een leg, maar Price maakte het met wéér een gemiddelde van boven de 110 uit: 6-2, geen enkele dart op een dubbel werd gemist door de Welshman.

Chris Dobey en Peter Wright verdeelden de eerste vier legs onderling netjes, waarna de ijzersterk finishende Wright een break wist te pakken. Dobey herstelde zich echter en pakte de break terug, waarna hij het met een 98-finish keurig af kon maken.

Michael van Gerwen en Michael Smith begonnen prima en in de vijfde leg was het Smith die als eerste een break plaatste. Van Gerwen liet vervolgens kansen liggen om het met 4-4 weer op gelijke hoogte te brengen, waarna Smith een eerste matchdart op bullseye liet liggen. Een leg later maakte Smith het alsnog af met een indrukwekkende 130-finish: 6-4.

Jonny Clayton ging lekker van start tegen Dimitri van den Bergh en had in rap tempo een 3-0 voorsprong te pakken. De Belg won twee legs op rij, maar Clayton voorkwam een gelijke stand met een 170-finish. Dat werd gelijk gevolgd door een zeer ongebruikelijke 151-finish van Van den Bergh, die eindigde met de doorgaans genegeerde dubbel-17. Clayton liet vanaf 108 een eerste matchdart liggen, deed dat een leg later vanaf 136 ook, maar maakte het in de beurt erna toch gewoon af: 6-4.

Halve finales
Price kwam tegen Dobey weer snel op een 3-1 voorsprong, waarna Dobey met 3-2 de aansluiting vond. Finishes van 100 en 104 brachten Price echter al snel op matchpoint, wat hij rap wist te benutten via de dubbel-10: 6-2.

Smith opende bijzonder overtuigend tegen Clayton, die een keer met de ogen knipperde en een 3-0 achterstand op de borden zag staan. De Welshman herpakte zich en profiteerde van missers van Smith, waardoor het 3-3 kwam te staan. Via 4-4 kwam Smith weer op voorsprong en een 87-finish maakte het met 6-4 toch keurig af.

Finale
Price en Smith hadden aanvankelijk wat meer moeite met de dubbels dan eerder op de avond, maar de eerste zes legs werden alsnog netjes onderling verdeeld: 3-3. Op 4-3 plaatste Smith dan de eerste break en met een 94-finish maakte de wereldkampioen het met 6-4 keurig af, zijn derde opeenvolgende Premier League-zege.

Stand
Wat betreft de al geplaatste en al uitgeschakelde spelers is er niks veranderd in Sheffield: Price, Smith en Van Gerwen zijn zeker van de playoffs, Dobey, Van den Bergh en Wright zijn zeker dat ze die níet halen. Clayton en Aspinall strijden volgende week om het laatste plekje, waarbij Clayton nu een voordeel heeft.