VS: 12.000 migranten per dag aan de zuidgrens

Tienduizenden migranten aan de zuidgrens van de VS zijn in grote onzekerheid over hun toekomst. Met het opheffen van de coronacrisis in de Verenigde Staten komt er deze week een einde aan een omstreden deportatiepraktijk die het in voorgaande jaren mogelijk had gemaakt om migranten snel af te wijzen onder verwijzing naar de pandemie.

Veel van de migranten uit Midden- en Zuid-Amerika hadden ooit gehoopt dat de afschaffing van de zogenaamde Title 42-regeling hen betere kansen zou geven om in de VS te worden toegelaten, maar raken steeds meer gedesillusioneerd. Omdat de Amerikaanse regering tal van maatregelen heeft genomen om de drukte aan de grens tegen te gaan. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas probeerde donderdag valse verwachtingen te temperen – en benadrukte nogmaals dat de grens geenszins open is. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de situatie aan de grens nog "een tijdje chaotisch" zal blijven.

De Title 42-regel staat toe dat mensen de toegang tot de Verenigde Staten wordt ontzegd als er een bedreiging voor de volksgezondheid is door ziekten. In maart 2020 kregen de grensbewakingsautoriteiten onder de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de opdracht om – vanwege de coronapandemie – deze regel toe te passen. Onder verwijzing naar de pandemie werd een snelle en onbureaucratische afwijzing van migranten mogelijk - nog voordat zelfs maar asiel kon worden aangevraagd. Onder de Title 42-regel zouden er de afgelopen drie jaar 2,8 miljoen deportaties hebben plaatsgevonden. De verordening zou eigenlijk vorig jaar aflopen, maar verschillende Amerikaanse staten, waaronder Arizona en Texas, maakten bezwaar - en kregen hun gelijk. Illegale toegangspogingen worden nu bestraft en de VS zullen terugkeren naar het gebruik van de zogenaamde Title 8-regel. De administratieve last voor de grenswachters is nu hoger omdat migranten zonder reguliere procedures niet meer kunnen worden uitgezet. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat hun kansen op een positieve asielbeslissing toenemen.