Akkoord in Soedan: burgers moeten worden beschermd

Jippie

Amerikaanse bronnen zeggen dat de strijdende partijen in Soedan zijn overeengekomen de burgerbevolking te beschermen en humanitaire hulp mogelijk te maken. Over een staakt-het-vuren kon nog niet worden onderhandeld. Gesprekken over een meerdaags staakt-het-vuren zullen nu volgen - en zullen naar verwachting al op vrijdag beginnen. 

De overeenkomst, genaamd de 'Verklaring van toewijding aan de bescherming van Sudanese burgers', werd onderhandeld met de hulp van Amerikaanse en Saoedische diplomaten tijdens besprekingen in Jeddah, Saoedi-Arabië, zei Washington. Daarin verbinden de strijdende partijen zich onder meer om humanitaire hulp in het Noordoost-Afrikaanse land toe te laten, ziekenhuizen en water- en elektriciteitswerken te evacueren en niet voor militaire doeleinden te gebruiken, en de bevolking in staat te stellen hun doden te begraven.

In het land aan de Hoorn van Afrika escaleerde op 15 april een lang sluimerende machtsstrijd op gewelddadige wijze. Het leger onder bevel van de facto president Abdel Fattah al-Burhan vecht tegen de paramilitaire troepen van zijn vicepresident Mohammed Hamdan Daglo. De twee generaals grepen in 2021 samen de macht. Overeengekomen wapenstilstanden zijn in Soedan verschillende keren geschonden.