Groves sprint naar zege in vijfde etappe Giro d'Italia, Evenepoel en Roglic vallen

Kaden Groves heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De snelle Australiër van Alpecin-Fenix was de snelste van een uitgedund door de vele valpartijen. Andreas Leknessund blijft de leider in het algemeen klassement.

Qua koersverloop was het een etappe om snel te vergeten. Drie renners reden lange tijd vooruit en werden ruim voor de finish weer bijgehaald door het peloton.

Vooral de vele valpartijen was het verhaal. Vroeg in de etappe kwam wereldkampioen Remco Evenepoel hard ten val nadat een hond het peloton in liep, maar gelukkig kon de 23-jarige Belg zijn weg vervolgen. Daarna was het even rustig, maar in de finale waren er meerdere valpartijen. Op zeven kilometer kwam onder andere Primoz Rolgic ten val. Met hulp van zijn ploeggenoten kon hij weer de aansluiting maken met het peloton, waarna Evenepoel in de laatste drie kilometer opnieuw ten val. Doordat het in de laatste drie kilometer verloor de wereldkampioen geen tijd.

In de sprint voor de dagzege gebeurde er ook van alles. Kaden Groves ging de sprint als eerste aan met Jonathan Milan en Mads Pedersen in zijn wiel. De snelle Australiër hield knap stand en pakte zijn eerste ritzege in de Giro. Achter het drietal was er chaos. Mark Cavendish kwam in aanraking kwam met Alberto Dainese en vervolgens botste hij op Filippo Fiorelli, die knap recht bleef in de dranghekken. Cavendish kwam daarna ten val en nam daarbij ook David Dekker en Andrea Vendrame mee in zijn val.

Results powered by FirstCycling.com