Jonge Van Lieshout pakt eerste Nederlandse medaille op WK judo

Op de wereldkampioenschappen judo in het Qatarese Doha zijn woensdag, de vierde dag van het evenement, eindelijk voor het eerst Nederlandse judoka's in actie gekomen. Nadat de eerste zes gewichtsklasses afgewerkt werden zonder Nederlandse deelname leverde het woensdag ook gelijk een eerste succes op.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout vertegenwoordigde Nederland en begon uitstekend: ze brak bijna de arm van de Colombiaanse Cindy Mera, rekende af met de Britse Lucy Renshall en wist tweevoudig vicewereldkampioene Miku Takaichi uit Japan te verrassen, waarna ze in de kwartfinales bijna aan de haal ging met de arm van Szofi Özbas uit Hongarije. In de halve finale stuitte Van Lieshout op Andreja Leski en de Sloveense bleek diep in de golden score toch nog over nét iets meer kracht te beschikken.

Van Lieshout mocht dus op voor het brons en dat kwam er wél: de 20-jarige Nederlandse nam Prisca Awiti Alcaraz uit Mexico in de houdgreep en ging er vandoor met haar grootste internationale medaille tot nu toe. Het andere brons was voor Özbas, die de Oostenrijkse Lubjana Piovesana klopte, terwijl Leski het in de finale opnam tegen Clarisse Agbegnenou. De Franse grootheid domineert de klasse al jaren en was ook nu de beste: de olympisch kampioene trok Leski naar de grond voor waza-ari, hield haar daar nog tien tellen vast en werd voor de zesde keer gekroond tot wereldkampioene in haar klasse.

Mannen -81kg
Tato Grigalashvili verdedigde zijn wereldtitel in Doha en de Georgiër mocht dat, na winst op Lee Joon-hwan uit Zuid-Korea, in de finale doen tegen Matthias Casse uit België - de derde keer op rij dat Grigalashvili en Casse elkaar in de WK-finale ontmoetten. Zoals altijd werd het een heerlijke onderlinge strijd, die uiteindelijk werd beslist doordat de Georgiër Casse fraai over zich heen op de zij wierp. Daar had Casse niet meer van terug en dus moest de wereldkampioen van 2021 net als vorig jaar genoegen nemen met zilver.

Lee pakte brons door François Gauthier-Drapeau uit Canada te verslaan, terwijl het andere brons naar Japan ging: Takanori Nagase rekende af met de Israëliër Sagi Muki. Frank de Wit was ook van de partij en opende met winst op Nugar Tatalashvili, een voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkomende Georgiër, maar daarna ging hij onderuit tegen Wachid Borchasvili - nóg een Georgiër, dit keer één die Oostenrijk vertegenwoordigt.