Giro: Etappe 5 - Op en neer richting een massasprint

De vierde etappe van de Giro d'Italia kende een heerlijke eerste helft, met de ene aanval na de andere, kilometers lang. Na lange tijd was er dan eindelijk een groep weg en daarmee was de spanning ook wel klaar, met uiteindelijk winst voor Aurelien Paret-Peintre en roze voor Andreas Leknessund.

Vandaag wacht dan de vijfde etappe, 171 kilometer lang. De heren zetten koers vanuit Atripalda en rijden dan naar Salerno, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien. Vooral de eerste helft van de etappe is bepaald niet makkelijk: het gaat constant op en neer en ineens zit men toch een meter of 700 hoger dan bij de start.

Na dat letterlijke hoogtepunt van de dag gaat het grotendeels naar beneden, maar er moet ook nog een paar keer wat geklommen worden, waaronder een drie kilometer lange puist van acht procent gemiddeld. De laatste vijftig kilometer is het grotendeels vlak of gaat het in licht dalende lijn, dus we mogen verwachten dat er aan het eind wel een forse groep gaat sprinten.

De heren staan om 12.40 uur klaar voor het vertrek, een kwartiertje later mogen ze dan ook echt gaan koersen. Het is de moeite waard om gelijk klaar te zitten voor een leuk begin van de koers, Eurosport is toch de hele dag live. De finish staat weer ergens tussen vijf en half zes op de rol.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)