Britse koning Charles lll keurt onderzoek naar koninklijke banden slavernij goed

Jippie

Voor het eerst heeft de Britse koninklijke familie ingestemd met het in kaart brengen van haar historische banden met slavernij. Het paleis biedt tot 2026 toegang tot de koninklijke archieven en koninklijke collectie voor wetenschappelijk onderzoek naar de slavenhandel. De Britse monarchie profiteerde eeuwenlang van de slavenhandel.

Koning Charles III neemt het onderzoek zeer serieus, zei Buckingham Palace tegen Guardian . Eerder publiceerde de Britse krant een document uit 1689, waaruit de overdracht bleek van aandelen in de Royal African Company, die actief was in de slavenhandel, aan koning Willem III. Het document is ondertekend door Edward Colston, toen plaatsvervangend gouverneur van de Society. In Bristol, West-Engeland, werd tijdens Black Lives Matter-protesten in 2020 een standbeeld van Colston, die als een weldoener werd beschouwd, in de haven gegooid.

Tot nu toe geen excuses van Charles III
Het paleis zei dat de koning sinds zijn aantreden zich verdiept heeft in de impact van slavernij. Op een conferentie van het Gemenebest, waartoe Britse ex-kolonies behoren, zei Charles in juni 2022 als troonopvolger: "Om de kracht van onze gemeenschappelijke toekomst te ontketenen, moeten we de fouten toegeven die ons verleden hebben gevormd." Hij maakte hierbij geen verontschuldiging. Eerder werden leden van de Britse koninklijke familie in het Caribisch gebied geconfronteerd met een verzoek tot compensatie en excuses.

Het project The Royal Enterprise: Reconsidering the Crown's Engagement in Britain's Emerging Empire, 1660-1775 van promovendus Camilla de Koning van de Universiteit van Manchester wordt medegefinancierd door Historic Royal Palaces. De organisatie beheert de onbewoonde koninklijke paleizen in opdracht van het Britse Ministerie van Cultuur.