Man uit Wageningen veroordeeld voor zware mishandeling tijdens stapavond

Jippie

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Wageningen voor zware mishandeling. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 180 dagen, waarvan 178 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet hij de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. 

De man sloeg in juli 2022 het slachtoffer, terwijl hij een bierglas in zijn hand vasthield, tegen zijn hoofd. De man haalde fors uit naar het slachtoffer - die dicht bij hem stond in een druk café - omdat het slachtoffer bier naar een ander zou hebben gegooid en hij daarbij werd geraakt.

Voorwaardelijk opzet
De man had gedronken en was daarmee nog steeds bezig en wist dus ook dat hij een glas in zijn handen had, zoals hij tijdens de zitting ook bevestigde. Hij moest daarom rekening houden met de aanmerkelijke kans dat hij door het slaan met dat glas in zijn hand het slachtoffer zwaar kon verwonden. 

Zwaar lichamelijk letsel
Het slachtoffer liep door de mishandeling letsel op aan zijn linkeroog. Volgens de rechtbank is sprake van zwaar lichamelijk letsel, omdat het slachtoffer blijvende schade heeft opgelopen. Zo is hij 5 keer geopereerd aan zijn linkeroog en ondervindt hiervan nog steeds de gevolgen. Het slachtoffer ziet met het oog enkel handbewegingen en de geschatte genezingsduur is nog niet bekend. Ook is nog maar de vraag of volledig herstel zal plaatsvinden. 

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt ze naast de maximale taakstraf een gevangenisstraf op van 180 dagen waarvan 178 dagen voorwaardelijk. De 2 dagen cel zat hij na het incident al vast. Bij de strafbepaling weegt de rechtbank mee dat de man onder invloed was van alcohol en de mishandeling zich in een café afspeelde, waar iedereen het kon zien. Mensen gaan naar een café voor de gezelligheid. Door dit feit werd het ineens een heel andere avond. De rechtbank neemt ook mee dat de man direct vanaf het begin openheid van zaken heeft gegeven en spijt heeft betuigd. De excuses zijn daarbij aanvaard door het slachtoffer.

Voorwaarden
Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank voorwaarden. Zo moet de man meewerken aan urinecontroles. Ook geldt een gedragsinterventie op het gebied van alcohol en geweld, zodat de kans op herhaling in de toekomst vermindert.

Schadevergoeding
De man moet ook een bedrag van bijna 17 duizend euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag bestaat voor een groot deel uit smartengeld.