Pidcock wint Strade Bianche na indrukwekkende solo

Tom Pidcock heeft op een indrukwekkende manier de Strade Bianche gewonnen. De Engelsman van Ineos Grenadiers reed op vijftig kilometer van de finish weg uit het peloton en pakte de winst in Siena. Valentin Madouas kwam op twintig seconden als tweede over de streep, voor Tiesj Benoot.

In de begin uren van de wedstrijd reed er een kopgroep van drie vooruit, maar op de onverharde wegen rondom Siena had het trio geen kans op de zege. Op ruim vijftig kilometer van de finish opende Alberto Bettiol de aanval. De Italiaan kreeg in eerste instantie Andrea Bagioli met zich mee en niet veel later maakte Tom Pidcock de sprong naar de twee Italianen.

Op een technisch stuk op de onverharde weg reed Pidcock weg bij Bettiol en Bagioli en ging op zoek naar de koplopers van de eerste uren. De Engelsman zou snel aansluiten en liet ze vervolgens ook snel achter. In de achtergrond probeerde Mathieu van der Poel met een versnelling, maar de Nederlander beschikte niet over juiste benen en zou geen rol van betekenis spelen in de Italiaanse voorjaarklassieker.

Na de strook op de Monte Santa Marie ontstond er achter Pidcock een omvangrijke achtervolgende groep met onder meer Matej Mohoric en Tiesj Benoot. In die groep was de samenwerking niet goed en bleef het verschil met Pidcock hangen rond de halve minuut. Op de voorlaatste strook, met de Colle Pinzuto deed Benoot een poging om het gat naar Pidcock te dichten en kreeg Rui Costa en Valentin Madouas met zich mee. De samenwerking was opnieuw niet goed en de rest kwam weer terug mede dankzij Atilia Valter die het gat naar zijn ploeggenoot Benoot dicht reed.

Door de verschillende versnellingen was het verschil naar Pidcock wel onder de tien seconden geraakt, maar helemaal vooraan zouden ze niet geraken, doordat er veel naar elkaar gekeken werd. Pidcock profiteerde daar optimaal van en liep weer uit naar een halve minuut en zou in Siena de winst pakken. Hij won met twintig seconden voorsprong op Madouas en Benoot.

Results powered by FirstCycling.com