Lavrov uitgelachen bij G20-top na uitleg over 'oorzaak' oorlog Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, beleefde een pijnlijk moment op een conferentie in de marge van de zaterdag afgesloten G20-top in India. Hij werd door de zaal uitgelachen toen hij reageerde op vragen en uit ging leggen hoe de oorlog in Oekraïne was begonnen.

Rusland zal voor zijn energiehandel niet langer afhankelijk zijn van partners in het Westen en zijn nieuwe energiebeleid zal zich richten op betrouwbaardere partners zoals India en China, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Sergey Lavrov, die in Delhi was voor de G20-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken, sprak vrijdag op de Raisina Dialogue, een multilaterale conferentie in de hoofdstad New Delhi.

Lavrov: “De oorlog die we proberen te stoppen, is tegen ons begonnen door het Oekraïense volk in te zetten om het Russische beleid te beïnvloeden, inclusief het energiebeleid. En ik kan het alleen maar in harde woorden zeggen: dit heeft gezorgd dat we niet langer afhankelijk willen zijn van partners in het Westen. We zouden niet toestaan dat ze opnieuw de pijpleidingen opblazen.”

Lavrov zat er  na het gelach ongemakkelijk en ook verrast bij. India is Moskou normaliter redelijk goed gezind is en heeft een speciale relatie met Rusland.