Noorse langlaufers pakken 12e wereldtitel op rij op estafette

heywoodu

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, hebben de beste langlauflanden ter wereld gestreden om de wereldtitel op de estafette bij de mannen. Vier keer tien kilometer stond er op het programma, met de eerste twee in de klassieke stijl en de andere twee in de vrije stijl.

Goud
Bij de eerste groep lopers bleef het veld even bij elkaar, maar de Noorse kilometervreter Hans Christer Holund had daar weinig zin in: hij trok al vroeg ten strijde en sloeg een gat van een dikke 25 seconden naar een forse groep, waar de Zwitser Beda Klee en Richard Jouve uit Frankrijk de gangmakers waren. Italië was vooraf een serieuze outsider, na hun verrassende World Cup-zege in Toblach, maar na een val haakte Dietmer Nöckler af en verder ging alles fout wat er fout kan gaan - de ploeg werd negende op dik vijf minuten.

Noorwegen had weinig zin om het verder spannend te maken: Pål Golberg hield de voorsprong in stand, Simen Hegstad Krüger maakte er een dikke minuut van en met Johannes Høsflot Klæbo als afmaker was van enige spanning verder natuurlijk geen sprake. Wederom goud voor Noorwegen dus, in tegenstelling tot de Noorse zege bij de vrouwen was dat bepaald níet verrassend. Het was de twaalfde opeenvolgende Noorse wereldtitel op de estafette, en de zestiende in de afgelopen zeventien WK's - Oostenrijk sprintte de Noren in 1999 ín Oostenrijk naar het zilver.

De rest
Achter de Noren was het de tweede Finse loper, specialist klassieke stijl Iivo Niskanen, die de grote groep achter zich had gelaten, nadat hij het over had genomen van Ristomatti Hakola. Niskanen bracht Perttu Hyvärinen in perfecte positie, waarna de kersvers wereldjuniorenkampioen Niko Anttola het af mocht maken. De 20-jarige debutant had het in de slotfase even lastig, maar hield dapper stand en sleepte het fraaie Finse zilver binnen.

Bij Zweden gingen Johan Häggström en Jens Burman in de klassieke stijl gewoon mee in de grote groep en in de vrije stijl hield William Poromää zijn plekje daar ook vast, hoewel gehoopt werd dat hij kon ontsnappen. Dat lukte niet en slotloper Calle Halfvarsson haakte zelfs helemaal af. Zo ging de strijd om brons tussen Duitsland en Frankrijk en in de eindsprint rekende Friedrich Moch af met Jules Lapierre: brons voor de Duitsers, met verder ook nog Albert Kuchler, Janosch Brugger en Jonas Dobler - met name de laatste twee waren zeer indrukwekkend.