Langlaufer Klśbo domineert Tour de Ski met vijf uit vijf; Weng pakt eerste zege

In het Italiaanse Val di Fiemme is de laatste reeks etappes in de Tour de Ski begonnen, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat werd afgetrapt met een sprint in klassieke stijl als etappe vijf, zaterdag volgt een 15km lange massastart en zondag de afsluitende klim op de monsterlijke Alpe Cermis.

Vrouwen
De finale werd een redelijk Noors feestje, met Mathilde Myhrvold en tweelingzussen Lotta en Tiril Udnes Weng aan het roer. Katharina Hennig was er namens Duitsland, naast de Finse Krista Pärmäkoski en de verrassende Tsjechische Tereza Beranova. Zij konden echter niet tippen aan de Noorse overmacht: Lotta sprintte naar de winst, haar allereerste World Cup-zege, voor zus Tiril, die eerder dit seizoen háár eerste zege boekte, en Myhrvold.

De leidster in het algemeen klassement in de Tour de Ski, de Zweedse Frida Karlsson, sneuvelde in de heats en moest het doen met een zestiende plek. Ze hield wel de leiding vast, maar Tiril Udnes Weng wist het gat van 1:28 minuten te verkleinen naar 41 seconden. Door het wegens COVID-19 wegvallen van de Noorse Anne Kjersti Kalvå als nummer drie, steeg Pärmäkoski naar plek drie op 1:05 minuten van Karlsson, voor Lotta Udnes Weng (+1:27).

Mannen
Met Calle Halfvarsson en Johan Häggström had alleen Zweden twee mannen in de finale, naast verder de verrassende Canadees Antoine Cyr, de Fransman Lucas Chanavat, thuisfavoriet Simone Mocellini en de Noorse Tour de Ski-leider Johannes Høsflot Klæbo. Die won de eerste vier etappes en daar kwam een vijfde bij, als tweede man ooit: hij was oppermachtig in de eindsprint, hoewel Halfvarsson in de slotmeters nog in de buurt kwam. De Zweed werd tweede, voor Mocellini, die nog net voorbij Chanavat kwam.

In het klassement stond de hele top-11 na de vorige etappe binnen een minuut, maar Klæbo's zege veranderde dat: Halfvarsson schoof op van de tiende naar de tweede plek, maar wel op 58 seconden van de Noor. De Italiaan Federico Pellegrino zakte een plekje en staat op 1:08 minuten derde, één seconde voor de Noor Pål Golberg, die ook een plekje inleverde aan Halfvarsson.