FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 juni 2022

Boer niet meer verdacht van poging tot doodslag, weer op vrije voeten

De 23-jarige man uit Hoogeveen die gisteravond op de A37 bij Emmen met een tractor op een politieauto zou zijn ingereden, wordt niet meer verdacht van poging tot doodslag. Zo heeft het Openbaar Ministerie besloten.

De man is in de namiddag vrijgelaten. Hij is nog wel verdacht van bedreiging en het veroorzaken van gevaarlijke situaties op de weg. Zo meldt de NOS

Meta ziet permanent af van datacenter in Zeewolde

Meta, het moederbedrijf van Facebook, ziet af van de plannen voor een groot datacentrum in Zeewolde. Die plannen stonden sinds eind maart al in de ijskast, toen een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet had opgeroepen om de bouw voorlopig tegen te houden.

Het Rijk bepaalde kort geleden dat de grond waar het datacentrum moest komen nog niet verkocht wordt aan Zeewolde. Daaruit trekt Meta conclusies. Meer hierover bij de NOS

Van de Zandschulp naar derde ronde Wimbledon, Pattinama-Kerkhove kan net niet stunten

Botic van de Zandschulp heeft zich geplaats voor de derde ronde van Wimbledon. De 26-jarige Nederlander was in de tweede ronde te sterk voor Emil Ruusuvuori: 3-6, 6-1, 6-4, 6-4.

Van de Zandschulp begon matig aan het duel tegen Ruusuvuori. De tennisser uit Finland brak de Nederlander al snel in de openingsset en gaf die breakvoorsprong niet meer weg. Vanaf set twee kwam Van de Zandschulp beter in de partij en zou de tweede set dan ook met overtuiging winnen. In set drie en vier had de Nederlander aan een break genoeg.

Na Tim Van Rijthoven is Van de Zandschulp de tweede Nederlander die de derde ronde bereikt op het heilige gras van Wimbledon.

Het is Lesley Pattinama-Kerkhove net niet gelukt om te stunten tegen Iga Swiatek. De Poolse nummer één van de wereld had het lastig met de Nederlandse en zou uiteindelijk in drie sets winnen van Pattinama-Kerkhove. Voor Swiatek was het al haar 37ste zege op rij: 4-6, 6-4, 3-6.

De 30-jarige Pattinama-Kerkhove speelde een sterke partij tegen Swiatek. In de eerste set kwam de Nederlandse op een break voorsprong en liep uit naar een 4-2 voorsprong, maar alsnog zou de set gaan naar de Poolse. Ook in set twee bood Pattinama-Kerkhove heel goed tegenstand tegen de nummer één van de wereld en zou de set ook pakken met 6-4. In de derde set begon Pattinama-Kerkhove opnieuw goed en kreeg ze de eerste breakkansen in de beslissende set, die wist Swiatek weg te werken, waarna de Poolse in de vierde game de enige break van de set pakte. Ze serveerde het vervolgens makkelijk uit en is in het enkelspel bij de vrouwen geen Nederlandse meer actief.

Vermist meisje in goede gezondheid aangetroffen

Het 13-jarige meisje dat sinds vanmorgen 9.00 uur werd vermist, is in goede gezondheid aangetroffen. Dat meldt de politie.

Voor de vermissing werd een Amber Alert verstuurd. Het vermiste meisje was vanmiddag gezien met een man, van wie ook een signalement werd verspreid.

Eventuele bijzonderheden zijn niet bekend gemaakt. 

Ontsnapte tbs'er Luciano D. opgepakt op snelweg bij Den Haag

Luciano D., de Amsterdamse tbs'er die vorige week ontsnapte uit een kliniek in Nijmegen, is aangehouden. Zo meldt AT5

Een speciaal politieteam dat zich bezighoudt met het opsporen van voortvluchtigen heeft hem, samen met leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI), opgepakt op de A12 bij Den Haag. Bij de aanhouding werd ook een politiehelikopter ingezet. De aanhouding vond rond 18.15 uur plaats.

Na de ontsnapping van D. verspreidde de politie zijn volledige naam en foto. Hij ontsnapte samen met een andere tbs'er, die voor zover bekend nog niet opgepakt is. De vluchtauto die ze bij hun ontsnapping gebruikten werd vorige week in Amsterdam aangetroffen.

De Amsterdammer overviel in 2014 een juwelier in de Jan Evertsenstraat en ontsnapte al twee keer uit een jeugdinrichting. In 2016 werd de Amsterdammer door de politie in zijn arm geschoten. Dat gebeurde toen hij er na een aanhouding in een auto vandoor ging. In 2021 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en gedwongen tbs. 

Kijk terug : Debat over de maatschappelijke onrust stikstofcrisis

Kijk terug: Debat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis. Tweede Kamer plenaire zaal 30 juni 2022.

Sprekerslijst:
1. E. Ouwehand PvdD 2 min
2. C.A.M. van der Plas BBB 2 min
3. A.H. Kuiken PvdA 2 min
4. S.T.M. Hermans VVD 2 min
5. J.M. Paternotte D66 2 min
6. J.F. Klaver GroenLinks 2 min
7. G. Wilders PVV 2 min
8. W.R. van Haga Groep Van Haga 1 min
9. F. Azarkan DENK 2 min
10. C.G. van der Staaij SGP 2 min
11. L.M.C. Marijnissen SP 2 min
12. G.J.M. Segers ChristenUnie 2 min
13. L.A.J.M. Dassen Volt 2 min
14. P.E. (Pieter) Heerma CDA 2 min
15. D.J. Eppink JA21 2 min

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 30 juni plenair over de maatschappelijke onrust die is ontstaan rondom de stikstofcrisis. Naar verwachting komen minister-president Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hiervoor naar de Kamer. Het debat is vanaf 19.15 uur live te volgen.

Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) vroegen het debat aan. De afgelopen weken vonden er op verschillende plekken protesten plaats van boeren. De kabinetsplannen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen vormden daarvoor de aanleiding.

Kamer verontwaardigd om afwezigheid Frederik Jansen (FvD) bij debatten

Kamerleden spreken hun verontwaardiging uit over afwezigheid Frederik Jansen tijdens commissiedebatten.

Don Ceder: "Op het moment dat het besproken wordt bent u afwezig".

Renske Leijten: "U komt hier binnenlopen, doet een kwakkie en u loopt weer weg en u heeft een filmpje".

Stephan van Baarle: "U komt hier Popie Jopie doen maar laat de kiezer stikken".

Danai van Weerdenburg spreekt haar collega Kamerleden aan: "Laten we inhoudelijk debatteren en niet dit soort jij-bakken".

Lisa van Ginneken vraagt of Frederik Jansen bekend is met Parlis (parlementaire documenten dataset).

Spreker: Frederik Jansen, FVD.

Interrupties door: Don Ceder CU, Stephan van Baarle DENK, Renske Leijten SP, Danai van Weerdenburg PVV, Lisa van Ginneken D66.

Voorzitter: Martin Bosma.

Fragmenten uit: Debat op hoofdlijnen over digitale zaken.

Locatie: Tweede Kamer, plenaire zaal B67 30 juni 2022

Pantserwagens en shovels: marechaussee klaar om boeren tegen te houden bij Schiphol

De Koninklijke Marechaussee is voorbereid op een eventuele grootschalige actie van boeren op Schiphol, aanstaande maandag. Als het nodig is, blokkeert de marechaussee de wegen naar Schiphol met pantserrupsvoertuigen en shovels, om te voorkomen dat boeren op trekkers de terminal bereiken. Een speciale eenheid staat dan klaar om arrestaties te kunnen uitvoeren. Zo meldt AT5

Boze boeren zouden aanstaande maandag heel Nederland willen 'platleggen', door onder andere actie te gaan voeren bij Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en door distributiecentra voor levensmiddelen te blokkeren. De boeren willen met hun acties het kabinet dwingen om de stikstofplannen voor de agrarische sector terug te draaien.

Als de boeren daadwerkelijk op de trekker naar Schiphol gaan, kan de Koninklijke Marechaussee pantserrupsvoertuigen en shovels inzetten om de wegen naar de luchthaven te blokkeren. Ook houdt de marechaussee de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) achter de hand, een dienst die vergelijkbaar is met de ME van de politie.

De gemeente Haarlemmermeer, die verantwoordelijk is voor de openbare orde op en rondom Schiphol, heeft volgens een woorevoerder 'meerdere draaiboeken klaarliggen', mocht het maandag misgaan. "Schiphol is cruciale infrastructuur, die je niet zomaar mag platleggen", aldus de gemeente.

Schiphol zelf is nog niet zover om passagiers die maandag via de luchthaven reizen, te gaan waarschuwen voor eventuele boerenprotesten. Volgens een woordvoerder is er nu nog te weinig bekend over de acties van de boeren.

Eerste 'blijvende' Joint Strike Fighters gearriveerd op vliegbasis Volkel

Vanmiddag was het zo ver. De eerste 4 F-35’s zijn op vliegbasis Volkel geland. De f-35’s worden ingedeeld bij het 313 squadron, dat sinds het begin van dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd is geweest om te leren werken met dit geavanceerde gevechtsvliegtuig. 

Op deze manier maakt het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s vanaf onze basis getraind worden. De F-16 blijft nog twee jaar vliegen vanaf vliegbasis Volkel totdat de F-35 alle taken heeft overgenomen.

Tegelijkertijd wordt het Air Combat Command (ACC) opgericht. Een commando dat onder eenhoofdige leiding de ‘Airpower’ van vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Centre en vliegbasis Volkel bundelt en waar ook ter wereld kan worden ingezet voor vrede en veiligheid.

Omroep Brabant deed live verslag van de aankomst.

Uiteraard werd er vanmorgen ook geprotesteerd  tegen de komst van de F-35-straaljagers, omdat deze voor veel geluidsoverlast zouden zorgen en slecht voor het klimaat zijn door een hoge CO2 uitstoot. Ook geeft de actiegroep aan te protesteren tegen nieuwe kernbommen die volgens hen dit jaar naar de vliegbasis dreigen te komen en tegen de krijgsmacht in algemene zin.

Het verslag door Omroep Brabant van de aankomst JSF begint om 1.05 minuut:

Poetin's nachtmerrie komt uit: Baltische zee wordt 'NAVO-zee'

Terwijl de Russische president Vladimir Poetin met man en macht het oosten van Oekraïne probeert te veroveren, moest hij van de week een flinke tegenslag verwerken elders in Europa. Bij toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO gebeurt precies wat hij niet wil: de controle verliezen over de belangrijke Baltische Zee.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 26

Na twee jaar ondergedoken te zijn vanwege het coronavirus komen deze weel Bob, Kevin, Steve en de andere geboren handlangers weer terug in de bioscoop. Ook te zien: de nieuwe van Quentin Dupieux, een derde Bon Bini Holland en een film uit en over Twente.

Minions: The Rise of Gru

Lang voordat hij een superschurk wordt, is Gru (de voor een Oscar® genomineerde Steve Carell) een 12-jarig jongetje in een buitenwijk in 1970 die vanuit zijn kelder plannen smeedt om de wereld te veroveren. Maar dat gaat nog niet zo goed. Als de Minions, onder wie Kevin, Stuart, Bob en Otto (een nieuwe Minion met een beugel die het heel graag goed wil doen), op Gru’s pad komen bundelen de onwaarschijnlijke vrienden hun krachten. Samen bouwen ze hun eerste schurkenhol, ontwerpen ze hun eerste wapens en bereiden ze hun eerste missies voor.

Incroyable mais vrai

Wanneer Alain en Marie een huis in een rustige buitenwijk bezichtigen geeft de makelaar alvast een waarschuwing: het luik in de kelder zal hun leven compleet veranderen. Dat is niets te veel gezegd: na hun eerste ervaring in de kelder besluiten ze direct het huis te kopen. Want wat er achter het luik in de kelder gebeurt is ongelooflijk (maar waar!). Regisseur Quentin Dupieux (Réalité, Deerskin, Mandibules), koning van de absurdistische cinema, lijkt een onuitputtelijke stroom aan bizarre ideeën te hebben. In een mum van tijd maakte hij Incroyable mais vrai (ongelooflijk maar waar) en zijn vólgende film, Fumer fait tousser (van roken moet je hoesten), is ook alweer klaar.

The Souvenir: Part II

Tilda Swinton en dochter Honor Swynton Brine zijn moeder Rosalie en dochter Julie in het vervolg op The Souvenir, waarin Julie haar hart verloor aan een charismatische, manipulatieve man. In deel II verwerkt Julie haar ervaringen in een film. De wereldpremière van The Souvenir: Part II vond plaats tijdens het filmfestival in Cannes. De twee delen van The Souvenir – ook apart te bekijken – zijn een typische Hogg-productie: een film-over-film, een metabespiegeling over hoe het leven zijn vorm krijgt in film en een portret van de ‘artist a a young woman’. Daarin past ook het (cyclische) gegeven dat Hogg eind jaren zeventig als filmstudent een eindexamenfilm draaide met niemand minder in de hoofdrol dan… Tilda Swinton. 

Bon Bini Holland 3

Wanneer Robertico zich voordoet als eigenaar van F.C. Kip wordt het kiprestaurant overgenomen door de Amerikaanse fastfood gigant Wicked Chicken. The American Dream lijkt voor iedereen werkelijkheid te worden, maar eenmaal in New York lopen de zaken anders dan gepland. Lukt het Robertico om zijn ware identiteit verborgen te houden voor het meisje van zijn dromen, Zoë? Wat doet Judeska op de New York Fashion Show? En Gerrie op een cruise in de Caribbean? Maar vooral: lukt het de F.C. Kippers om hun restaurant weer in eigen handen te krijgen?

A Thousand Fires

In de Magway regio in Myanmar, het land met één van de oudste petroleumindustrieën ter wereld, wonen Thein Shwe en Htwe Tin. Het echtpaar runt een ongereguleerd olieveld en ze produceren om de paar dagen een vat. Bovenal willen ze dat hun jongste zoon succesvol wordt en zo de armoede kan ontstijgen. Een waterkoker kookt. Met modder besmeurde handen bedienen spetterende machines. Het omgevingsgeluid van een voetbalwedstrijd klinkt uit een nabijgelegen televisie. “Deze dagen gingen snel voorbij”, zegt Htwe. A Thousand Fires, geregisseerd door de Palestijns-Britse filmmaker Saeed Taji Farouky, is een portret over een familie in beweging, en een verhaal over intergenerationele conflicten en compromissen. Het is een film over voorbijgaande momenten; over hoop en aspiraties; over geloof in de krachten van karma en geluk; over een plaats, een gemeenschap, en de ritmes van een dag tot dag; Een film over aanhoudende herinneringen en een turbulent verleden; en over het voortbestaan van het achteloze leven. Een leven waar hard voor is gevochten, een verdiende stilte. De dagen gaan snel voorbij.

Twente op Film - Zo doo wiejleu dat

Een eeuw van verandering in beeld (1915-2015) Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op Film is een project van filmmaker Erik Willems, actrice (en coproducent) Johanna ter Steege en producent André Oude Weernink. Aan de hand van filmarchief beelden maakten zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. In de ruimtelijke ordening, in de industrie, in het leven van alledag, op het platteland en in de stad.

Russen trekken zich terug van Snake Island uit 'gebaar van goede wil'

Snake Island wordt al maanden zwaarbevochten door Oekraïners en Russen. Nu trekken de Russische troepen zich terug - zogenaamd om de graanexport niet te belemmeren. Kiev juicht en prijst zijn eigen strijdkrachten. Ze hebben "geweldig werk geleverd".

Het Russische leger zegt dat het zich heeft teruggetrokken uit het Oekraïense Snake Island. Het ministerie van Defensie in Moskou maakte bekend dat de soldaten die op het eiland in de Zwarte Zee waren gestationeerd, waren teruggetrokken als een "gebaar van goede wil".

Rusland wil hiermee laten zien dat het de export van graan en landbouwproducten uit Oekraïne niet belemmert, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou. Russische troepen zouden hun toegewezen taken op Snake Island hebben voltooid.

In Kyiv juichten mensen de terugtrekking toe: "KABOOM! Geen Russische troepen meer op Snake Island. Onze strijdkrachten hebben geweldig werk geleverd", schreef het hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Andriy Yermak, op Twitter.

Het Oekraïense leger had eerder verklaard dat het Snake Island in de Zwarte Zee, dat door Rusland was veroverd, opnieuw had aangevallen. Een korteafstandsluchtverdedigingssysteem van het type Pantsir-S1 werd vernietigd, meldt het South Command op Facebook. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Aanvallen met gevechtsdrones en vliegtuigen
Na de Russische inval eind februari werd het eiland niet ver van de Donaudelta op de tweede dag van de oorlog veroverd door de Russische marine. Vooral het verzet van de Oekraïners op het eiland, die "Fuck you" riepen naar de Russen, werd bekend. Sindsdien hebben de Oekraïense strijdkrachten herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd met gevechtsdrones en vliegtuigen en de kruiser "Moskva" met raketten tot zinken gebracht.

Het Westen beschuldigt Rusland ervan Oekraïense havens te blokkeren en daarmee de graanexport te belemmeren. In sommige delen van de wereld bestaat daarom het risico dat de hongercrisis verder escaleert, waarbij miljoenen mensen het risico lopen te verhongeren. De Russische oorlog heeft de toch al gespannen situatie nog verergerd, blijkt uit een verklaring van de G7-landen, die begin deze week in Beieren bijeenkwamen. Rusland belemmert de landbouwproductie in Oekraïne, dat een van 's werelds grootste graanexporteurs is. Bevoorradingsketens werden verstoord, wat de prijzen voor voedsel en kunstmest opdreef. Rusland draagt een "enorme verantwoordelijkheid".

Kantelramen blijken kattenkillers: dierenambulance Utrecht waarschuwt!

Of je nu wel of geen huisdier hebt, doe je kantelraam te allen tijde dicht wanneer je van huis gaat. Dat roept de Utrechtse Dierenambulance op nadat er gisteren opnieuw een poes is overleden die klem was komen te zitten tussen zo'n raam. "Het was heel triest". Zo meldt RTLNieuws.

Meerdere katten zijn deze maand al een gruwelijke dood gestorven doordat zij vast kwamen te zitten in een kantelraam. Dinsdag was het weer zover, medewerkers van de dierenambulance Utrecht kregen een melding over een kat die vastzat in een kantelraam en daar niet zelfstandig uit kon komen. Het dier overleefde dit niet.

De dierenambulance wil dit daarom bij iedereen onder de aandacht brengen. Sluit alle kantelramen als u van huis gaat, oook als u geen katten heeft, niet alleen om inbrekers tegen te gaan maar om kattenlevens te sparen.

De laatste meldingen die de dierenambulance binnen kreeg betroffen allemaal katten die in een kantelraam vast kwamen te zitten, terwijl de kat daar niet thuishoorde en bewoners niet aanwezig waren.

De katten sterven een gruwelijke dood in een kantelraam. De dieren zakken steeds dieper weg in de driehoek van het raam, terwijl ze zich los proberen te wurmen. Organen raken dan bekneld en zorgen ervoor dat ze langzaam sterven. Of hun nek komt vast te zitten, waardoor ze geen zuurstof meer krijgen.

Wie toch kantelramen open wil bij afwezigheid zou speciale rekjes kunnen kopen. "Die voorkomen dat katten vast kunnen komen te zitten en kosten bijna niks.”

De Dierenambulance raadt verder aan om direct te bellen als men ziet dat een kat vast zit in een een kantelraam. "Want alleen bij heel snelle actie heeft de kat kans het te overleven.”

Huiskat (Foto:Pixabay)
Huiskat (Foto:Pixabay)


Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Snorfietsers hebben een half jaar de tijd om een keuze te maken die past bij zijn of haar snorfiets. Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.

Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Snorfietser ongewijzigd op fietspad
Snorfietsers mogen nu op het fietspad rijden. Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op (daar geldt nu al helmplicht). En ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.

NVWA schorst erkenning slachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schorst per direct de slachthuiserkenning van een middelgrote slachterij in Midden-Nederland.

De NVWA heeft ernstige misstanden op het gebied van dierenwelzijn geconstateerd. Door de schorsing komt het slachtproces stil te liggen. Het bedrijf zal een gedegen plan van aanpak voor structurele verbetering van dierenwelzijn moeten opstellen voordat het weer mag opstarten.

RTLNieuws meldt dat een medewerker van het slachthuis schapen opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en te schoppen. Een toezichthouder van de NVWA had in de slachterij gezien dat een schaap ernstige wonden had 'die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben'. Hierop zijn camerabeelden bekeken en werd de dierenbeul gespot.

De kracht van cameratoezicht
De misstanden op het gebied van dierenwelzijn kwamen aan het licht dankzij doortastend optreden van de NVWA-toezichthouders in het slachthuis. Een schaap bleek ernstige verwondingen te hebben, die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben. Daarop besloten de toezichthoudend dierenarts en NVWA-inspecteurs beelden terug te kijken van het cameratoezicht in het slachthuis. Op die beelden was te zien dat een slachthuismedewerker dieren opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en ze te schoppen.

Lisette de Ruigh, directeur Keuren NVWA: “We hebben misstanden geconstateerd waarvan je hoopt dat ze gewoon niet voorkomen. Maar helaas zijn ze hier wel gebeurd. Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel. We treden hier dan ook hard tegen op. Dit bedrijf heeft direct de consequenties daarvan ondervonden en kan pas weer slachten als het aan de NVWA kan aantonen dat het dierenwelzijn structureel goed gewaarborgd is”.

Naast het bestuursrechtelijk traject bekijkt de NVWA ook of de gedragingen aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.

Verbod rolmodellen in gokreclames vandaag van kracht

Vanaf vandaag is het verboden om rolmodellen te gebruiken in gokreclames voor bijvoorbeeld casino’s, sportweddenschappen of online. Het gaat dan om álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft hiervoor de Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen aangepast.

De Wet kansspelen op afstand maakt het vanaf 1 oktober 2021 mogelijk om online legaal te gokken. Het doel hiervan is om spelers te geleiden van illegaal aanbod naar legaal aanbod. Bij illegale aanbieders is bescherming van de spelers niet gewaarborgd. Legale kansspelaanbieders moeten zich aan strenge regels houden waar de Kansspelautoriteit op toeziet. Binnen het legale aanbod wordt de consument beter beschermd en wordt verslaving, fraude en witwassen zoveel mogelijk voorkomen. Reclame draagt eraan bij dat spelers het legale aanbod weten te vinden, maar de aard en omvang van de reclame kent wel een grens.

Minister Weerwind: "Rolmodellen kunnen een aansprekend voorbeeld zijn van een succesvolle leefstijl die extra aantrekkelijk is voor met name jongeren. We hebben gezien dat reclames met rolmodellen een aanzuigend effect kunnen hebben om te beginnen met gokken of langer door te spelen dan verantwoord is. Om kwetsbare groepen en vooral jongeren te beschermen heb ik een verbod ingesteld op de inzet van rolmodellen."

Handhaving
Het verbod geldt voor alle reclame-uitingen van risicovolle kansspelen zoals online gokken, casino’s en sportweddenschappen. Van televisie en internet of reclameposters en krantenadvertenties. Goededoelenloterijen, de staatsloterij en de lotto zijn uitgezonderd van het verbod; zij worden als minder risicovolle kansspelen aangeduid. De Kansspelautoriteit houdt toezicht en kan bij overtreding direct overgaan tot handhaving. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een boete. De Kansspelautoriteit heeft kansspelaanbieders en belangrijke spelers aangeschreven om hen te attenderen op het aanstaande verbod en de handhaving daarop.

Breed reclameverbod voor de zomer
Het verbod op rolmodellen is aanvullend op andere voorschriften voor reclames. Zo mogen reclames van kansspelaanbieders niet misleidend zijn, oproepen tot onmatig speelgedrag, kansspelen presenteren als een oplossing voor financiële problemen, of gericht zijn op minderjarigen en andere kwetsbare groepen. Voor risicovolle kansspelen geldt daarnaast dat reclames niet gericht mogen zijn op jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Voor de zomer komt minister Weerwind met een voorstel om reclames verder aan banden te leggen. Het gaat om een verbod op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen, om zo kwetsbare groepen nog meer bescherming te bieden. Denk daarbij aan televisie- en buitenreclames. De precieze reikwijdte van het verbod wordt bekend zodra het voorstel in consultatie wordt gegeven.

WHO-chef Tedros : 'Amerikaanse uitspraak abortus is stap achteruit'

Tedros, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, noemt het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de abortusrechten van het land teniet te doen een stap achteruit.

De beslissing zal uiteindelijk levens gaan kosten, zei hij op een persconferentie. Wetenschappelijke gegevens die gedurende tientallen jaren zijn verzameld, tonen aan dat toegang tot veilige en legale abortus levens redt. Het bewijs is onweerlegbaar.

Tedros zei dat het beperken van abortusrechten vrouwen en meisjes naar onveilige illegale handelingen zou drijven die tot medische complicaties en uiteindelijk de dood zouden kunnen leiden. Een veilige abortus moet worden gezien als onderdeel van de gezondheidszorg.

Vorige week heeft het Hooggerechtshof in Washington de voorheen liberale abortuswet Roe vs Wade vernietigd.

KLM heeft coronalening voortijdig terugbetaald aan de Staat

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft het laatste deel afgelost van de lening die het bedrijf kreeg van de Nederlandse staat. Het laatste bedrag van 277 miljoen euro is aan Den Haag terugbetaald, heeft de maatschappij bekendgemaakt. KLM kreeg de lening om de coronacrisis door te komen. Zo meldt de NOS.

KLM moest het geleende bedrag uiterlijk eind 2025 hebben afgelost, maar heeft dat dus sneller kunnen doen wegens het herstel van de luchtvaartsector na corona. In totaal kreeg KLM zo'n 3,4 miljard euro steun toegezegd. KLM heeft daar uiteindelijk 942 miljoen euro van gebruikt en nu netjes terugbetaald. Daarnaast ontving de maatschappij miljarden aan Now-steun tijdens de coronacrisis. 

Zitting tegen internet-bedreigers Halsema ingetrokken, ze wil het gesprek aangaan

De behandeling van de politierechter in de zaak tegen drie mannen die ervan verdacht worden dat ze burgemeester Femke Halsema hebben bedreigd, is op verzoek van Halsema zelf ingetrokken. Dat laat het Openbaar Ministerie vanochtend weten. In plaats daarvan wil de burgemeester het gesprek aangaan met de verdachten. Zo meldt AT5

Het OM laat weten dat er mediation-gesprekken worden gehouden. "De uitkomsten van die gesprekken zullen worden meegewogen bij het nemen van de definitieve afdoeningsbeslissingen." De verdachten werden op 16 juni opgepakt. In eerste instantie zouden ze op 30 juni en 7 juli gedagvaard worden. Inmiddels hebben de mannen via hun advocaat laten weten dat ze op het aanbod van Halsema in willen gaan.

De bedreigingen tegen de burgemeester werden geplaatst nadat de gemeente bekendmaakte dat Ajax bij een kampioenschap niet in de stad gehuldigd zou worden. Het bleek niet mogelijk om genoeg beveiligers in te huren vanwege alle personeelstekorten. Daarom werd besloten om Ajax niet op het Museumplein te huldigen maar in de Johan Cruijff Arena. 

FOK! Wat een weer: Zon, regen, onweer, windstoten en hagel!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Wat een prachtig weer gister, ik hoop dat jullie er ook van genoten hebben. 

Gisteravond was er weinig bewolking en bleef het op de meeste plaatsen droog. Er stond een zwakke tot matige wind. Een heerlijke zomeravond dus om buiten te chillen.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 13°C in het zuidwesten en 17°C in het noordoosten. Er is weinig wind.

Vanochtend is de zon vaak te zien en is het nog droog. In het zuidwesten raakt het bewolkt. De wind mag geen naam hebben.

Vanmiddag is het uit met de pret in het zuidwesten, het zal daar gaan regenen terwijl het elders nog droog zal zijn.

Halverwege de middag wordt er voor het noorden en het oosten van het land (Friesland, Groningen, Drente, Overijssel, Gelderland en Limburg) code geel afgegeven. Donderdag komen er vanaf de tweede helft van de middag in het oosten en noorden onweersbuien. Bij deze buien is er kans op windstoten rond 60 km/uur, veel regen in korte tijd (30 mm in een uur) en hagel (1-2 cm). Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden.

Een prachtig zicht op de Schwaneburg in Kleve (Foto:Qltel)
Een prachtig zicht op de Schwaneburg in Kleve (Foto:Qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bijltjesdag op vrouwentoernooi Wimbledon

Het vrouwenenkelspeltoernooi op Wimbledon heeft wat de top-10 van de plaatsingslijst betreft een pittige dag achter de rug. Zeven top-10-speelsters kwamen in actie, drie van hen wisten de volgende ronde niet te bereiken.

Nummer twee Anett Kontaveit uit Estland maakte weinig kans tegen de jonge Duitse Jule Niemeier, die met 6-4, 6-0 flink te sterk was. De Spaanse Garbiñe Muguruza (9) moest haar eersterondepartij nog afmaken, maar was kansloos tegen de Belgische Greet Minnen: 6-4, 6-0. US Open-winnares en thuishoop Emma Raducanu (10) ging met twee keer 6-3 onderuit tegen de Française Caroline Garcia.

Voor anderen ging het wel prima: de Tunesische Ons Jabeur (3) stuurde qualifier Katarzyna Kawa met 6-4, 6-0 naar huis, terwijl de Griekse Maria Sakkari (5) met 6-4, 6-3 van Viktoria Tomova uit Bulgarije won.

Karolina Pliskova uit Tsjechië moest ook haar eersterondepartij nog afmaken en had het niet al te makkelijk, maar met 7-6 (1), 7-5 was ze landgenote Tereza Martincova wel de baas. Hetzelfde gold voor de Amerikaanse Jessica Pegula (8), die Donna Vekic met 6-3, 7-6 (2) terug naar Kroatië stuurde.

Djokovic simpel door op Wimbledon, Ruud onderuit

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder problemen geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld stuurde de Australiër Thanasi Kokkinakis met 6-1, 6-4, 6-2 simpel naar huis.

Zo goed ging het bepaald niet voor de als derde geplaatste Noor Casper Ruud, onlangs nog finalist op Roland Garros. Ruud nam het op tegen de Fransman Ugo Humbert en begon nog prima, maar daarna gaf hij het helemaal weg en was het klaar: 3-6, 6-2, 7-5, 6-4.

De Britse thuishoop Cameron Norrie (9) had had zwaar met Jaume Munar, maar na drie sets nam hij toch duidelijk het heft in handen tegen de Fransman: 6-4, 3-6, 5-7, 6-0, 6-2. Ook Jannik Sinner (10) is een ronde verder: de Italiaan klopte Mikael Ymer uit Zweden met 6-4, 6-3, 5-7, 6-2.

Naast Norrie hoopten de Britten natuurlijk ook op succes van oud-winnaar Andy Murray, die het de afgelopen jaren vooral van sporadische en weinig succesvolle Grand Slam-optredens moet hebben. Zo ook nu: de Amerikaan John Isner (20) was met 6-4, 7-6 (4), 6-7 (3), 6-4 te sterk.

Fun met Funda 241#: 'Wonen in een levensgroot poppenhuis'

Prachtig, kleurrijk ingericht ,rijksmonumentaal pand uit de 18e eeuw met een fraaie halsgevel, op een rustig gedeelte van de Amsterdamse Leliegracht. Het pand bestaat uit een bedrijfsruimte en bovenhuis en heeft een totale gebruiksoppervlakte van 202 m², verdeeld over zes woonlagen. Altijd al willen wonen in een levensgroot poppenhuis, dan is dit je kans.

Dit unieke en in uitstekende staat verkerende pand beschikt over veel authentieke details. Denk aan mooie schouwen, originele balkenplafonds, prachtig schilderwerk en een gerestaureerde muurschildering. Gelegen op een prachtige en zeer gewilde locatie binnen de grachtengordel. 

Kenmerken:
- Woonoppervlakte: 202 m² (NEN-gemeten)
- Bedrijfsruimte: 71 m² verhuurbaar, 85 m² BVO
- Gelegen op eigen grond
- Bouwjaar: circa 1712
- Rijksmonumentaal pand (monumentnummer: 3468)
- Nieuwe fundering van 1999
- Dakterras
- Prachtig verfwerk, behang, betimmeringen, lambrisering, houten deuren
- Vijftal gas openhaarden met marmeren schouwen
- Prachtig subtiele inbouwspots
- Monumenten isolatieglas
- HR-ketel uit 2020
- Bestemming gemengd 1, wonen in gehele pand ook toegestaan
- De winkel is thans verhuurd voor € 2.500,- per maand (kale huur). De huurder is eventueel in overleg bereid om de huurovereenkomst te stoppen
- Onderhoud: zowel intern, als extern in uitstekende staat
- Mogelijkheid tot overname van interieurstukken
- Geen energielabel beschikbaar i.v.m. monumentale status

Vraagprijs €1.975.000 k.k.

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)
Wonen in een levensgroot poppenhuis (Foto:Funda)

Minder stikstof en fosfaat in dierlijke mest

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilogram in 2021. Dat is ruim 18 miljoen kilogram minder dan een jaar eerder en bijna 7 procent onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. De fosfaatuitscheiding bedroeg 148 miljoen kilogram in 2021. Dat is 1,8 procent minder dan in 2020 en ruim 14 procent onder het fosfaatplafond. Dit meldt het CBS op basis van definitieve cijfers.

In 2021 kwam de stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee uit op 471,0 miljoen kilogram. Dat is 33,4 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 41 miljoen kilogram. De grootste bijdrage hieraan (30 miljoen kilogram) werd geleverd door de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jongvee. Ondanks de daling van de stikstofuitscheiding van melkvee vanaf 2017 produceren de runderen nog ruim 7 miljoen kg stikstof meer vergeleken met 2010. In dezelfde periode is de stikstofuitscheiding in de mest van varkens verminderd met 17 miljoen kilogram en die van pluimvee met 10 miljoen kilogram.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 2,7 miljoen kilogram naar 148,0 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Stikstofuitscheiding melkvee onder plafond
Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden vorig jaar 273,0 miljoen kilogram stikstof uit, 4,7 procent minder dan in 2020. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij daalde daardoor tot onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector. Tot 2015 werd de omvang van de melkveestapel begrensd door het melkquotum. Om de groei van de melkveestapel na de afschaffing van het melkquotum een halt toe te roepen is het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. Sinds 2015 is dit de tweede keer dat de melkveesector onder het stikstofplafond uitkwam.

De fosfaatproductie van de melkveesector ligt met 74,2 miljoen kilogram ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. De productie was 0,5 miljoen kg hoger dan in 2020.

Dat in de melkveehouderij minder stikstof maar iets meer fosfaat is geproduceerd, hangt samen met de samenstelling van het veevoer, gras en snijmaïs. Het kuilgras dat in 2021 is gevoerd, bestaat voor een deel uit de grasoogst van 2020 en voor een deel uit de oogst van 2021. Het stikstofgehalte van het gras van 2021 was laag, waardoor het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het geoogste gras was in 2021 juist hoger.

Minder stikstof, meer fosfaat gevoerd aan melkvee
Bij melkvee en bij andere graasdieren is de stikstof- en fosfaatuitscheiding sterk afhankelijk van de samenstelling van gras en snijmaïs en van het aandeel gras en maïs in het rantsoen. Weersomstandigheden zorgden in de periode 2017–2020 voor relatief hoge stikstofgehalten en lage fosforgehalten van het gras. Daarnaast was er door krimp van het maïsareaal in die periode minder van het relatief stikstofarme snijmaïs beschikbaar. In 2021 zat er weer minder stikstof in het rantsoen door het lagere stikstofgehalte van gras en door een groter aandeel maïs. Het fosforgehalte van het rantsoen nam toe door het hogere fosforgehalte van gras.

Minder stikstof en fosfaat in varkens- en pluimveemest
De stikstof- en fosfaatuitscheiding van varkens en pluimvee hangt vooral samen met het aantal dieren. Deze dieren krijgen namelijk geen ruwvoer, maar voornamelijk mengvoer met een vrij constante samenstelling. Door afname van het aantal dieren is de uitscheiding van stikstof en fosfaat via de mest van varkens en pluimvee in de afgelopen vijf jaar steeds verder gedaald.

De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2021 met 2,9 miljoen kilogram (3,2 procent) naar 88,9 miljoen kilogram. De fosfaatuitscheiding nam af met 2,2 miljoen kilogram tot 34,5 miljoen kilogram. Beide dalingen hangen samen met de inkrimping van de varkensstapel. De daling van het aantal varkens is mede het gevolg van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV). De stikstof en fosfaat die varkens produceren liggen sinds 2016 onder de productieplafonds.

In de pluimveesector daalde de stikstofuitscheiding met 0,7 procent en de fosfaatuitscheiding met 3,7 procent. De stikstofuitscheiding bedroeg vorig jaar 54,3 miljoen kilogram, de fosfaatuitscheiding 23,2 miljoen kilogram, beide onder de productieplafonds. De stikstofuitscheiding van het overige vee nam in 2021 af met 0,9 miljoen kilogram (3,9 procent) tot 21,9 miljoen kilogram. Die daling is volledig toe te schrijven aan het verbod op het houden van nertsen per 1 januari 2021.

Koeien in de wei (Foto: FOK!/DJMO)
Koeien in de wei (Foto: FOK!/DJMO)

Nederland telt 999 megastallen

Het aantal megastallen in Nederland is in vier jaar met een kwart gestegen: van 801 in 2017 naar 999 in 2021. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier op basis van cijfers die Wageningen Environmental Research voor de dierenwelzijnsorganisatie samenstelde. Inmiddels leeft in Nederland één op de vijf dieren in een megastal. “De schaalvergroting en intensivering van de veehouderij zet alsmaar door. Het wordt echt tijd om paal en perk te stellen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vooral de melkveesector kent veel megastallen: in meer dan de helft van alle megastallen leven melkkoeien (514 stallen). De grootste groei zat de afgelopen vier jaar bij de megastallen met moedervarkens (zeugen). Die namen toe met 61 procent, zodat nu bijna de helft van alle zeugen in een megastal leeft (47 procent).

Noord-Brabant
Megastallen zijn in alle provincies te vinden, maar Noord-Brabant telt er veruit de meeste. In 2021 telde die provincie 282 megastallen; een groei van 34 procent ten opzichte van 2017. In Zeeland groeide het aantal van dertien naar veertien. Daarmee blijft dit de provincie met het laagste aantal megastallen.

Te veel stikstof
Megastallen kenmerken zich door hun ‘zoveel en zo goedkoop mogelijke’ productie. Hiervoor wordt soja en ander veevoer geïmporteerd uit de hele wereld. Het vlees, de zuivel en de eieren worden grotendeels geëxporteerd, maar de mest blijft hier en zorgt onder andere voor te veel stikstof in onze omgeving. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat Nederland in 2030 ‘koploper in kringlooplandbouw’ is. Maar de huidige trend staat diametraal tegenover deze gewenste verduurzaming van de veehouderij.

Verbieden
Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Hilhorst: “Wij maken ons ernstig zorgen over deze megagroei. Megastallen verhogen risico’s. Brand of ziekte treffen direct ontzettend veel dieren. Bovendien dragen megastallen bij aan de neerwaartse spiraal van minder boeren en minder aandacht voor individuele dieren. Met de groei van een stal groeien ook alle problemen.”

220.000 vleeskuikens
Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 220.000 vleeskuikens, 120.000 leghennen, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren, 1.500 geiten, 1.200 fokvarkens, of 7.500 vleesvarkens. Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen op een boerenerf.

Lees hier het rapport dat Wageningen Environmental Research voor Wakker Dier samenstelde en de analyse van Wakker Dier.

Ex-popster R.Kelly veroordeeld tot 30 jaar cel wegens seksueel misbruik

Jarenlang heeft de Amerikaanse zanger R Kelly meisjes en vrouwen misbruikt. Een TV documentaire bracht de waarheid aan het licht. Het eerste proces heeft nu tot een veroordeling geleid. Verdere procedures zijn nog in afwachting.

Voormalig pop superster R Kelly is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf in een misbruikzaak. Dit werd aangekondigd door rechter Ann Donnelly in een rechtbank in New York. Een jury had de muzikant vorig jaar al schuldig bevonden op alle negen aanklachten - waaronder seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering en omkoping - na een proces van verscheidene weken. Kelly, die voor de rechtbank verscheen met een zwarte bril, een zwart Coronamasker en een kaki bovenstuk, heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Voordat rechter Donnelly het vonnis bekendmaakte, vertelden zeven van Kelly's slachtoffers hun verhaal, de een na de ander, sommigen in tranen. Sommige vrouwen keken en spraken hem rechtstreeks aan - maar Kelly staarde ofwel recht voor zich uit, naar de notities die voor hem op tafel lagen, of praatte rustig met zijn advocaten. De slachtoffers vertelden ook dat zij op internet waren aangevallen door fans van de zanger die hen niet geloofden.

Aanklagers hadden de voormalige superster onder meer beschuldigd van seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering, dwangarbeid, omkoping en sekshandel tussen 1994 en 2018. Volgens de aanklacht had hij een heel netwerk van helpers opgebouwd om jonge meisjes en vrouwen te rekruteren om zijn seksuele lusten te bevredigen. Hij zou zijn slachtoffers hebben opgesloten en in sommige gevallen bruut hebben mishandeld.

De aanklager eiste meer dan 25 jaar gevangenisstraf en een boete van tussen de 50.000 en 250.000 dollar voor de "I Believe I Can Fly"-zanger, die al sinds de zomer van 2019 in de gevangenis zit. Een dergelijke straf was onder meer passend vanwege de ernst van zijn misdrijven, en bovendien vormde Kelly nog steeds een gevaar, zo werd gezegd. De advocaten van de muzikant vroegen een veel lichtere straf.

De eerste beschuldigingen tegen de muzikant, die in 1967 als Robert Sylvester Kelly in Chicago werd geboren, kwamen zo'n 25 jaar geleden aan het licht. In 2008 stond hij terecht voor het bezit van kinderporno en werd vrijgesproken. De muziekgigant leek onaantastbaar. Met meer dan 50 miljoen verkochte albums, verschillende Grammy's en andere onderscheidingen was hij een van de meest succesvolle muzikanten van het einde van de 20e eeuw.

Maar toen in 2019 de sensationele documentaire "Surviving R. Kelly" de beschuldigingen openbaarde, werd het steeds eenzamer rond de zanger. Sterren distantieerden zich van hem, net als radiostations, streamingdiensten en vervolgens zijn muzieklabel RCA, dat deel uitmaakt van Sony Music.

Met de veroordeling in New York is Kelly's juridische strijd nog niet voorbij: ook in de Amerikaanse staten Illinois en Minnesota zijn aanklachten tegen de muzikant ingediend. Een proces in Chicago gaat half augustus beginnen.

Parijs: levenslange gevangenisstraf voor terrorist Salah Abdesalam

In november 2015 richtten islamitische terroristen een groot bloedbad aan in Parijs. 130 mensen verloren hierdoor het leven. Slechts één van de tien aanslagplegers is nog in leven: Salah Abdeslam. De 32-jarige krijgt de maximumstraf voor zijn betrokkenheid bij de aanslag.

Zes en een half jaar na de islamistische terreuraanslagen in Parijs heeft een juryrechtbank vanavond de hoofdverdachte veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Dit is de hoogst mogelijke straf in Frankrijk. De 32-jarige wordt gezien als de enige overlevende van het toenmalige terreurcommando. Van de 20 verdachten werden er 19 schuldig bevonden op alle aanklachten. De straf varieert van twee jaar tot levenslang.

De uitspraak van de jury in het Parijse Paleis van Justitie werd uitgesteld tot de avond. Daarom heeft de zittende rechter Jean-Louis Périès uiteindelijk afgezien van het voorlezen van alle 120 bladzijden van het vonnis. De rechter noemde in snel tempo op waarom de rechtbank vrijwel alle beschuldigingen bewezen acht.

In het langdurige proces werd de reeks aanslagen op 13 november 2015 ontrafeld gedurende meer dan 140 procesdagen. Op die avond doodden islamitische extremisten 130 mensen en verwondden 350 anderen binnen enkele uren. 's Avonds richtten zij een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan en verspreidden zij hun terreur ook in bars en restaurants te Parijs. Bovendien bliezen drie zelfmoordterroristen zichzelf op tijdens een internationale voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk in het Stade de France.

Liefdesbetuiging aan de terroristische organisatie IS
De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen opgeëist. De meeste van de aanslagplegers bliezen zichzelf op tijdens de aanvallen. Een terrorist werd 's avonds door de politie doodgeschoten. Anderen kwamen om bij een politieactie enkele dagen later. De meeste aandacht in het proces ging uit naar Abdeslam, wiens explosievengordel niet had gewerkt. Hij werd pas  na maanden in Brussel opgepakt. De aanklager zag de Fransman als een sleutelfiguur in de aanslagen. Zijn oudere broer Brahim was een van de terorristen die zichzelf opbliezen in een bar. De twee waren opgegroeid in de Brusselse gemeente Molenbeek, die bekend staat als een toevluchtsoord voor radicale islamisten.

Salah Abdeslam werkte als mecanicien, had tijdelijke baantjes en zat in 2011 in de gevangenis voor poging tot diefstal. In het proces gaf hij de Franse politiek de schuld van de aanslagen in Parijs. Hij beantwoordde vragen slechts gedeeltelijk, klaagde over de omstandigheden in de gevangenis en verheerlijkte de IS. Hij heeft zelfs zijn liefde voor de terroristische organisatie verklaard. Van de overige 19 verdachten zijn er zes bij verstek berecht. Een van hen zit gevangen in Turkije, vijf zijn waarschijnlijk omgekomen in Syrië. 

'De pijn blijft'
De aanslagen hebben een blijvende impact gehad op Frankrijk. Door velen werden ze gezien als een aanval op de Franse manier van leven. In tegenstelling tot eerdere aanslagen op bepaalde groeperingen, leek niemand meer veilig na deze nacht van terreur. De aanklager was ervan overtuigd dat het de extremisten niet kon schelen wie ze doodden. Veel mensen in Frankrijk hadden gehoopt dat het proces antwoorden zou opleveren van het hoe en waarom. Maar men is niets wijzer geworden. De verdachten hebben geen informatie verstrekt over de meesterbreinen en de plannen van de terroristische militie.

De frustratie en ontgoocheling zullen blijven, vooral bij overlevenden en familieleden. Wekenlang herbeleefden honderden van hen de nacht van terreur in de speciaal voor het proces gebouwde rechtszaal en deden hun verhaal over hun lichamelijke en psychische verwondingen. De rechtzaak kon slechts gedeeltelijk aan hun verwachtingen voldoen.

Minister wil dat eenmanszaken adres kunnen afschermen in het Handelsregister

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil dat eenmanszaken hun vestigingsadres straks volledig kunnen afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Als alternatief moeten ondernemers dan wel een postadres registreren. Zo meldt AT5.

De minister stelt ook voor dat telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar in het Handelsregister zijn in te zien. Verder wil ze dat het gebruik van data uit het Handelsregister voor commercieel gebruik wordt aangepakt: ondernemers hebben namelijk vaak te maken met ongevraagde telefoontjes van telemarketeers.

De adressen blijven wel inzichtelijk voor overheidsinstanties en andere instanties die een publieke of maatschappelijk relevante taak vervullen, zoals deurwaarders, de Belastingdienst en pensioenfondsen. "Op die manier kan het Handelsregister blijven bijdragen aan de weerbaarheid van burgers en bedrijven zonder dat onnodig veel privacygevoelige gegevens doorzoekbaar zijn", schrijft de minister.

Sinds dit jaar zijn woonadressen van ondernemers en bestuurders in het Handelsregister al afgeschermd, maar vestigingsadressen niet. Veel zelfstandige ondernemers hebben een vestigingsadres dat gelijk is aan hun woonadres, waardoor hun adres nog steeds openbaar is. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde daarom eerder al om woonadressen van zzp'ers af te schermen.

AT5 deed vorig jaar onderzoek naar de privégegevens van zzp'ers in het register. Meerdere deelnemers gaven aan dat ze in de problemen waren gekomen doordat hun adressen op straat lagen. De voorgestelde maatregelen van de minister worden in september besproken met belanghebbenden. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt.

Woningmarkt in coronatijd

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. De prijzen lagen in 2020 hoger dan tijdens het vorige hoogtepunt in 2008. Het tempo van de prijsstijgingen vertraagde halverwege 2019 iets, om daarna weer te versnellen.

In 2020 was op deze versnelling geen effect te zien van de coronacrisis.

Aantal woningtransacties
Na het begin van de financiële crisis in 2008 nam het aantal verkopen van bestaande koopwoningen snel af tot ruim 110 duizend verkochte woningen in 2013. Daarna is het aantal woningverkopen weer opgekrabbeld. De woningtransacties schommelden in 2016-2020 tussen 15 duizend en 25 duizend per maand. De schommelingen kunnen te maken hebben met een gebrek aan aanbod, maar ook met een seizoenpatroon in de woningverkopen. In 2020 was er geen effect zichtbaar van de coronacrisis op het aantal woningtransacties.

Onduidelijk patroon in bouwkosten voor woningbouwprojecten
Voor de toekomstige bouwproductie, het aanbod van nieuwbouwwoningen en andere nieuwe bouwwerken is het van belang om te kijken naar de verleende bouwvergunningen. De meest relevante indicator in dit verband zijn de bouwkosten die verbonden zijn aan de projecten waarvoor de vergunningen zijn verleend. Deze bouwkosten vertoonden in de jaren 2016-2018 een licht stijgende trend, die in 2019 werd onderbroken. Dit hangt waarschijnlijk samen met de stikstof- en de PFAS-crisis in de bouw. Eind 2019 leken de bouwkosten bij de verleende vergunningen weer wat op te lopen. In 2020 vertoonden de bouwkosten een grillig patroon. Omdat de verlening van een bouwvergunning een doorlooptijd kent tussen aanvraag en toekenning, is het nog te vroeg om de ontwikkelingen in 2020 aan de coronacrisis te kunnen relateren.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #117 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #80
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #117
special
Random Pics van de Dag #695
special
Random Pics van de Dag #694
special
Random Pics van de Dag #693
©FOK.nl e.a.