Kobayashi wint Vierschansentournee opnieuw, geen tweede 'Grand Slam'

In het Oostenrijkse Bischofshofen is de Vierschansentournee donderdagavond afgerond, de meest prestigieuze wedstrijd in het schansspringen, onderdeel van de World Cup. Op de Paul-Ausserleitner-Schanze probeerde leider Ryoyu Kobayashi het voor elkaar te krijgen om als eerste springer ooit voor de tweede keer alle vier de wedstrijden te winnen.

Karl Geiger haalde uit in de eerste ronde, de Duitser sprong overtuigend naar de leiding. Daniel Huber uit Oostenrijk volgde, voor de ook wat verrassende Japanner Yukiya Sato. De Noor Halvor Egner Granerud volgde en bleef zo in de strijd om het podium in het eindklassement, tourneeleider Ryoyu Kobayashi sprong naar een vijfde plek. De enige die echt tegenviel was Marius Lindvik: de Noor, tweede in het klassement, kwam niet verder dan plek 23 en moest vrezen voor zijn positie.

In de tweede ronde deed Lindvik het beduidend beter, hoewel hij uiteraard moest hopen op een totaal mislukte sprong van Kobayashi om nog kans te maken op de eindzege. Kobayashi leek met zijn tweede sprong geen gooi te doen naar de dagzegeen dus de 'Grand Slam', maar de sprong was ongetwijfeld goed genoeg om de eindzege in de tournee binnen te springen, met nog vier man te gaan. Granerud gooide definitief roet in Kobayashi's Grand Slam-eten: de Noor nam de leiding over.

Sato kwam net tekort om zijn positie tegenover Granerud vast te houden, Huber sprong naar de leiding en mocht hopen op zijn eerste World Cup-zege ooit. Die kwam er: Geiger viel twee posities terug en werd derde, achter Huber en Granerud, maar Kobayashi mocht voor de tweede keer de gouden adelaar voor de Vierschansentourneewinnaar in ontvangst nemen.