Noren boeken historische zege op noordse combinatie

In het Italiaanse Val di Fiemme is vrijdag weer een stukje sportgeschiedenis geschreven. In de noordse combinatie werd voor het eerst een gemengde landenwedstrijd gehouden, met teams bestaande uit twee mannen en twee vrouwen.

Drie ploegen staken boven de rest uit bij het schansspringen: Jens Lurås Oftebro, Mari Leinan Lund, Gyda Westvold Hansen en Jørgen Gråbak brachten Noorwegen naar de leiding, maar op drie seconden volgde de Oostenrijkse ploeg van Martin Fritz, Lisa Hirner, Annalena Slamik en Lukas Greiderer. Het Japanse kwartet Yoshito Watabe, Yuna Kasai, Anju Nakamura en Akito Watabe mocht na veertien seconden starten, Duitsland (Jakob Lange, Cindy Haasch, Jenny Nowak en Terence Weber) moest 41 seconden wachten alvorens de startloper aan het langlaufen kon beginnen.

Oftebro en Fritz vonden elkaar al snel, maar in de slotfase van de vijf kilometer langlaufen sloeg de Oostenrijker een gat van tien seconden. Lange ging voorbij Watabe en wisselde voor Duitsland na 35 seconden, Watabe volgde een kleine minuut na de Oostenrijkse leiders. Hirner wist de Oostenrijkse voorsprong uit te breiden naar een dikke halve minuut op Leinan Lund en Haasch, die gezamenlijk wisselden namens Noorwegen en Duitsland - namens Japan moest Nakamura flink aan de bak.

Westvold Hansen kwam in razend tempo naar voren en in no-time ging ze, met Nowak in haar kielzog, langs Slamik, die zich herpakte en Nowak toch van zich af kon schudden. Hansen wisselde zo maar acht seconden voor Slamik, met Nowak en Nakamura op 15 en 29 seconden en de slotlopers in aantocht. Gråbak wist de voorsprong al snel uit te breiden en met een pirouette op de finish haalde hij de Noorse zege binnen. Greiderer kwam op tien seconden binnen voor Oostenrijk, voor Weber op 23 seconden - Watabe kwam er niet meer aan te pas namens Japan.