Europese titel 3.000m voor Schouten

Irene Schouten heeft vanavond in Heerenveen de Europese titel gepakt op de 3.000 meter. De schaatsster, die vooralsnog een erg goed seizoen schaatst, zegevierde in 3,56,62, een nieuw baanrecord. Antoinette de Jong pakte het zilver, het brons was voor Francesca Lollobrigida.

Irene Schouten moest in de zesde rit aan de bak. Haar tegenstandster was de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De Italiaanse ging hard van start, pakte een kleine voorsprong op Schouten en reed onder het baanrecord. Het snelle starten van Lollobrigida brak haar echter langzaam op en Schouten kon weer langzij komen. De Italiaanse kon niet aanhaken bij Schouten die wel vlak bleef rijden. Schouten kwam in 3.56,62 over de streep, Lollobrigida schaatste naar 4.00,61.

De rit erna was een Nederlands onderonsje tussen Antoinette de Jong en Antoinette de Jong. Het was De Jong die de regie in de rit in handen nam, Achtereekte zat daar net achter. Beiden konden echter de tijd van Schouten niet verbeteren. De Jong kwam tot 3.59,79, Achtereekte 4.04,79.

De laatste rit was tussen Ragne Wiklund en Marina Zueva. Zoals verwacht nam Wiklund het voortouw en had ze niets aan Zueva. De top drie kwam echter niet in gevaar en ze finishte in 4.01,86.