Inflatie Nederland in december hoger dan verwacht

De inflatie in ons land is vorige maand verder omhoog gekropen naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. De inflatie bij ons is een stuk hoger dan de inflatie in de gehele eurozone. Die lag in december op 5 procent, ten opzichte van december 2020. Meer hierover bij de Gelderlander.

Sinds de invoering van de euro in 2002 was de inflatie niet eerder zo hoog. Economen hadden gerekend op een lichte afname tot 4,8 procent.

In Nederland zijn de prijzen al langere tijd aan het stijgen. Dat is te wijten aan de haperende herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde producten en grondstoffen. Ook heeft het veranderende gedrag tijdens de pandemie gezorgd voor oplopende prijzen. Zo is door het fors toegenomen online shoppen de prijs van karton gestegen. Tenslotte speelt ook de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit dan de Europees geharmoniseerde methode en stond in november op 5,2 procent.