Odermatt en Shiffrin oppermachtig op reuzenslalom

De beste reuzenslalomskiërs van de wereld hebben het richting de feestdagen nog druk: de mannen kwamen voor een tweede keer in actie op de Gran Risa-piste in het Italiaanse Alta Badia, terwijl de vrouwen hun eerste van twee wedstrijden in het Franse Courchevel afwerkten.

Reuzenslalom mannen, Alta Badia
Na de eerste run was duidelijk dat er eigenlijk nog maar twee echt serieuze kanshebbers op de winst waren: Marco Odermatt was de snelste en 0,18 seconden achter de in bloedvorm verkerende Zwitser stond thuisfavoriet Luca de Aliprandini. De Duitser Alexander Schmid volgde al op 0,86 seconden en verder bleven alleen Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk (+0,93) en de Noor Henrik Kristoffersen (+0,99) nog binnen een seconde van Odermatt.

Het kostte wat moeite, maar Kristoffersen verdedigde in de tweede run zijn positie, waarna Brennsteiner flink wat tijd én drie plekken inleverde. Schmid hield twee honderdsten over op de Noorse leider en verzekerde zich zo van een podiumplek, maar De Aliprandini was nog eens acht honderdsten sneller en zette het thuispubliek in vuur en vlam. Odermatt moest het afmaken en op hem stond geen maat: de Zwitser won met maar liefst 1,01 seconden.

Reuzenslalom vrouwen, Courchevel
Mikaela Shiffrin liet in de eerste run zien wie er de beste was: op 0,74 seconden bleef alleen de Zwitserse Michelle Gisin nog binnen één seconde van de Amerikaanse. Sara Hector uit Zweden gaf al 1,03 seconden toe, de Italiaanse Federica Brignone volgde op 1,06 seconden en Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen gaf al 1,26 seconden toe op Shiffrin, wiens concurrente Petra Vlhova uit Slowakije op 1,39 seconden de zesde tijd noteerde.

Vlhova snelde in de tweede run naar de leiding, terwijl Holtmann vijf plekken verloor. Na een flinke fout leverde Brignone 1,17 seconden en drie plekken in, waarna Hector zich met 0,58 seconden voorsprong naar de leiding wist te skiën. Gisin kwam niet aan Hector's tijd, ze kwam 0,22 seconden tekort, waarna Shiffrin als laatste naar beneden kwam. Op de Amerikaanse stond geen maat: ze hield 0,86 seconden over en boekte haar 72e World Cup-zege.