Gasprijzen

Redactie

De nieuwsartikelen vliegen je om de oren over de stijgende prijzen van gas. Een ontwikkeling die mensen veel zorgen baart. De actuele gasprijzen zijn hoger dan ooit. Niemand wil natuurlijk dat hun energierekening de pan uitvliegt, iets waar niemand op zit te wachten. Maar hoe kan het eigenlijk dat jouw energierekening straks hoger uitvalt? 

Vraag is hoog

Je kan niet een oorzaak noemen die zorgt voor de stijgende gasprijzen. Was het maar zo simpel. Er zijn heel veel dingen die een rol spelen met de stijging van de prijzen. De eerste factor heeft te maken met jawel, de corona crisis. Hoe kon het ook anders! We kunnen ons allemaal nog wel die eerste lockdown herinneren en toen daarna met de tweede golf. In de hele wereld werden er strenge maatregelen getroffen. Met zn allen moesten we thuiswerken, niet naar school, geen vakanties of andere reizen etc. De economie kreeg hierdoor ook een flinke klap maar er was ook minder vraag naar gas. 

Veranderingen in economie

Nu de economie weer een beetje bijtrekt en we weer wat meer kunnen ondernemen stijgt de vraag naar gas. Maar de gevolgen van de corona crisis zijn niet de enige redenen dat de vraag naar gas stijgt. Want er is niet alleen in het westen is er veel vraag naar gas ook in Azië is de vraag enorm gestegen. Maar hoe kan dat nou? Hier in het westen zijn we bezig met een energietransitie. Namelijk van gas naar duurzame energie. Vanuit de overheid wordt er steeds meer aangedrongen om van het gas af te gaan, hier een grote ontwikkelingen. Maar in landen in Azië lopen ze nog wat achter in tegenstelling tot Europa. Daar hebben ze ook een energietransitie maar niet van gas naar duurzame energie, maar van van kolen naar aardgas. Dat is voor ons al een tijd terug maar daar heel actueel met als gevolg dat het de vraag naar gas in Azië enorm aan het stijgen is.

Wat kan je eraan doen?

In je eentje kan je natuurlijk weinig doen aan de toenemende vraag naar aardgas. Maar er zijn natuurlijk wel wat manieren om je energierekening zo laag mogelijk kan houden. Want daar ga je het op korte termijn het snelst merken. Het eerste wat kan helpen is het isoleren van je muren en de rest van je woning, een flinke investering maar dat is het zeker waard. Het zorgt ervoor dat je woning sneller is opgewarmd en dus lager gasgebruik. Als deze investering niet mogelijk is kan je ook wat kleinere aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door tochtstrippen te plaatsen. 

De inrichting helpt

Denk ook eraan hoe je je woning inricht, zorg bijvoorbeeld dat een groot meubelstuk niet tegen de verwarming aan staat. Als laatste is het goed om te vergelijken met andere energieleveranciers als je een nieuw contract afsluit voor gas. Het kan namelijk zo zijn dat de prijzen enorm verschillen. In de top tien van goedkoopste energieleverancier staat momenteel op nummer 1 BudgetEnergie. Op plek 10 staat Oxxio. Er zijn dus wel degelijk manier om te voorkomen dat jouw geld voor een groot naar energie gaat maar voorlopig is dit een zorgelijk probleem. 

Gaspit