FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 oktober 2021

Ministerie SZW: meldpunt tegen online kinderarbeid in vlogs van influencers

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bezig om een landelijk meldpunt op te zetten ter voorkoming van online kinderarbeid. Kinderarbeid en uitbuiting ligt namelijk op de loer bij kinderen die in familievlogs op Youtube of berichten op Instagram door hun influencer-ouders onderdeel worden gemaakt van reclame-uitingen voor producten of diensten. Dit maakte staatssecretaris Dennis Wiersma bekend in het tv-programma Kassa (BNNVARA). Meer hierover bij de Stentor.

De Inspectie SZW is heel duidelijk: Kinderen tot 13 jaar mogen in Nederland niet werken, er is een algeheel verbod: het verbod op kinderarbeid. Men kan voor kinderen in deze leeftijdscategorie alleen een ontheffing krijgen als sprake is van cultureel werk (artistieke arbeid). Denk hierbij aan kinderen die meedoen aan theatervoorstellingen, films en televisieprogramma’s. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar gelden strikte regels. Dit verbod geldt voor alle kinderen in Nederland, ook voor een kind met een andere nationaliteit. De werkgever van het kind moet de ontheffing aanvragen bij de Inspectie SZW. De werkgever is degene die het kind vertelt wat hij moet doen.

Het internet blijkt een grijs gebied als het gaat om toezicht en handhaving. Volgens de Inspectie SZW kunnen zij op dit moment moment moeilijk handhaven op dit soort kwesties omdat er geen sprake is van een duidelijke 'werkgever'.

EU: Hongarije steunt het oordeel van het Poolse Grondwettelijk Hof

Als enige EU-staat tot nu toe heeft Hongarije de beslissing van het Poolse Grondwettelijk Hof toegejuicht om voorrang te geven aan nationaal recht boven Europees recht.

Volgens een door premier Orban ondertekende resolutie moet de EU de soevereiniteit en nationale identiteit van de lidstaten respecteren. Nationale rechtbanken moeten kunnen beoordelen hoe ver de bevoegdheden van de Europese Unie reiken.

Het Poolse Grondwettelijk Hof heeft afgelopen week geoordeeld dat delen van het EU-recht onverenigbaar zijn met de Poolse grondwet. Dit heeft scherpe kritiek opgeleverd van de EU, Frankrijk, Duitsland en andere landen. De Poolse oppositieleider Tusk riep de burgers van het land op om morgenavond massale protesten te houden. Demonstraties zijn gepland in onder meer Warschau, Poznan, Gdansk, Krakau en Katowice.

Libanon zit zonder electriciteit door gebrek aan brandstof

In Libanon is de stroomvoorziening in het hele land ingestort.

Het energiebedrijf EDL maakte bekend dat twee elektriciteitscentrales hun activiteiten hadden stopgezet omdat de olievoorraden waren uitgeput. Andere elektriciteitscentrales in Libanon kunnen de storing niet compenseren. Eerder deze maand was er een soortgelijke landelijke stroomstoring. De hoop van de EDL-groep is gevestigd op een olietanker die vanavond in Beiroet wordt verwacht. De lading moet aan het begin van de week bij de energiecentrales worden afgeleverd.

De Libanese staat is failliet. Het land in het Midden-Oosten bevindt zich in een van de ergste economische crises ter wereld. Internationale hulpbetalingen werden gekoppeld aan de vorming van een nieuwe regering. Na 13 maanden onderhandelen is er onlangs een nieuwe regering aangetreden.

VS: De kostbare verslaving van werknemers

De VS is een van de landen met de meeste verslaafden: vele miljoenen hebben een alcoholprobleem, gebruiken regelmatig drugs of pijnstillers. Voor Amerikaanse bedrijven is dit een kostbaar probleem.

Host Ashley Neil heet haar luisteraars welkom bij de podcast van Turning Point, een afkickkliniek voor drugs in Tampa in de Amerikaanse staat Florida. Ashley weet waar ze het over heeft. Ze begon drugs te gebruiken toen ze nog studeerde. Omdat het normaal was in haar werk: Ashley werkte in een restaurant. "Er zijn zoveel drugs en alcohol in deze branche. Nadat ik afgestudeerd was, zocht ik een baan, vond niets in mijn vakgebied en begon toen als restaurantmanager. Dat was waarschijnlijk het ergste wat me kon overkomen."

De meerderheid van de verslaafden heeft een baan
Ook al kunnen niet alle verslaafden op hun werk hun drug gebruiken: 70 procent van de verslaafden in de VS woont niet onder de brug, maar heeft een betaalde baan, legt therapeut Mark Davis uit in de Turning Point podcast.

De meest gebruikte drug in de VS is alcohol - gevolgd door marihuana, opioïden, tranquillizers, cocaïne en stimulerende middelen. Veel werknemers zijn erg goed in het verbergen van hun verslaving, zei Davis. "Soms staat de getroffen collega op de cover van het personeelsblad: als werknemer van de maand. Ik heb zulke mensen behandeld met een ernstig verslavingsprobleem," zegt de therapeut. De verslaving had vaak geen invloed op hun prestaties - "totdat men ineens ophield met functioneren".

Kostbaar probleem voor werkgevers
Voor Amerikaanse bedrijven is drugsgebruik door werknemers een kostbaar probleem: per getroffen werknemer bedragen de kosten tussen 7.000 en 25.000 dollar per jaar, en in totaal komen ze uit op ongeveer 81 miljard dollar. Belangrijke factoren hierbij zijn de lagere productiviteit van de verslaafden, hun verzuimdagen, de kosten van ongevallen en ziekte - maar ook diefstallen op het werk.

De opioïdencrisis heeft het probleem de afgelopen decennia verergerd. In Ohio, waar een bijzonder groot aantal mensen afhankelijk is van pijnmedicatie, heeft de Kamer van Koophandel daarom vier jaar geleden actie ondernomen: In een videoboodschap promootte het hoofd van de kamer een online cursus voor werkgevers in de strijd tegen de opioïdencrisis. In de cursus wordt onder meer geleerd in welke gevallen een werkgever om een drugstest kan vragen en of een werknemer kan worden ontslagen wegens zijn of haar verslavingsproblemen.

Gratis therapie uren zijn booming
Maar de geestelijke gezondheid van de werknemers speelt een steeds grotere rol in de meeste grotere Amerikaanse bedrijven: een deel van de 'extraatjes', de sociale voordelen waarmee nieuwe werknemers worden gelokt, zijn bijvoorbeeld gratis therapie-uren. Deze zogenaamde "bijstandsprogramma's voor werknemers" bestaan al sinds de jaren 1930. Ze werden ingevoerd omdat alcoholisme op het werk meer regel dan uitzondering was.

Nu, in de Corona pandemie, beleven ze een hausse, zegt therapeut Davis, die deze werknemersbegeleiding aanbiedt. Dat komt omdat de Corona-pandemie ook het drugsprobleem in de VS enorm heeft verergerd: vorig jaar stierven meer dan 95.000 Amerikanen aan een overdosis - meer dan ooit tevoren.

"Death of Despair", dood door wanhoop, zo worden deze overdosisgevallen in de VS genoemd. Een van de redenen voor de wanhoop was dat veel werknemers hun baan verloren, verklaart neurowetenschapper Julia Chester van de "Purdue University" in Indiana in een video-interview. Voor sommigen met een verslavingsprobleem  was het verlies van hun baan zo'n "enorme verstoring van hun leven dat hun drugsgebruik volledig uit de hand liep".

Intussen is de economische situatie omgeslagen: veel Amerikaanse bedrijven zijn wanhopig op zoek naar werknemers. En omdat zij weten hoe stresserend en risicovol contacten met klanten in deze tijden kunnen zijn, hebben werkgevers hier op geacteerd: zo heeft Starbucks het aantal jaarlijkse gratis therapie-uren voor zijn werknemers verdubbeld tot 20.

Hamilton: "Ik denk dat het morgen een lastige inhaalrace gaat worden"

Lewis Hamilton wist met de snelste tijd bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije de schade na aanleiding van zijn gridstraf te beperken. Door een motorwissel krijgt de Britse wereldkampioen tien plekken straf op de startopstelling en zal morgen dus vanaf de elfde plek vertrekken. Ondanks dat Mercedes veruit de snelste is dit weekend, is Hamilton voorzichtig over te hoge verwachtingen voor de race van morgen.

"Het is niet heel erg makkelijk om in te halen. Daarnaast rijden we ook nog eens allemaal op dezelfde bandencompound, dus ik denk dat het morgen een lastige inhaalrace gaat worden", aldus Hamilton vanmiddag na de kwalificatie, zo lezen we op Motorsport.com. "Je zag het tijdens de laatste race wel, wat daar gebeurde met Max toen hij achter de zesde plek of zoiets kwam te rijden. Hetzelfde geldt voor mij. Dus ik weet het niet, maar aan de achterkant van het circuit ligt hier een behoorlijk lang recht stuk. We zullen zien wat we daar kunnen doen. Hopelijk kunnen we de fans een mooie race voorschotelen", zo vulde de Brit aan.

Hamilton was blij met het goede resultaat van zijn teamgenoot. Valtteri Botas noteerde de tweede tijd en zal morgen vanaf de pole position vertrekken voor Verstappen. "Het team heeft het echt heel erg goed gedaan. Ik ben heel erg blij met het feit dat we precies op het juiste moment de baan op gingen. Morgen gaat het lastig worden, maar ik ga echt alles geven."

Oostenrijk: Bondskanselier Kurz treedt af

Hij wil 'ruimte maken om chaos te voorkomen' - met deze woorden neemt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz ontslag. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg zal het ambt overnemen. Het aftreden volgt op een corruptieonderzoek tegen Kurz. 

Sebastian Kurz heeft zijn ontslag aangekondigd als bondskanselier van Oostenrijk. De ÖVP-politicus kondigde de stap aan nadat officieren van justitie hem als verdachte hadden genoemd in een corruptiezaak met naar verluidt gekochte media-aandacht. Zonder de terugtrekking zou een breuk in de coalitie tussen de ÖVP en de Groenen, die Kurz onbekwaam had verklaard, hebben gedreigd. "Mijn land is belangrijker voor mij dan mezelf", zei hij.

Hij wilde "ruimte maken om chaos te voorkomen en voor stabiliteit te zorgen", zei Kurz. Hij verdwijnt echter niet uit de politiek. Hij blijft het hoofd van de ÖVP en zal naar het parlement verhuizen als leider van de parlementaire fractie, zei hij. Minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg (ÖVP) zou zijn ambt als kanselier moeten overnemen.

Woensdag doorzochten rechercheurs onder meer de Bondskanselarij en het partijhoofdkwartier van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Volgens het parket voor zaken en corruptie worden de naaste collega's van Kurz ervan verdacht positieve berichtgeving over Kurz te hebben gekocht bij een mediabedrijf om de weg te effenen voor Kurz zijn politieke carriere. Hiervoor zou geld van het ministerie van Financiën zijn verduisterd. De onderzoekers zien in Kurz een deelnemer aan de misdaden van ontrouw en corruptie. Over de beschuldigingen zei Kurz in zijn ontslagverklaring: "Je hebt ongelijk, en dat zal ik bewijzen. Daar ben ik van overtuigd."

De Groenen hadden, als coalitiepartners van de ÖVP, Kurz niet langer geschikt voor het ambt verklaard en zijn terugtrekking geëist - als voorwaarde voor de voortzetting van de samenwerking. Als Kurz niet was afgetreden, zouden oppositiepartijen dinsdag een motie van wantrouwen hebben ingediend. Een paar stemmen van de Groenen zouden voldoende zijn geweest om een meerderheid te verkrijgen.

De conservatieve groene regering onder Kurz is begin 2020 beëdigd. Eerder regeerde Kurz van 2017 tot 2019 met de rechtse FPÖ. De 52-jarige Schallenberg is al jaren medeverantwoordelijk voor het Oostenrijkse buitenlands beleid op topposities. De meertalige, internationaal ervaren diplomaat is net zo streng in migratiekwesties als Kurz.

Zie ook: Druk op Oostenrijkse bondskanselier Kurz neemt toe, oppositie eist zijn aftreden

Verstappen: "Derde plek was het maximaal haalbare"

Max Verstappen moest vanmiddag bij de kwalificatie van de Grand Prix van Turkije zijn meerdere erkennen in de Mercedes-bolides van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Dankzij de gridstraf voor de Brit start Verstappen morgen vanaf de tweede plaats en dat was het maximaal haalbare volgens de Red Bull-coureur.

"De omstandigheden in het begin van de sessie waren best verraderlijk, maar vergeleken met gisteren hebben we een redelijke omslag gemaakt. De rondjes waren over het algemeen vrij goed, maar we verloren in de laatste ronde wat op het rechte stuk. Daar moeten we nog naar kijken, maar de tijden waren niet goed genoeg om mee te vechten voor de pole positie. Een derde plek was dan ook het maximaal haalbare vandaag. We hebben ons na gisteren echter goed hersteld, dus ik ben over het algemeen vrij tevreden. We starten morgen vanaf de tweede plek en ik ben benieuwd wat het weer gaat doen", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur is voorzichtig over de race van morgen. "Het zou beter moeten zijn, maar het is afwachten hoe competitief we zijn in de race. De bandenslijtage lijkt hier ook vrij hoog. Het circuit is dit jaar in ieder geval erg leuk om op te rijden, vooral de lange doordraaier in bocht acht. We gaan morgen weer zo veel mogelijk punten proberen te behalen", zo blikt Verstappen na de kwalificatie vooruit.

Beken maar allemaal!

Hoi daar!

Wel lief FOK!  Ik zou van jullie nu wel een bekentenis willen!

Wie was er hier ook al frequent aanwezig VOOR ons geliefde FOK! ontstond?

Schaam jullie niet, het is al vele jaren geleden. Wie had er toen ook al niks te doen? Oké, ik trap af. Ik was daar toen ook met zeer grote regelmaat aanwezig in al die jaren op deze pagina. Met een concurrent van een naamgenoot, dus ik moest mij vaak inhouden. Toendertijd had ik wél wat te doen, maar voor 316 was altijd wel een gaatje vrij.  

Ergernissen (Foto: teletekst)
Ergernissen (Foto: teletekst)

Pogacar schrijft Ronde van Lombardije op zijn naam

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Sloveen was na 258 kilometer duidelijk te snel voor Fausto Masnada in de sprint. Voor de Sloveen was het zijn tweede monument dit jaar, eerder dit jaar won hij ook Luik-Bastenaken-Luik.

Waar de voorbije weken de koersen vroeg werden geopend bleef het in Lombardije lang gesloten. Nadat de vroege vluchters werden ingelopen zette Pogacar op 35 kilometer van de streep zijn aanval in. Eerst konden Vincenzo Nibali en Romain Bardet nog volgen, maar snel daar moesten die ook passen bij de sterke Sloveen.

Pogacar kwam als eerste boven op de Passo di Ganda, waarna Fausto Masnada in de technische afdaling naar Pogacar toereed. De Sloveen en de Italiaan hadden driekwartminuut voorsprong op een groep met onder meer de wereldkampioen Julian Alaphilippe en Primoz Roglic. Maar de slechte samenwerking zouden ze nooit meer aansluiten bij Pogacar en Masnada.

Op het laatste klimmetje van de dag probeerde Masnada met een late aanval te verassen, waarna Pogacar direct reageerde en we een sprint kregen tussen de twee. In die sprint was Pogacar duidelijk de sterkste en boekte zijn tweede monument van het seizoen. Eerder dit jaar won hij ook Luik-Bastenaken-Luik.

Adam Yates kwam als derde over de streep, gevolgd door Roglic. Bauke Mollema eindigde uiteindelijk op de twintigste plek.

Lego's grootste bouwset ooit: de Titanic (9090 lego steentjes)

Historici en scheepvaartliefhebbers kunnen maar beter gaan sparen. LEGO heeft zijn grootste bouwset ooit onthuld van misschien wel 's werelds beroemdste boot, de RMS Titanic. Met een lengte van zo'n 132 centimeter is het model een replica van het gedoemde lijnschip dat ten tijde van haar eerste reis het grootste passagiersschip op zee was.

De originele Titanic vertrok op 10 april 1912 van Southampton, Engeland, naar New York. Op 14 april, rond middernacht stootte het schip op een ijsberg en zonk in minder dan drie uur. Volgens het verslag van de Amerikaanse Senaat over de ramp kwamen 1.517 mensen om het leven en overleefden 706 van de 2.223 passagiers en bemanningsleden.

De replica van de Titanic  bestaat uit 9.090 stukjes en is verdeeld in drie delen om het interieur van het noodlottige schip te onthullen, inclusief de eerste klas grote trap, die zich uitstrekt over zes dekken, evenals een Jacobean-stijl eetzaal en de machinekamer. Het LEGO schip is een schaalmodel van 1:200 en bevat ook een recreatie van de brug, het promenadedek en het zwembad van het schip.

"Ten tijde van haar tewaterlating was de Titanic het summum van nautische techniek, het grootste bewegende voertuig ooit gemaakt. Het is een ongelooflijke reis geweest om dit iconische schip na te bouwen van Lego-steentjes, gebruikmakend van blauwdrukken die meer dan een eeuw geleden zijn gemaakt," zei Mike Psiaki, ontwerpmeester bij de LEGO Groep, donderdag in een verklaring.

"Het ontwerpen van de LEGO Titanic met een focus op detail en schaal, maar ook met een precieze nauwkeurigheid, heeft ons in staat gesteld om een van de meest uitdagende bouwervaringen tot nu toe te creëren," voegde hij eraan toe. De set is echter niet goedkoop: het schip is vanaf 1 november te bestellen en vanaf 8 november te koop voor 629,99 euro.

Hamilton pakt 'pole' in Turkije, Verstappen start van P2

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Turkije gepakt. De Mercedescoureur zal daar weinig plezier van beleven, want vanwege het wisselen van een motoronderdeel heeft hij een gridstraf van tien posities aan de broek gekregen.

In de eerste sessie van de kwalificatie was er gelijk al de dreiging van regen, waardoor iedereen vanaf de eerste minuut aan de bak moest. Die regen zette niet echt door, maar er werd wel veel gereden. Hamilton noteerde de snelste tijd, Max Verstappen raakte wegens het overschrijden van de track limits een rondetijd kwijt en moest nog even aan de bak, maar kwam wel tot op zeven duizendsten van Hamilton.

Grootste slachtoffer was Daniel Ricciardo: de McLarencoureur, in de afgelopen twee races goed voor meer punten dan wie dan ook, kwam niet verder dan de zestiende tijd en kon alvast inpakken.

De tweede sessie leverde betere rondetijden op, de baan lag er langzaam beter bij. Hamilton was dit keer veruit de snelste, alleen teamgenoot Valtteri Bottas bleef (net) binnen een halve seconde. Verstappen noteerde de derde tijd, Pierre Gasly zat er in zijn AlphaTauri ook nu weer uitstekend bij met de vierde tijd. George Russell was op weg naar een plek in Q3, maar maakte in de laatste bocht een fout en lag eruit.

In de beslissende derde sessie was Hamilton wederom de snelste, een ruime tiende rapper dan Bottas. Verstappen reed zich wel naar de derde tijd op zo'n drie tienden van zijn Britse concurrent, voor Charles Leclerc en Gasly. Door Hamilton's straf staat Bottas zondag op P1 met Verstappen naast zich.

De volledige uitslag van de kwalificatie is hier te vinden.

Meerdere migranten doodgeschoten in Libisch asielzoekerscentrum

Bewakers hebben vrijdag zes migranten doodgeschoten in een overvol asielzoekerscentrum in Tripoli, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

"Er ontstond een schietpartij waarbij in totaal zes migranten werden gedood door bewakers", vertelde Federico Soda, het hoofd van de VN-organisatie in Libië, aan AFP.

"We weten niet wat de aanleiding was voor het incident vandaag, maar het heeft te maken met overbevolking en de vreselijke, zeer gespannen situatie in de Al-Mabani faciliteit in de hoofdstad", zei hij.

Hij voegde eraan toe dat bij de schietpartij ten minste 20 andere migranten gewond zijn geraakt.

De moorden kwamen een week nadat grootschalige razzia's in Tripoli, meestal gericht tegen illegale migranten, volgens de VN-ondersteuningsmissie in Libië (UNSMIL) ten minste één dode, 15 gewonden en 4.000 gedetineerden opleverden.

De Libische autoriteiten hebben de golf van aanhoudingen afgelopen vrijdag en zaterdag bestempeld als onderdeel van een drugsbestrijdingsactie in woningen en provisorische onderkomens in Gargaresh, een arme buitenwijk van Tripoli.

Soda zei dat het zwaarbewaakte Al-Mabani centrum, met een capaciteit van 1.000, nu 3.000 migranten huisvest, voornamelijk afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara, waarvan ongeveer een derde op het terrein buiten het gebouw verblijft wegens gebrek aan ruimte.

Bewakers hadden afgelopen week waarschuwingsschoten in de lucht gelost om eerdere incidenten onder controle te krijgen, zei hij, en hij voegde eraan toe dat vele migranten in de ontstane chaos waren ontsnapt.

"Hun opsluiting is willekeurig en arbitrair," zei hij. "Er zijn daar mensen die legale documenten hebben, maar ze zitten gevangen."

Een video geplaatst op sociale media, gefilmd vanuit een auto, leek te laten zien hoe honderden mensen over een metalen hek klimmen en over de weg rennen. Persbureau AFP kon de beelden niet onmiddellijk verifiëren.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had vrijdag gezegd dat ze "in toenemende mate verontrust is over de humanitaire situatie voor asielzoekers en vluchtelingen in Libië".

"Na een grootschalige veiligheidsoperatie door de Libische autoriteiten in de afgelopen week, hebben er arrestaties en invallen plaatsgevonden in vele delen van Tripoli, gericht op gebieden waar asielzoekers en migranten wonen", aldus de organisatie.

Sinds Libië na de revolutie van 2011 in geweld is vervallen, is het een belangrijke vertrekplaats geworden voor tienduizenden migranten, vooral uit Afrika bezuiden de Sahara, die Europa hopen te bereiken.

De officiële centra voor migranten die in het door oorlog geteisterde Libië worden vastgehouden, zijn volgens de Verenigde Naties en rechtengroeperingen vergeven van corruptie en geweld, waaronder seksueel geweld.

Mensensmokkelaars hebben geprofiteerd van de jarenlange chaos in het land om een lucratieve maar wrede handel op te zetten.

Frankrijk: Macron roept op tot wereldwijde beëindiging van de doodstraf

De Franse president Emmanuel Macron stond vandaag in het Pantheon stil bij het feit dat 40 jaar geleden de doodstraf in Frankrijk werd afgeschaft, en zwoer de "strijd voor de universele afschaffing" van de doodstraf "opnieuw te gaan beginnen".

De Franse President beschreef de doodstraf als een "gruwel", en zei dat hij volgend jaar een top zou beleggen om aan te dringen op wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

"In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie (in de eerste helft van 2022) zullen wij samen met de NGO Ensemble contre la peine de mort (Samen tegen de doodstraf) in Parijs een bijeenkomst op het hoogste niveau organiseren, waarbij maatschappelijke organisaties uit landen die de doodstraf nog steeds toepassen, bijeen zullen komen [...], om hun leiders te overtuigen van het belang en de urgentie van de afschaffing ervan", zei hij.

Macron herinnerde eraan dat Frankrijk onder Mitterand in 1981 "de 35e staat was die de doodstraf afschafte". Hij voegde eraan toe: "106 staten zijn tot nu toe deze weg ingeslagen, terwijl 50 anderen een de jure of de facto moratorium op executies hebben."

Maar hij constateerde teleurgesteld dat er in 2020 wereldwijd "483, zeker een onderschat aantal, executies" waren uitgevoerd. Hij beschreef de executies als "483 moorden door de staat, uitgevoerd door 33 politieke regimes die meestal een voorliefde voor despotisme delen, een afwijzing van de universaliteit van de mensenrechten".

Ter gelegenheid van deze herdenking hield voormalig minister van Justitie Robert Badinter, de architect van de afschaffing van de doodstraf in Frankrijk, samen met Macron een hartstochtelijke toespraak waarin ook hij opriep tot wereldwijde afschaffing.

"Ik wil u deelgenoot maken van mijn absolute overtuiging dat de doodstraf uit de hele wereld moet verdwijnen, omdat zij een schande voor de mensheid is", zei Badinter. "De doodstraf beschermt de samenleving niet, maar onteert haar."

Biden negeert Trump's 'executive privilege' bij onderzoek Capitoolbestorming

Een onderzoekscommissie moet opheldering verschaffen over de achtergrond van de storm in het Capitool in januari. In plaats daarmee bezig te zijn, zijn ze nu vooral bezig met 'executive privilege'. Ex-VS president Trump wil niet dat dossiers uit zijn ambtsperiode openbaar worden gemaakt - zijn opvolger verzet zich daartegen.

In het geruzie tijdens het onderzoek naar de aanslag op het Capitool van 6 januari tekent zich een tweestrijd af tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump. Het Witte Huis kondigde aan dat Biden de overdracht van bepaalde documenten van de Nationale Archieven aan de Congrescommissie niet zou tegenhouden. "De documenten zijn Witte Huis-documenten uit het Trump-tijdperk," zei woordvoerster Jen Psaki. Trump wil dit koste wat kost voorkomen en houdt vast aan het zogenaamde executive privilege. Dit is het voorrecht van de president om bepaalde informatie achter te houden voor het Congres of de rechtbanken.

De voorstanders van Trump hebben op 6 januari de zetel van het Amerikaanse Congres in Washington bestormd. Vijf mensen werden hierbij gedood, waaronder een politieagent. Tegen Trump liep een aanklacht wegens de aanslag omdat hij eerder in een toespraak zijn aanhangers zou hebben opgehitst. Hij werd echter vrijgesproken. De commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat de achtergrond van de aanval op het Capitool onderzoeken.

De oprichting van het onderzoeksorgaan is reeds het onderwerp geweest van felle partijdiscussies tussen Democraten en Republikeinen. Spreker Psaki legde uit dat de regering van Democraat Biden samenwerkte met de commissie. Het panel had documenten opgevraagd bij de Nationale Archieven om duidelijkheid te krijgen over de aanval op het Capitool.

"Zijn van mening dat het niet politiek is"
Er is een protocol waardoor de voormalige president een deadline heeft om zich te beroepen op executive privilege, zei Psaki. Daarna heeft de zittende president een deadline om die claim te overwegen. Voor een eerste reeks documenten concludeerde Biden dat geheimhouding niet kon worden afgedwongen, vertelde ze. "Ons standpunt is dat er niets politieks aan is om ervoor te zorgen dat de gebeurtenissen van 6 januari zich niet herhalen," zei Psaki. Ze voegde eraan toe dat men steeds een nieuwe overweging maakt wanneer er relevante verzoeken om documenten binnenkomen.

Trump reageerde woedend en beschuldigde de Democraten ervan het Congres te gebruiken om politieke tegenstanders te vervolgen. Ze wilden zijn beweging tot zwijgen brengen. Hij zou zich niet laten intimideren. Eerder waren er berichten dat Trump probeerde te voorkomen dat voormalige vertrouwelingen zouden getuigen voor de congrescommissie die de bestorming van het Amerikaanse Capitool onderzoekt. In een brief die onder meer door de portal "Politico" en de "Washington Post" is verkregen, roept een advocaat van Trump deze mannen op om niet met de commissie samen te werken.

De commissie had voor half oktober onder meer voormalig Trump-adviseur Steve Bannon, toenmalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows, Trump's social media chef Dan Scavino en een voormalig functionaris van het ministerie van Defensie gedagvaard. Bepaalde documenten werden ook opgevraagd bij de vier mannen. In de brief van de advocaat van Trump staat dat deze documenten ook onder executive privilege zouden vallen. Trump is bereid dit recht in de rechtbank te verdedigen, zei hij.

Niet alle ex-Trump adviseurs werken mee
De congrescommissie zei vrijdag dat voormalig Trump-strateeg Bannon had aangegeven zich te willen "verschuilen achter vage verwijzingen naar privileges van de voormalige president". The New York Times meldde eerder, onder verwijzing naar een brief van de advocaat van Bannon, dat hij geen documenten zou verstrekken of verklaringen zou afleggen totdat openstaande vragen waren opgehelderd. In de brief beriep de advocaat zich ook op het door Trump geclaimde executive privilege.

Bannon is een van de invloedrijkste stemmen in het ultra-conservatieve kamp van de Amerikaanse politiek. De medeoprichter van het aartsconservatieve internetplatform "Breitbart" had zich voor de ontknoping van de verkiezingscampagne van 2016 aangesloten bij het Trump-team en nam vervolgens de leiding over als campagneleider. Na Trump's intrede in het Witte Huis werd Bannon Trump's hoofdstrateeg, zijn invloed werd als enorm omschreven. In de zomer van 2017 moest Bannon onder druk van Trump zijn functie neerleggen.

Ex-stafchef Meadows en voormalig functionaris van het ministerie van Defensie, Kash Patel, zouden daarentegen wel met de commissie samenwerken, zo maakte voorzitter Bennie G. Thompson bekend. Tegelijkertijd dreigde hij iedereen die zich verzette tegen een dagvaarding met strafrechtelijke vervolging wegens minachting van het Congres. De commissie had onlangs ook verschillende organisatoren van bijeenkomsten op 6 januari gedagvaard. "De onderzoekscommissie verwacht van al deze getuigen dat zij gehoor geven aan onze verzoeken om documenten te tonen en te getuigen," aldus de verklaring. Zij zouden zich niet laten afschrikken door hen die het onderzoek proberen tegen te houden.

Sneakerliefhebbers uren in de rij op Zeedijk: "Een welverdiend paartje!"

Een rij van honderden sneakerfanaten die een exclusief paar willen bemachtigen. Gisteren werd een bijzondere sneaker van Nike en Patta uitgebracht, waardoor de liefhebbers urenlang stonden te wachten op hun beurt om een paar te kopen in het centrum van Amsterdam. Zo meldt AT5.

De rij liep vanaf de Zeedijk, door de Stormsteeg en over de Bantammerbrug. De laatsten sloten aan halverwege de Geldersekade. De exclusieve schoen - à 160 euro - kreeg fans zo ver dat ze zelfs 24 uur van tevoren al aanwezig waren op de Zeedijk. "Ik heb ze, gelukkig wel", vertelt een kersverse sneakereigenaar. "Ik ben gisterochtend om 11 uur hier gaan zitten, dus ik heb het wel verdiend. Een welverdiend paartje. Nu moe, maar tevreden!"

Regeltjes
De winkel had regels opgesteld, zoals één paar per klant en schoenen mochten alleen in de eigen maat worden gekocht. De gelukkigen die een paar hadden bemachtigd waren dolgelukkig. "Ze zijn vet, echt coole sneakers toch?" aldus een trotse liefhebber. "Deze moet je gewoon hebben. Het is een hebbedingetje en we stonden gisteravond om 20:00 uur al in de rij." De sneakerfanaat had speciaal zijn neefje meegenomen en ook hij had geluk. De schoenen zitten in de tas. "Ik ben natuurlijk heel blij", vertelt hij. "Maar ik ben ook heel erg moe. Ik ben helemaal op."

Automobilist beroofd door lifter

De recherche onderzoekt de gewelddadige beroving van een 46 jarige man uit Dinteloord. Het slachtoffer nam vannacht vanaf het Chasseveld een lifter mee. Tijdens de rit werd hij door de man met een glazen mok op zijn hoofd geslagen, bedreigd met een mes en beroofd van zijn geld, enkele duizenden euro´s.

Het slachtoffer verklaarde dat hij zaterdag 9 oktober 2021 omstreeks 02.00 uur in zijn auto stapte die op het Chasséveld geparkeerd stond. Er stapte ook een man bij hem in die hij kort daarvoor had ontmoet en een lift naar huis had beloofd. Dit was een blanke man, ongeveer 30 jaar oud, circa 1.80 meter lang met kort bruin haar en baardgroei. De man droeg een wit jack met capuchon. Tijdens de rit gaf de bijrijder aanwijzingen aan de aangever hoe hij moest rijden. Het geweld en de beroving heeft vermoedelijk plaats gevonden op de Rithsestraat ter hoogte van de Princenhagelaan. De dader is na de beroving daar de wijk in gerend.

Het nutteloze feitje van de dag: Snacks met Cora

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Al jaren worden we tijdens reclameblokken geterroriseerd door Cora van Mora maar wist je dat het merk zijn naam niet te danken heeft aan Cora? Oprichter van het bedrijf Marcel Mourmans voegde namelijk de eerste twee letters van zijn achternaam samen met de naam van die van zijn vrouw Ramakers en zo ontstond Mora.

Burgemeester Urk handhaaft niet op QR-codes in horeca: 'Zijn hier amper passen'

Burgemeester Cees van den Bos van Urk laat niet actief controleren op het naleven van de coronapasregels in de horeca. Slechts 20 tot 30 procent van Urk is gevaccineerd en mensen laten zich mondjesmaat testen. Daardoor zijn er ook amper mensen met een QR-code. Lees verder bij het AD.

Morbide 'grap' houdt brandweer bezig in Zoetermeer

Hulpdiensten zijn zaterdagochtend uitgerukt nadat diverse mensen babygeluiden hadden gehoord uit een ondergrondse container. Meer hierover bij  Regio15.

Uit een van de ondergrondse containers op een parkeerterrein in Zoetermeer kwamen babygeluiden.

Een vrouw met kinderen die de geluiden hoorde twijfelde geen moment en heeft de meldkamer ingeschakeld. De meldkamer stuurde meteen de hulpdiensten erop af.

Toen de brandweer ter plaatse kwam stopte het geluid. De brandweer heeft toch in de ondergrondse container gezocht en daarbij veel vuilniszakken uit de container gehaald.

Uiteindelijk bleek het te gaan om een Bluetooth-speaker gewikkeld in een vuilniszak waarop babygeluiden werden afgespeeld. De Bluetooth-speaker werd op afstand bediend.

De brandweerlieden baalden enorm en voelen zich in de maling genomen. Agenten hebben de Bluetooth-speaker meegenomen en gaan proberen te achterhalen van wie deze is.

Gisteren werd er in een ondergrondse container aan de Sanne van Havelteplein in Zoetermeer ook al babygeluiden gehoord. De brandweer heeft toen ook de ondergrondse container doorzocht maar heeft toen niets kunnen vinden.

Gasly en Verstappen bovenaan in laatste training, Hamilton domineert vrijdag

Op het circuit van Istanbul is zaterdagochtend de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Turkije verreden. Nadat het op vrijdag nog prima weer was, kwam de regen zaterdag bij tijd en wijlen met bakken uit de hemel vallen.

Op vrijdag was Lewis Hamilton de beste van het stel, hoewel tijdens de eerste training bekend werd dat hij een straf zou ontvangen: de Britse WK-leider is gewisseld naar zijn vierde interne verbrandingsmotor van het jaar en krijgt tien plekken gridstraf, omdat het zijn niet volledige power unit betreft. Hij noteerde wel de snelste tijd, ruim vier tienden voor de witte Red Bull van Max Verstappen.

Ook in de tweede training was Hamilton de snelste, Charles Leclerc zat er na P3 in de eerste training zelfs nog wat beter bij: tweede op anderhalve tiende van Hamilton, met Sergio Perez en Verstappen achter Valtteri Bottas op plek vier en vijf, een dikke halve seconde van Hamilton's tijd af.

Zaterdag was het dus nat, waarbij Pierre Gasly als eerste de baan betrad. In zijn AlphaTauri noteerde de Fransman uiteindelijk ook de snelste tijd van het veld, alleen Verstappen en Perez bleven in de buurt. Hamilton hield het vrij rap voor gezien met de achttiende tijd, George Russell zette zijn Williams nog even stil in de grindbak.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden, de kwalificatie in Turkije begint om 14.00 uur Nederlandse tijd.

FOK! Wat een weer: appeltaart

herfstbanner

Zo, wat was het koud gisterochtend. Ik heb zelfs de handschoenen er bij gehad op de fiets vanmorgen met 2.9 graden en mist. Maar dat was te verwachten. Toch is het kouder geweest dan verwacht. Op veel plekken, met name in het binnenland was er (dichte) mist. Ik kreeg foto's van Gilze-Rije, Kerkdriel en de snelweg door. 

In de ochtend klaarde het op en zag ik een strakblauwe lucht. De zon was constant aanwezig en het leek wel de eerste lentedag, de zon geeft minder warmte af. Of anders gezegd, wij ontvangen een stuk minder van die warmte, de zon staat immers wat verder weg. De wind liet het nog fris aanvoelen met maximumtemperaturen tussen de 14 en 17 graden. Neerslag is zo goed als niet gevallen; 0.4mm in totaal op twee locaties waarvan Schiphol de kroon spant met 0.3mm.

Ondanks het weer saai is, valt er genoeg te vertellen. Had ik al verteld dat de tante van mijn overbuurvrouw een nieuw recept heeft voor appeltaart? Nee? Nou ja, bij deze dan. Het blijft voorlopig nog droog (dan heb ik het niet over de appeltaart) bij minimumtemperaturen tussen de 4 graden landinwaarts tot 9 graden aan de kust, let wel; dit gaat niet over de oventemperatuur. De lokale mist die kan onstaan (dus niet de damp uit de oven) lost in de loop van de ochtend op. 

De zon laat zich vandaag ook weer zien, overwegend. De maximumtemperaturen van de appeltaart liggen tussen de 14 graden in het noorden tot 16 graden in het zuidoosten. Eh, van Nederland, bedoel ik. De zwakke tot matige oostenwind laat de appeltaart afkoelen.

Eet smakelijk!

De dag begn ook in Kerkdriel met mist. (Foto: suijkerbuijk)
De dag begon ook in Kerkdriel met mist. (Foto: suijkerbuijk)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.