Ministerie SZW: meldpunt tegen online kinderarbeid in vlogs van influencers

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bezig om een landelijk meldpunt op te zetten ter voorkoming van online kinderarbeid. Kinderarbeid en uitbuiting ligt namelijk op de loer bij kinderen die in familievlogs op Youtube of berichten op Instagram door hun influencer-ouders onderdeel worden gemaakt van reclame-uitingen voor producten of diensten. Dit maakte staatssecretaris Dennis Wiersma bekend in het tv-programma Kassa (BNNVARA). Meer hierover bij de Stentor.

De Inspectie SZW is heel duidelijk: Kinderen tot 13 jaar mogen in Nederland niet werken, er is een algeheel verbod: het verbod op kinderarbeid. Men kan voor kinderen in deze leeftijdscategorie alleen een ontheffing krijgen als sprake is van cultureel werk (artistieke arbeid). Denk hierbij aan kinderen die meedoen aan theatervoorstellingen, films en televisieprogramma’s. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar gelden strikte regels. Dit verbod geldt voor alle kinderen in Nederland, ook voor een kind met een andere nationaliteit. De werkgever van het kind moet de ontheffing aanvragen bij de Inspectie SZW. De werkgever is degene die het kind vertelt wat hij moet doen.

Het internet blijkt een grijs gebied als het gaat om toezicht en handhaving. Volgens de Inspectie SZW kunnen zij op dit moment moment moeilijk handhaven op dit soort kwesties omdat er geen sprake is van een duidelijke 'werkgever'.