Druk op Oostenrijkse bondskanselier Kurz neemt toe, oppositie eist zijn aftreden

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz komt steeds meer onder druk te staan door nieuwe beschuldigingen van corruptie. De oppositie eist dat hij aftreedt. Ondertussen twijfelt zelfs de coalitiepartner van de ÖVP - de Oostenrijkse Groenen - aan de slagvaardigheid van Kurz. De leider van de Groene Partij, Kogler, zei in Wenen dat de beschuldingingen van corruptie en fraude volledig moeten worden opgehelderd, dit kan niet genegeerd worden.

De vice-kanselier benadrukte dat de Groenen de vertegenwoordigers van alle parlementaire partijen hebben uitgenodigd om te bespreken hoe het nu verder moet. Zij hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het land. De oppositie eist het aftreden van Kurz. Kurz moet zich verantwoorden tegenover het parlement en de bevolking, zei SPÖ-ondervoorzitter Leichtfried. Bondspresident Van der Bellen verklaarde: "Wij zijn getuige geweest van een zeer ongewone en ernstige gebeurtenis". Men moet de grondslagen van de rechtsstaat respecteren.

Gekochte rapporten en gemanipuleerde opiniepeilingen?
In Oostenrijk stelt het Openbaar Ministerie voor economische zaken en corruptie een onderzoek in naar kanselier Kurz en verscheidene van zijn vertrouwelingen. Gisteren werden kantoren van de Kanselarij, het Ministerie van Financiën en het hoofdkwartier van de regeringspartij ÖVP in Wenen doorzocht. Volgens berichten in de media gaat het om advertenties en gemanipuleerde opiniepeilingen in een krant. Het team rond de 35-jarige regeringsleider Kurz zou sinds 2016 belastinggeld hebben gebruikt om positieve berichtgeving in de roddelpers te kopen om voor Kurz de weg naar het partijleiderschap en het kanselierschap te effenen. Het Oostenrijkse mediaconcern ontkent de aantijgingen.

Er loopt reeds een justitieel onderzoek naar Kurz op verdenking van het afleggen van valse verklaringen tegenover een parlementaire onderzoekscommissie over de zogenaamde Ibiza-affaire.

Kurz verdedigt zich tegen beschuldigingen van corruptie
De leider van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) wil in functie blijven ondanks de corruptieonderzoeken die het openbaar ministerie tegen hem heeft ingesteld. Kurz heeft dit op ORF (tv) bevestigd. Er is geen enkele aanwijzing dat hij persoonlijk betrokken was bij bijvoorbeeld het laten uitvoeren van voor hem gunstige opiniepeilingen of het plaatsen van advertenties, aldus Kurz. "Ook deze keer zijn de beschuldigingen met dezelfde systematiek opgebouwd. SMS'jes worden altijd uit hun verband gerukt om een strafrechtelijke beschuldiging te kunnen op stellen", benadrukte de kanselier.

Dat opiniepeilingen in zijn voordeel zouden zijn gemanipuleerd, was absurd, zei hij, omdat tientallen opiniepeilingen in de bewuste periode van 2016 voor partijen en politici zeer vergelijkbare resultaten hadden opgeleverd.

Politicoloog: affaire zal politieke polarisatie verder aanwakkeren
De Oostenrijkse politicoloog Peter Filzmaier gaat ervan uit dat Kurz de beschuldigingen en onderzoeken voorlopig politiek zal kunnen overleven. Maar het feit dat hij vasthoudt aan zijn ambt van Bonskanselier zal de polarisatie in het land verder aanwakkeren, zei Filzmaier tegen ORF. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de politiek en het publiek nu maanden of zelfs jaren - tot het einde van het proces - bezig zullen zijn met de vraag of de kanselier schuldig of onschuldig is. De grootste risico's voor Kurz zijn te verwachten in de reacties van de groene coalitiepartner en dat van de andere beschuldigden. Als iemand van de overige beschuldigden een belastende verklaring tegen Kurz zou afleggen, zal er een andere situatie ontstaan.