Meerdere migranten doodgeschoten in Libisch asielzoekerscentrum

Bewakers hebben vrijdag zes migranten doodgeschoten in een overvol asielzoekerscentrum in Tripoli, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

"Er ontstond een schietpartij waarbij in totaal zes migranten werden gedood door bewakers", vertelde Federico Soda, het hoofd van de VN-organisatie in Libië, aan AFP.

"We weten niet wat de aanleiding was voor het incident vandaag, maar het heeft te maken met overbevolking en de vreselijke, zeer gespannen situatie in de Al-Mabani faciliteit in de hoofdstad", zei hij.

Hij voegde eraan toe dat bij de schietpartij ten minste 20 andere migranten gewond zijn geraakt.

De moorden kwamen een week nadat grootschalige razzia's in Tripoli, meestal gericht tegen illegale migranten, volgens de VN-ondersteuningsmissie in Libië (UNSMIL) ten minste één dode, 15 gewonden en 4.000 gedetineerden opleverden.

De Libische autoriteiten hebben de golf van aanhoudingen afgelopen vrijdag en zaterdag bestempeld als onderdeel van een drugsbestrijdingsactie in woningen en provisorische onderkomens in Gargaresh, een arme buitenwijk van Tripoli.

Soda zei dat het zwaarbewaakte Al-Mabani centrum, met een capaciteit van 1.000, nu 3.000 migranten huisvest, voornamelijk afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara, waarvan ongeveer een derde op het terrein buiten het gebouw verblijft wegens gebrek aan ruimte.

Bewakers hadden afgelopen week waarschuwingsschoten in de lucht gelost om eerdere incidenten onder controle te krijgen, zei hij, en hij voegde eraan toe dat vele migranten in de ontstane chaos waren ontsnapt.

"Hun opsluiting is willekeurig en arbitrair," zei hij. "Er zijn daar mensen die legale documenten hebben, maar ze zitten gevangen."

Een video geplaatst op sociale media, gefilmd vanuit een auto, leek te laten zien hoe honderden mensen over een metalen hek klimmen en over de weg rennen. Persbureau AFP kon de beelden niet onmiddellijk verifiëren.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had vrijdag gezegd dat ze "in toenemende mate verontrust is over de humanitaire situatie voor asielzoekers en vluchtelingen in Libië".

"Na een grootschalige veiligheidsoperatie door de Libische autoriteiten in de afgelopen week, hebben er arrestaties en invallen plaatsgevonden in vele delen van Tripoli, gericht op gebieden waar asielzoekers en migranten wonen", aldus de organisatie.

Sinds Libië na de revolutie van 2011 in geweld is vervallen, is het een belangrijke vertrekplaats geworden voor tienduizenden migranten, vooral uit Afrika bezuiden de Sahara, die Europa hopen te bereiken.

De officiële centra voor migranten die in het door oorlog geteisterde Libië worden vastgehouden, zijn volgens de Verenigde Naties en rechtengroeperingen vergeven van corruptie en geweld, waaronder seksueel geweld.

Mensensmokkelaars hebben geprofiteerd van de jarenlange chaos in het land om een lucratieve maar wrede handel op te zetten.