Oostenrijk: Bondskanselier Kurz treedt af

Hij wil 'ruimte maken om chaos te voorkomen' - met deze woorden neemt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz ontslag. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg zal het ambt overnemen. Het aftreden volgt op een corruptieonderzoek tegen Kurz. 

Sebastian Kurz heeft zijn ontslag aangekondigd als bondskanselier van Oostenrijk. De ÖVP-politicus kondigde de stap aan nadat officieren van justitie hem als verdachte hadden genoemd in een corruptiezaak met naar verluidt gekochte media-aandacht. Zonder de terugtrekking zou een breuk in de coalitie tussen de ÖVP en de Groenen, die Kurz onbekwaam had verklaard, hebben gedreigd. "Mijn land is belangrijker voor mij dan mezelf", zei hij.

Hij wilde "ruimte maken om chaos te voorkomen en voor stabiliteit te zorgen", zei Kurz. Hij verdwijnt echter niet uit de politiek. Hij blijft het hoofd van de ÖVP en zal naar het parlement verhuizen als leider van de parlementaire fractie, zei hij. Minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg (ÖVP) zou zijn ambt als kanselier moeten overnemen.

Woensdag doorzochten rechercheurs onder meer de Bondskanselarij en het partijhoofdkwartier van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Volgens het parket voor zaken en corruptie worden de naaste collega's van Kurz ervan verdacht positieve berichtgeving over Kurz te hebben gekocht bij een mediabedrijf om de weg te effenen voor Kurz zijn politieke carriere. Hiervoor zou geld van het ministerie van Financiën zijn verduisterd. De onderzoekers zien in Kurz een deelnemer aan de misdaden van ontrouw en corruptie. Over de beschuldigingen zei Kurz in zijn ontslagverklaring: "Je hebt ongelijk, en dat zal ik bewijzen. Daar ben ik van overtuigd."

De Groenen hadden, als coalitiepartners van de ÖVP, Kurz niet langer geschikt voor het ambt verklaard en zijn terugtrekking geëist - als voorwaarde voor de voortzetting van de samenwerking. Als Kurz niet was afgetreden, zouden oppositiepartijen dinsdag een motie van wantrouwen hebben ingediend. Een paar stemmen van de Groenen zouden voldoende zijn geweest om een meerderheid te verkrijgen.

De conservatieve groene regering onder Kurz is begin 2020 beëdigd. Eerder regeerde Kurz van 2017 tot 2019 met de rechtse FPÖ. De 52-jarige Schallenberg is al jaren medeverantwoordelijk voor het Oostenrijkse buitenlands beleid op topposities. De meertalige, internationaal ervaren diplomaat is net zo streng in migratiekwesties als Kurz.

Zie ook: Druk op Oostenrijkse bondskanselier Kurz neemt toe, oppositie eist zijn aftreden