Hamilton pakt 'pole' in Turkije, Verstappen start van P2

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Turkije gepakt. De Mercedescoureur zal daar weinig plezier van beleven, want vanwege het wisselen van een motoronderdeel heeft hij een gridstraf van tien posities aan de broek gekregen.

In de eerste sessie van de kwalificatie was er gelijk al de dreiging van regen, waardoor iedereen vanaf de eerste minuut aan de bak moest. Die regen zette niet echt door, maar er werd wel veel gereden. Hamilton noteerde de snelste tijd, Max Verstappen raakte wegens het overschrijden van de track limits een rondetijd kwijt en moest nog even aan de bak, maar kwam wel tot op zeven duizendsten van Hamilton.

Grootste slachtoffer was Daniel Ricciardo: de McLarencoureur, in de afgelopen twee races goed voor meer punten dan wie dan ook, kwam niet verder dan de zestiende tijd en kon alvast inpakken.

De tweede sessie leverde betere rondetijden op, de baan lag er langzaam beter bij. Hamilton was dit keer veruit de snelste, alleen teamgenoot Valtteri Bottas bleef (net) binnen een halve seconde. Verstappen noteerde de derde tijd, Pierre Gasly zat er in zijn AlphaTauri ook nu weer uitstekend bij met de vierde tijd. George Russell was op weg naar een plek in Q3, maar maakte in de laatste bocht een fout en lag eruit.

In de beslissende derde sessie was Hamilton wederom de snelste, een ruime tiende rapper dan Bottas. Verstappen reed zich wel naar de derde tijd op zo'n drie tienden van zijn Britse concurrent, voor Charles Leclerc en Gasly. Door Hamilton's straf staat Bottas zondag op P1 met Verstappen naast zich.

De volledige uitslag van de kwalificatie is hier te vinden.