Lego's grootste bouwset ooit: de Titanic (9090 lego steentjes)

Historici en scheepvaartliefhebbers kunnen maar beter gaan sparen. LEGO heeft zijn grootste bouwset ooit onthuld van misschien wel 's werelds beroemdste boot, de RMS Titanic. Met een lengte van zo'n 132 centimeter is het model een replica van het gedoemde lijnschip dat ten tijde van haar eerste reis het grootste passagiersschip op zee was.

De originele Titanic vertrok op 10 april 1912 van Southampton, Engeland, naar New York. Op 14 april, rond middernacht stootte het schip op een ijsberg en zonk in minder dan drie uur. Volgens het verslag van de Amerikaanse Senaat over de ramp kwamen 1.517 mensen om het leven en overleefden 706 van de 2.223 passagiers en bemanningsleden.

De replica van de Titanic  bestaat uit 9.090 stukjes en is verdeeld in drie delen om het interieur van het noodlottige schip te onthullen, inclusief de eerste klas grote trap, die zich uitstrekt over zes dekken, evenals een Jacobean-stijl eetzaal en de machinekamer. Het LEGO schip is een schaalmodel van 1:200 en bevat ook een recreatie van de brug, het promenadedek en het zwembad van het schip.

"Ten tijde van haar tewaterlating was de Titanic het summum van nautische techniek, het grootste bewegende voertuig ooit gemaakt. Het is een ongelooflijke reis geweest om dit iconische schip na te bouwen van Lego-steentjes, gebruikmakend van blauwdrukken die meer dan een eeuw geleden zijn gemaakt," zei Mike Psiaki, ontwerpmeester bij de LEGO Groep, donderdag in een verklaring.

"Het ontwerpen van de LEGO Titanic met een focus op detail en schaal, maar ook met een precieze nauwkeurigheid, heeft ons in staat gesteld om een van de meest uitdagende bouwervaringen tot nu toe te creëren," voegde hij eraan toe. De set is echter niet goedkoop: het schip is vanaf 1 november te bestellen en vanaf 8 november te koop voor 629,99 euro.