Chaotisch einde Formule E-race Rome, Vergne wint

In de straten van Rome is zaterdag de eerste van twee Formule E-races aldaar verreden. Op het smalle stratencircuit bleek inhalen met wat moeite best te doen, hoewel de boel uiteindelijk ontaardde in een chaotisch einde.

De poleposition was in handen van Stoffel Vandoorne, die André Lotterer naast en Oliver Rowland en Lucas di Grassi achter zich had. Jean-Eric Vergne en Robin Frijns vertrokken vanaf de derde rij, Nyck de Vries stond daar één positie achter. Die startrijen waren overigens relatief: men vertrok vanachter de safety car.

De start zelf verliep normaal, maar al na een paar bochten kwam Lotterer met een ronduit debiele 'inhaalpoging' op Vandoorne. Het resultaat was dat de Belg dik tien plekken verloor, Lotterer kwam er met zes posities verlies en wat schade opmerkelijk goed vanaf. Rowland pakte zo de leiding, maar al snel kon hij die inleveren: hij kreeg een drivethroughpenalty wegens het verbruiken van teveel energie.

De leiding kwam zo bij Di Grassi te liggen, voor Vergne, Frijns en De Vries. Het pakken van de Attack Mode kostte Vergne halverwege wat posities, maar die pakte hij op dezelfde manier weer terug. Op het moment dat Di Grassi zijn eerste Attack Mode pakte gingen Vergne en Frijns er voorbij, De Vries zat vlak achter de Braziliaan.

Frijns' Attack Mode was eerder voorbij en Di Grassi profiteerde gelijk door 'm er tussendoor te prikken, waar De Vries ook achteraan kwam. Met behulp van de Attack Modes werd geruime tijd bocht na bocht ingehaald en teruggeslagen, met acht minuten te gaan leek Vergne als winnaar uit die vrij hevige strijd te komen. Hij had de leiding, Di Grassi en De Vries volgden.

De podiumplek van De Vries kwam al snel in de problemen: Bird ging er vrij simpel voorbij en diens teamgenoot Mitch Evans, die zijn Attack Mode perfect verdeeld leek te hebben, kwam er ook rap langs. Di Grassi's inhaalactie op De Vries werd ondertussen door de wedstrijdleiding onderzocht, maar de Braziliaan ging wel voorbij Vergne naar de leiding.

Voor De Vries werd het nog lastiger, want teamgenoot Vandoorne kwam er voorbij. Dat duurde dan weer niet lang: Di Grassi viel stil, Vandoorne moest uitwijken en begon de controle over zijn auto te verliezen, waarna De Vries hem definitief de rondte in tikte - einde verhaal voor beide Mercedessen. De safety car kwam de baan op en zou ook doorrijden tot de finish, zo kreeg men snel te horen.

Vergne pakte zo de overwinning, voor Bird en Evans. De teruggevallen Frijns kwam ineens toch nog op de vierde plek terecht, voor Sebastien Buemi.