Amerikaans Congres beraadslaagt over compensatie afstammelingen van slaven

Er wordt al decennia lang gesteggeld  over mogelijke compensatiebetalingen voor afstammelingen van slaven. Nu wil het Amerikaanse Congres een wet hiervoor afhandelen. De discussie wordt gevoed door het proces tegen agent Derk Chauvin inzake de tijdens een arrestatie om het leven gekomen Afro-Amerikaan George Floyd.

Het Amerikaanse Congres zal komende woensdag een wetsvoorstel behandelen om de herstelbetalingen aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen te herzien. Zoals de voorzitter van de Judiciary Committee in het Huis van Afgevaardigden, Jerrold Nadler, aankondigde, zouden de beraadslagingen moeten gaan over de mogelijke oprichting van een panel van experts om claims voor schadevergoeding van Afro-Amerikanen te onderzoeken vanwege de slavernij van hun voorouders.

Het doel van de 'historische' overwegingen van de rechterlijke commissie in de komende week is om de 'nationale discussie over het brutale misbruik van Afro-Amerikanen tijdens slavernij, rassensegregatie en aanhoudende structurele racisme te bevorderen', zei Nadler. Afro-Amerikanen in de VS hebben nog steeds een slechtere toegang tot veel gebieden van het leven, zoals onderwijs en gezondheid, voegde Nadler eraan toe. Dit is ook een erfenis van slavernij en door de overheid in stand gehouden discriminatie van Afro-Amerikanen.

De aankondiging werd gedaan tijdens de strafzaak voor de gewelddadige dood van George Floyd tijdens een brutale politieoperatie in Minneapolis in mei vorig jaar. De hoofdbeklaagde in het proces is de blanke agent Derek Chauvin, die ervan wordt beschuldigd Floyd te hebben vermoord door enkele minuten lang zijn knie tegen de achterkant van zijn nek te drukken, ondanks dat Floyd herhaaldelijk klaagde dat hij niet kon ademen.

De VS zijn al tientallen jaren bezig met het debat over mogelijke compensatie voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen. Het wetsontwerp voor de oprichting van een commissie van deskundigen werd al 30 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd. De American Civil Liberties Union (ACLU) verwelkomde de aankondiging van de Judicial Committee om het wetsvoorstel te onderzoeken. Dit toont aan dat parlementsleden "eindelijk luisteren naar de wil van die miljoenen" die compensatie eisen voor de mensen die het hardst door racisme en onderdrukking zijn getroffen.