Noren oppermachtig naar wereldtitel noordse combinatie-estafette

In het Duitse Oberstdorf is zondag de wereldtitel vergeven in de landenwedstrijd op de noordse combinatie. Daar werd vooraf geen enorm spannende strijd verwacht en dat bleek achteraf een niet geheel onjuiste inschatting.

Lukas Klapfer, Johannes Lamparter, Mario Seidl en Lukas Greiderer wonnen namens Oostenrijk het schansspringen, het Duitse kwartet met Fabian Riessle, Terence Weber, Vinzenz Geiger en Eric Frenzel mocht 25 seconden later beginnen met langlaufen.

Met Hideaki Nagai, Yoshito en Akito Watabe en Ryota Yamamoto (+0:30) deed ook Japan nog prima mee, vijf seconden voor de Noren Espen Bjørnstad, Jarl Magnus Riiber, Jørgen Gråbak en Jens Lurås Oftebro. De Finnen vertrokken nog eens 55 seconden later en leken niet meer voor de medailles te kunnen gaan, tenzij Eero Hirvonen en Ilkka Herola wonderen verrichtten.

Weber, Watabe en Bjørnstad vonden elkaar zoals verwacht al snel, halverwege zaten ze een kleine minuut achter Lamparter. De Oostenrijker hield en wisselde op Klapfer, 25 seconden voor Bjørnstad en Akito Watabe, die wisselden op Gråbak en Nagai, en veertig seconden voor Weber, die het stokje door kon geven aan Riessle - de eerste van drie echt rappe Duitsers.

Gråbak ging in rap tempo richting Klapfer, halverwege was het gat nog acht seconden. Riessle had Nagai ondertussen al bijgehaald en maakte tien tellen goed op de leider. In de laatste anderhalve kilometer wist Gråbak de Oostenrijker te breken: hij tikte Oftebro op gang, Klapfer stuurde Seidl dertien tellen later op weg. Riessle stuurde Frenzel na 33 seconden weg en Nagai tikte Yoshito Watabe nog zeven seconden later aan - daarmee was de Japanse medaillekans, gezien de langlaufkwaliteiten van de heren op het parcours, in principe wel voorbij.

Frenzel haalde Seidl snel bij en liet de vechtende Oostenrijker achter, maar het gat naar Oftebro werd niet kleiner. Oftebro stuurde World Cup-leider Jarl Magnus Riiber op pad, Frenzel volgde 25 seconden later en gaf over aan Geiger, die voor de schier onmogelijke opgave stond om Riiber bij te halen. Seidl tikte Greiderer nog eens twintig seconden later aan, voor Oostenrijk leek er weinig meer te halen: zilver was te ver voor zich uit, van plek vier kwam geen bedreiging.

Riiber kwam zoals verwacht geen moment in gevaar en Noorwegen kon het goud vieren. Greiderer kwam beetje bij beetje dichter bij Geiger in de buurt, maar het was niet genoeg en dus ging het zilver naar het thuisland, voor Oostenrijk - exact hetzelfde podium als twee jaar geleden.