Pedersen sprint naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne, Van der Poel kleurt koers met vroege aanval

Mads Pedersen heeft de 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Deen van Trek-Segafredo was van een uitgedund peloton duidelijk de snelste. Mathieu van der Poel maakte het mooie weer in de Belgische semiklassieker. De Nederlands kampioen trok op tachtig kilometer van de streep in de aanval en werd pas op anderhalve kilometer bijgehaald, waarna hij nog naar de twaalfde plaats sprintte.

Normaal zou Van der Poel niet aan de start staan van Kuurne-Brussel-Kuurne, maar doordat een teamlid in de UAE Tour een positieve coronatest had, kon de Nederlands kampioen alsnog starten in de Belgische semiklassieker. Op 85 kilometer opende de alleskunner op de fiets de koers. Op de Kanarieberg zette hij zijn aanval in en kreeg alleen de Ecuadoriaan Jhonathan Narvaez mee.

Het tweetal ging op zoek naar de vroege kopgroep van zes en zouden ook de aansluiting vinden. Van der Poel zorgde ervoor dat de kopgroep uitgedund werd en er uiteindelijk een kopgroep van vijf overbleef, met Van der Poel, Narvaez, Patrick Gamper, Jonas Hvideberg en Artyom Zakharov.

Na de Oude Kwaremont viel het peloton uit elkaar in verschillende groepen en was de jacht geopend op de groep van Van der Poel. Ondanks dat in eerste achtervolgende groep sterke renners zaten, met onder meer Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Dylan Teuns bleef de voorsprong hangen rond de halve minuut.

In het laatste deel van de wedstrijd wist een tweede achtervolgende groep de aansluiting te vinden met de eerste achtervolgende groep en mede daardoor wist het kleine peloton op anderhalve kilometer de aansluiting te vinden met Van der Poel. De Nederlander probeerde het nog wel in de massasprint, alleen raakte hij lichtjes ingesloten en zat er niet meer dan een twaalfde plaats in. Mads Pedersen, die geen trap te veel had gedaan in de achtervolging op de groep van Van der Poel, won met overmacht de sprint. De voormalig wereldkampioen won met meerdere fietslengtes voorsprong op Anthony Turgis en Tom Piddcock.