Klaver wil onderzoek naar beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Graus

Jesse Klaver wil dat het bestuur van de Tweede Kamer onderzoek doet naar de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van PVV-Kamerlid Dion Graus. In het programma Buitenhof zei de Groen Links leider dat hij het voor '100 procent eens' is met zijn vertrekkende fractiegenoot Cathalijne Buitenweg, die afgelopen donderdag als eerste voor zo'n onderzoek pleitte.

Twee weken geleden publiceerde NRC dat Graus zijn toenmalige partner (ook fractiemedeweker bij de PVV) gedurende meerdere jaren aanzette tot seks met zijn particuliere beveiligers. Die gedwongen seks zou ook hebben plaatsgevonden in het gebouw van de Tweede Kamer. Het NRC schreef het stuk op basis van een dossier, over deze zaak van Graus en zijn inmiddels ex-vrouw, dat wordt onderzocht door de Rijksrecherche.

Graus staat als dertiende op de kandidatenlijst van de PVV, waarmee er een reële kans is dat hij herkozen wordt voor de Tweede Kamer. PVV-leider Wilders blijft achter Graus staan. Gisteren gaf hij in De Telegraaf aan dat hij Graus 'niet voor de bus gaat gooien omdat een krant een paar weken voor de verkiezingen een stuk naar buiten gooit'.

Volgens Wilders heeft hij aan Graus gevraagd wat er allemaal van de berichtgeving in de NRC klopt, en heeft Graus geantwoord dat hij het niet gedaan heeft. En gelukkig is Nederland een land waarin je mag concluderen dat iemand onschuldig is als er geen bewijs en veroordeling is, volgens Wilders.

Wilders zei verder dat hij naar aanleiding van het NRC artikel geen contact  met de ex-vrouw van Graus heeft gezocht, maar dat zij hem wel een email heeft gestuurd waarin staat dat ze niets met de berichtgeving van NRC te maken heeft.

Politici hebben niet op het artikel in NRC willen reageren, tot Buitenweg donderdag op Facebook het stilzwijgen over deze kwestie doorbrak. Buitenweg zei dat met doodzwijgen geen goed signaal werd afgegeven aan mensen die zich als slachtoffer hierin herkennen. 'We kunnen seksueel geweld alleen effectief bestrijden als we heel duidelijk maken dat het onaanvaardbaar is.'

Klaver sloot zich vanmiddag aan bij Buitenweg. 'Welke signaal geven wij aan de rest van Nederland als wij niet opkomen voor het slachtoffer? Ik vind dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de Tweede Kamer om te onderzoeken of het slachtoffer voldoende is gehoord, en of er voldoende onderzoek naar is gedaan.'

Of hij daarmee pleit voor onderzoek door het presidium onder leiding van Kamervoorzitter Arib? Klaver zei: 'Het presidium moet hier echt goed naar kijken. Wat is hier gebeurd? Op welke wijze is het hier misgegaan? En het allerbelangrijkste is dat we laten merken dat je niet alleen staat als je je mond opendoet.'

Volgens Klaver moet deze kwestie 'serieus worden opgepakt, zodat recht kan worden gedaan aan het slachtoffer'.

Zie ook: ‘Ex-vrouw Graus geeft politie info over aanzetten tot seks’