UFC: Rozenstruik laat ware gezicht zien

De Surinaamse MMA-zwaargewicht Jairzinho Rozenstruik stond zaterdagnacht weer eens flink in de schijnwerpers. Zijn gevecht tegen de Fransman Cyril Gane stond als hoofdpartij gepland van MMA-gala UFC Vegas 20.

De carrière van Rozenstruik is een bijzondere: al zijn gevechten in de UFC eindigden met een knockout, met slechts één verliespartij: een kansloze tegen reus Francis Ngannou. Overtuigend vecht hij nooit, maar met zwart kruit in zijn vuisten wil je gewoon niet onverwacht geraakt worden door die handen.

Tegenstander Gane is nog relatief onervaren, maar is al zeven gevechten ongeslagen en is bijna ongemerkt gestegen naar positie zeven in de ranglijst bij de zwaargewichten. Beide vechters hebben het in zich om uiteindelijk een gooi te doen naar de zwaargewichttitel, al is die weg voor beiden nog lang.


Gane vs Rozenstruik (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Vijf ronden van vijf minuten zou het gevecht maximaal duren en dat deed het helaas ook. Dit gevecht een deceptie noemen is niet genoeg, als je het al een gevecht wil noemen. Rozenstruik wist leuk heen en weer te bewegen, maar veel kwam er niet uit. Gane voelde zich als een vis in het water en al ware het een sparringrondje tikte hij de Surinamer weg.


Gane vs Rozenstruik (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Bij elk begin van een volgende ronde kwam de spanning terug, om na tien á twintig seconden weer in te zakken in hetzelfde spelletje. Rozenstruik durfde niet aan te vallen en Gane sprokkelde onbevreesd puntje voor puntje binnen.

Misschien hoopte Rozenstruik op een einde als in zijn gevecht tegen MMA-legende Alistair Overeem. Na vijf ronden gedomineerd te zijn, knalde Bigi Boi in de laatste tien seconden Overeem bewusteloos. Maar zelfs dat einde zat er dit keer niet in. Gane won verdiend en Rozenstruik mag zijn gevechtsstrategie gaan overdenken, over het algemeen houdt UFC-directeur Dana White niet van dit soort vechters. Wie wel?

Rozenstruik was na afloop zelfkritisch. "Dit was mijn slechtse optreden ooit", zo liet hij via Twitter weten. Gane vond het allemaal wel prima en was bezorgder om de kijkertjes thuis. "Het was niet echt een lekkere show voor de fans", zei Gane. "Ik had eigenlijk wel wat meer van hem verwacht."

Volledige uitslag UFC Vegas 20:
Ciryl Gane verslaat Jairzinho Rozenstruik na jurybesluit (50-45 x3)
Magomed Ankalaev verslaat Nikita Krylov na jurybesluit (29-28 x3)
Montana De La Rosa vs. Mayra Bueno Silva eindigt in een gelijkspel (28-27 Silva, 28-28 x2)
Pedro Munhoz verslaat Jimmie Rivera na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Alex Caceres verslaat Kevin Croom na jurybesluit (30-26 x2, 30-27)
Thiago Moisés verslaat Alexander Hernandez na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Alexis Davis verslaat Sabina Mazo na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Ronnie Lawrence verslaat Vince Cachero na TKO (stoten, ronde 3)
Dustin Jacoby verslaat Maxim Grishin na jurybesluit (29-28 x3)