FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 november 2020

CL: Manchester United verliest van Istanbul Başakşehir

Na twee overwinningen heeft Manchester United woensdag de eerste nederlaag geleden in de Champions League. De ploeg van coach Ole Gunnar Solskjær verloor met 2-1 van Istanbul Başakşehir. Het duel Zenit Sint-Petersburg tegen Lazio eindigde in 1-1. Later op de avond worden nog zes wedstrijden gespeeld.

Overige uitslagen Champions League woensdag
Zenit Sint-Petersburg - Lazio 1-1
İstanbul Başakşehir - Manchester United 2-1
Barcelona - Dinamo Kiev 2-1
Chelsea - Rennes 3-0
Club Brugge - Borussia Dortmund 0-3
Ferencváros - Juventus 1-4
RB Leipzig - Paris Saint-Germain 2-1
Sevilla - Krasnodar 3-2

Handballers verslaan Turkije in kwalificatie voor EK

Het Nederlandse handbalteam heeft de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK handbal van 2022 gewonnen. In Almere won de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson nipt van Turkije: 27-26.

Nederland begon erg zwak aan de wedstrijd. Ondanks verschillende kansen lukte het niet om te scoren. Tegenstander Turkije deed dat wel en binnen enkele minuten stond Oranje met 0-5 achter.

Kay Smits opende voor Nederland de score, waarna de achterstand verkleind werd tot drie punten. Daarna was het echter toch weer Turkije met het betere van het spel. Bij rust was de stand 10-14.

Na de pauze direct een offensief van Nederland en binnen drie minuten was de achterstand nog maar een punt: 14-15. Met ruim twintig minuten te spelen kwamen de Oranjemannen voor het eerst op voorsprong, het verschil bleef echter maar één of twee punten.

Met nog een minuut te gaan kwamen de Turken op gelijke hoogte: 26-26. Via Kay Smits kwam Oranje weer op voorsprong. De laatste aanval van Turkije ging naast en daarmee bleek de treffer van Smits goed te zijn voor twee punten in groep 5. Het andere duel in de groep tussen Slovenië en Polen wordt morgen gespeeld.

Random Pics van de Dag #146

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Politie pakt hardrijders vanuit mobiel toilet

De politie Midden-Nederland heeft een nieuwe manier bedacht om flitsapparatuur te verbergen: in een mobiel toilet. Deze week werd de flits-Dixi aangetroffen in de buurt van Maarssen. Zo  valt  te lezen in het  AD.

De flitsende Dixi werd vorig jaar voor het eerst ingezet door de politie Midden-Nederland, zo meldde Flitsservice.nl destijds.

Boerenprotest Wijster: OM geeft 15 x geldboete en 35 x seponering

De aangekondigde zitting van 19 november 2020 waarop de verdachten zich zouden moeten verantwoorden voor de boerenprotesten van 8 juli in Wijster gaat niet door. In plaats daarvan krijgt een aantal betrokkenen een geldboete.

Op 8 juli besloot een aantal boeren naar Wijster te gaan om de toegang tot afvalverwerkingsbedrijf Attero te blokkeren. De actievoerders, die hun onvrede wilden uiten over het stikstofbeleid van de regering, werden aangehouden omdat ze met trekkers op pad waren gegaan. Dit gebeurde nadat Veiligheidsregio Drenthe op 6 juli 2020 een verbod instelde voor demonstraties en protesten met landbouwvoertuigen. De politie arresteerde vervolgens tientallen betogers. Zijn werden naar het politiebureau in Assen gebracht.

Verhoren
Op het politiebureau is een aantal betogers verhoord over hun aanwezigheid dan wel betrokkenheid bij de demonstratie. Dit mede op basis van hetgeen de politie ter plaatse had gezien. Na de verhoren bij de politie kregen de aangehouden mensen een transactie van 390 euro aangeboden ter voorkoming van strafvervolging. Vier van hen hebben hiervan gebruik gemaakt. Aan de anderen was de aankondiging gedaan dat zij zich moeten verantwoorden op de zitting van 19 november 2020. Deze zitting gaat niet door. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het hier gaat om een overtreding waarbij een geldboete in de rede ligt. Alle betrokkenen zijn hiervan inmiddels op de hoogte gesteld.

Strafbeschikking
De politie heeft het onderzoek afgerond en de processen-verbaal ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier heeft na beoordeling van zaken in 15 gevallen een strafbeschikking opgelegd omdat deze personen bij de politie aangaven dat zij hadden gedemonstreerd of dat zij deelnamen aan een toertocht met landbouwvoertuigen. Het OM is van mening dat deze deelname ook een overtreding is van het verbod. In enkele gevallen heeft de politie mensen herkend die bij de demonstratie aanwezig waren of hen daar aangesproken. In deze gevallen is er sprake van een bewijsbare overtreding van art. 11 Wet Openbare Manifestaties. Omdat betrokkenen de eerder aangeboden transactie niet hebben geaccepteerd, krijgen zij een strafbeschikking van 390 euro.

Sepot
In de overige zaken was onvoldoende bewijs dat betrokkenen deel hadden genomen aan de demonstratie. Complicerende factor was dat de aanhoudingen zijn verricht op een andere plaats dan waar de demonstratie plaatsvond. In een aantal gevallen was betrokkene ten onrechte als verdachte aangemerkt omdat bleek dat zij geen onderdeel uitmaakten van de demonstratie. Het OM heeft deze 35 zaken geseponeerd.

Tijdverloop
Dit betreft een complex dossier dat zorgvuldig is opgepakt en afgerond door politie en OM. Een serieuze afhandeling van de zaak is voor alle betrokkenen van het grootste belang. In een periode van vier en een halve maand heeft de politie onderzoek gedaan in deze 54 zaken. Dit onderzoek zag op het horen van alle betrokkenen, het opvragen en bekijken van beelden en het opstellen van processen-verbaal. Vervolgens zijn alle zaken ingestuurd naar het Openbaar Ministerie waar de vervolgingsbeslissing is genomen en de zaken administratief zijn afgewikkeld.

Apeldoorn: Man veroordeeld voor plegen ontucht met meisje (9) in bibliotheek

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Apeldoorn voor het plegen van ontucht met een minderjarig meisje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

De man maakte zich in april 2019 schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje. Dit gebeurde in een bibliotheek in Apeldoorn waar het slachtoffer regelmatig te vinden was.

Behandeling wenselijk
De rechtbank houdt bij het bepalen van de strafmaat rekening met de ernst van het feit en vindt een gevangenisstraf van lange duur passend. Daarnaast - kijkend naar de persoon van de man en de onderliggende problematiek - oordeelt de rechtbank dat behandeling van de man wenselijk is. Om die reden legt de rechtbank - naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf - ook een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering, zich laten behandelen, deelnemen aan een gedragsinterventie en meewerken aan het volgen van een dagbesteding. Verder legt de rechtbank ook een contactverbod met het slachtoffer en 2 locatieverboden op.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 2 duizend euro aan het slachtoffer schadevergoeding betalen.

Celstraf voor afpersing na seksafspraak

Een 19-jarige man uit Deventer die begin dit jaar een andere man afperste na een geheime seksafspraak is door de rechtbank Overijssel veroordeeld. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 24 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Het slachtoffer reageerde op een contactadvertentie op Speurders.nl om gebruik te maken van seksuele diensten met een andere man voor geld. Op de afgesproken plek heeft de Deventenaar het slachtoffer fors mishandeld en vervolgens zijn portemonnee meegenomen.

Slachtoffer maandenlang lastiggevallen
In de maanden daarna heeft hij het slachtoffer meerdere malen thuis opgezocht en gechanteerd met het bekend maken van de seksafspraak. Om dat te voorkomen, moest het slachtoffer geld overmaken naar de man, hem contant geld geven, een bankrekening openen en pakketjes voor de Deventenaar aannemen. Die pakketjes waren niet betaald en verzonden naar het huisadres van het slachtoffer. In totaal heeft hij ruim 5-duizend euro afgestaan. Ook de ex-partner van de verdachte, zijn ex-schoonmoeder en een derde verdachte waren betrokken bij de zogenoemde afdreiging.

Grote impact
De 19-jarige man heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare situatie waarin het slachtoffer zichzelf had gebracht. Hij is daarbij berekenend te werk gegaan en heeft alleen gedacht aan snel geld verdienen. Nog steeds hebben de feiten grote impact op de man en op zijn gezinsleven.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens deskundigen is de verdachte beneden gemiddeld intelligent en heeft hij diverse stoornissen. De kern hiervan is dat verdachte een enorme onrust, instabiliteit en impulsiviteit ervaart op vrijwel alle levensgebieden. Hij is onvoldoende in staat de consequenties van zijn daden te overzien. Daarom is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Wel vindt de rechtbank dat een lange, deels onvoorwaardelijke, gevangenisstraf nodig is. Daarnaast is hem een contactverbod opgelegd met het slachtoffer en de andere verdachten. Ook moet hij zich laten behandelen aan zijn stoornissen en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

De andere drie personen zijn wel verdachte in deze zaak, maar hun zaak is niet behandeld. Het Openbaar Ministerie besluit of hun zaken bij de rechtbank worden aangebracht.

NFL: Bills verslaan Patriots op het nippertje, Eagles pakken Cowboys

In de NFL zit er weer een volle speelweek op, Thursday, Sunday én Monday Night Football. We zijn er een beetje laat mee, maar dat mag de pret voor de liefhebber hopelijk niet drukken.

De New England Patriots gingen op bezoek bij de in uitstekende vorm verkerende Buffalo Bills, die dankzij Zack Moss en zijn 8-yard touchdown run snel op 7-0 kwamen. Twee field goals van Nick Folk in het tweede kwart zorgden voor 7-6, Moss rende nog een touchdown binnen voor 14-6 in het derde kwart en een 22-yard run van Damien Harris gevolgd door een 2-point conversion tussen quarterback Cam Newton en Jakobi Meyers trok de stand gelijk: 14-14.

Dankzij een 2-yard run van quarterback Josh Allen kwamen de Bills vroeg in het vierde kwart op 21-14, maar Newton rende een touchdown binnen voor 21-21. Tyler Bass trapte vanaf 28 yards raak voor 24-21, waarna de Patriots in de slotminuut een goede kans hadden. Newton werd echter gestopt door de Bills-defensie en raakte rond de 10-yard-lijn de bal kwijt, waarmee de wedstrijd gespeeld was en de Bills op 6-2 kwamen.

De Philadelphia Eagles ontvingen hun aartsrivalen, de Dallas Cowboys, die niet veel indruk maakten. Quarterback Andy Dalton zat noodgedwongen op de bank, waardoor de jonge Ben DiNucci zijn NFL-debuut mocht maken. Dat ging niet zo goed: 21/40 passes, 180 yards en twee fumbles waren het wat magere, touchdownloze resultaat - Greg Zuerlein was met drie field goals verantwoordelijk voor de hele Cowboys-productie.

De Eagles waren wel prima bezig: Carson Wentz stelde Jalen Reagor en Travis Fulgham in staat te scoren, Wentz en Reagor combineerden ook nog eens voor een 2-point conversion. Een 53-yard fumble return van Rodney McLeod gooide de boel definitief op slot, de Eagles wonnen uiteindelijk met 23-9.

De Minnesota Vikings wonnen de felle onderlinge strijd in het noorden op bezoek bij de Green Bay Packers, waar de drie touchdown passes van Aaron Rodgers niet genoeg bleken om het enorme geweld van Dalvin Cook te weerstaan: hij was goed voor drie rushing touchdowns en één receiving touchdown op een 50-yard pass van Kirk Cousins.

Tom Brady wist de Tampa Bay Buccaneers met 23-25 langs de New York Giants te leiden, onder meer dankzij een good old combinatie met Rob Gronkowski voor een touchdown.

Uitslagen NFL week 8
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 17-25
Buffalo Bills - New England Patriots 24-21
Cincinnati Bengals - Tennessee Titans 31-20
Cleveland Browns - Las Vegas Raiders 6-16
Detroit Lions - Indianapolis Colts 21-41
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 22-28
Kansas City Chiefs - New York Jets 35-9
Miami Dolphins - Los Angeles Rams 28-17
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 24-28
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 31-30
Chicago Bears - New Orleans Saints 23-26 OT
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 37-27
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 23-9
New York Giants - Tampa Bay Buccaneers 23-25

Next-gen NBA 2K21 krijgt 'The City' als omgeving

2K kondigt aan dat de vervanger van The Neighbourhood de naam The City gaat dragen in NBA 2K21 voor PlayStation 4 en Xbox Series X | S.

De map van The City is vele malen groter dan die je gewend bent van The Neighbourhood. Verwacht in plaats van buurten nu een metropool waarin je kunt onderdompelen en met alle nieuwe features die The City te bieden heeft aan de slag kunt.

The City heeft vier verschillende stadsdelen die worden gecontroleerd door vier rivaliserende filialen. 2K bevestigt dat Affiliaties terug zijn. Daar gaat het om rivaliteit en concurrentie. In The City is er dan ook altijd wat te doen om te bepalen wie er de beste is: de Knights, Vipers, Beasts en Wildcats. Nieuw is dat er een burgemeester is per affiliate. Deze bepaalt wat er te zien en te horen is in hun buurt, van ingame video's, de playlist, uniformen, en meer. De eerste zes weken zijn er bekenden uit de community door 2K als burgemeesters gekozen, maar daarna komen er elke zes weken nieuwe verkiezingen waar elke affiliate zelf mag gaan kiezen wie hen mag representeren. Hopelijk gaat het tellen sneller dan in Noord-Amerika.

NBA 2K21 is in de Benelux vanaf 10 november verkrijgbaar op Xbox Series X en Xbox Series S en vanaf 19 november op PlayStation 5.

Hockeysters sluiten Pro League-jaar af met ruime winst tegen BelgiŽ

De Nederlandse hockeysters hebben woensdagmiddag in Brussel hun laatste interland van het jaar afgesloten met een 4-0 overwinning op België in de Pro League. Nederland had in de eerste helft moeite om te scoren, maar was wel heer en meester en maakte drie van de vier goals in het derde kwart.

Na de progressie die Nederland vorige week in de tweede wedstrijd tegen Groot-Brittannië had geboekt ten opzichte van de eerste ontmoeting met de Britten, was de taak voor Oranje nu om die stijgende lijn door te trekken. Dat het Nederlands elftal binnen drie minuten een goede kans creëerde, toonde de gretigheid in de laatste interland van het kalenderjaar, voordat het internationale hockey straks weer maandenlang stil ligt. Het was Maria Verschoor die de kans zelf creëerde en met haar backhand over schoot.

Nederland begon veel sterker dan België
Kort daarop legde Malou Pheninckx de bal op de voet van Pauline Leclef (speelster van Oranje-Rood) en versierde daarmee de eerste strafcorner van de wedstrijd. Vanaf kopcirkel sleepte Caia van Maasakker de bal richting de rechterbenedenhoek. De bal was voor keepster Elodie Picard te hard om haar handschoen er tegenaan te drukken, maar op de lijn redde Stephanie Vanden Borre de Belgen door met haar stick de bal naar de zijkant te duwen.

Duidelijk was dat Nederland – met de herstelde middenvelder Marloes Keetels terug in de selectie – de betere ploeg was tegen de nummer twaalf van de wereldranglijst. Keepster Josine Koning, na rust vervangen voor Anne Veenendaal, hoefde geen moment in actie te komen. Waaraan het bij Oranje voor rust wel mankeerde, was dat het overwicht op de helft van de tegenstander onvoldoende in serieuze kansen werd omgezet. De mogelijkheden van Kyra Fortuin (scrimmage), Malou Pheninckx (schot) en Lidewij Welten (schot) waren niet gevaarlijk genoeg om keepster Picard echt te testen.

Halverwege het tweede kwart kreeg Nederland toch een goede mogelijkheid, toen Laura Nunnink de tweede strafcorner van de wedstrijd versierde. De haviksogen van Lidewij Welten zagen vervolgens hoe de sleeppush van Ireen van den Assem onderweg naar het doel een Belgische voet raakte, waarna Nederland via de videoscheidsrechter opnieuw een strafcorner kreeg.

Deze keer was het Lauren Stam die mocht pushen. Opnieuw redde Stephanie Vanden Borre op de lijn, maar nu kwam de bal voor de stick van Welten. Steenhard sloeg ze ‘m in de korte hoek – de hoek die zo klein was dat de keepster Picard de bal nooit door had mogen laten gaan – waardoor Nederland in de 27ste minuut eindelijk verdiend op voorsprong kwam.

Drie van de vier goals vielen in het derde kwart
Als de Red Panthers met assistent Raoul Ehren op de bank nog hoop hadden op een goed resultaat, dan verdween die aan het begin van het derde kwart als sneeuw voor de zon. Nederland haalde meteen een strafcorner via Frédérique Matla, de vierde van de wedstrijd. Het was Matla zelf die linksonderin een gaatje vond en de bal tegen de plank pushte, waardoor Oranje op een 2-0 voorsprong kwam.

Vervolgens liep Nederland steeds verder weg bij het arme België, dat vorige week tegen Groot-Brittannië (één punt uit twee duels) knap weerstand bood, maar nu niets in te brengen had. Bij de volgende strafcorner deed Caia van Maasakker alsof ze ging slepen, maar schoof ze de bal uiteindelijk af op Lauren Stam, die met een flats de 3-0 maakte. Stephanie Vanden Borre die opnieuw op de lijn stond, kon deze keer geen redding brengen. Vervolgens maakte Margot van Geffen een heerlijke goal, door al vallend de bal tegen de touwen te flatsen (4-0).

Oranje slaagde er niet in de 5-0 te maken
De laatste vijftien minuten internationaal hockey van dit kalenderjaar hadden voor de Oranje Dames eigenlijk als een speeltuin moeten zijn, in de jacht op meer doelpunten. Pas toen waren het echter de Belgen die begonnen aan te dringen, door een strafcorner te halen, die niet werd verzilverd. Keepster Anne Veenendaal moest even later ook een ingreep verrichten.

In de slotfase kreeg Nederland een kans via Margot van Geffen, die op de zijplank schoot, en twee strafcorners. Voor de derde keer redde Vanden Borre een bal knap van de lijn. Oranje slaagde er uiteindelijk niet in de 5-0 te scoren. De vier gemaakte goals hadden er wellicht meer moeten zijn, maar al met al was het een goede wedstrijd van Oranje, dat nu vier maanden moet wachten en pas op 6 maart het nieuwe tenue weer aantrekt voor de Pro League-ontmoeting met Duitsland.

Wellens is Woods te slim af en pakt tweede ritzege in de Ronde van Spanje

Tim Wellens heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Voor de 29-jarige Belg van Lotto Soudal was het alweer zijn tweede ritzege, eerder deze Vuelta won hij ook al de vijfde etappe. In het algemeen klassement blijft de top tien ongewijzigd, waardoor Primoz Roglic aan de leiding blijft staan.

De veertiende etappe van Lugo naar Ourense was een rit over 204 kilometer, met daarin verschillende heuvels. Een typische overgangsrit, dus één kans voor de vroege vluchters. Na een snelle start en verschillende pogingen reed er uiteindelijk een kopgroep van zeven renners weg, met daarbij ook de Nederlanders Thymen Arensman en Dylan van Baarle. Ook Tim Wellens, Marc Soler, Michael Woods, Pierre-Luc Périchon en Zdenek Stybar waren mee in de kopgroep.

De kopgroep wist een maximale voorsprong van vijf minuten te pakken, waarna Astana besloot om te gaan rijden in het peloton, en kregen daarbij enige hulp van BORA-hansgrohe. Het peloton kwam niet veel dichter en besloten vrij snel daarna om de strijd te staken. Total Direct Energie nam het over en die ploeg kwam wel snel dichter, maar op Alto de Abelaira, de laatste van klim van de dag op dertig kilometer van de streep, had de Franse ploeg geen knechten meer over, en omdat geen enkele ploeg nog zin had in een achtervolging zat de winnaar in de kopgroep.

Op dezelfde klim waren de eerste aanvallen, maar alleen op de top van de Alto de Abelaira moest Périchon lossen in de kopgroep. Vervolgens reden Stybar en Soler zich in de korte maar pittige afdaling los van de rest, Wellens was in eerste instantie de enige die op het vlakke de aansluiting kon maken. Maar vlak voor het ingaan van de laatste kilometer wisten ook Arensman, Van Baarle en Woods de aansluiting te maken.

Op die klim versnelde Wellens, kreeg Woods in zijn wiel maar ging slim als eerste door de laatste scherpe bocht en pakte zo zijn tweede ritzege deze Vuelta.

De klassementsrenners reden gecontroleerd naar boven, waardoor er geen verschillen te noteren waren en Roglic aan de leiding blijft van het algemeen klassement.

Geen marathonschaatsen meer dit jaar

Alle wedstrijden bij het marathonschaatsen en kunstrijden zijn voor dit jaar afgelast. Dit komt door de nieuwe beperkingen die het kabinet de sportwereld heeft opgelegd vanwege de coronapandemie.

De technisch directeur van de Nederlandse schaatsbond snapt het besluit. "Vreselijk jammer, maar de volksgezondheid staat voorop. Dit besluit is onvermijdelijk."

Er zal voordat het 2021 is worden gekeken naar een andere invulling van het programma voor alle disciplines door de bond. Zo overweegt de schaatsbond om de kunstrijders in het buitenland te laten rijden. Ook voor de shorttrackers wordt naar een soortgelijke oplossing gezocht. De door NOC*NSF erkende topsporters krijgen een uitzondering.

Bij het langebaanschaatsen gaan het NK Allround, het NK Sprint, en de kwalificatie voor het WK wel door.

Motorcrosser Gajser prolongeert wereldtitel

Door een tweede plaats in de eerste race van de MXGP van Trentino heeft Tim Gajser voldoende punten gescoord om zijn wereldtitel motorcross te prolongeren. Zijn enig overgebleven concurrent Antonio Cairoli kwam na een valpartij niet verder dan de zesde plaats.

De 24-jarige Gajser is bezig met een sterk seizoen. Na het wegvallen van Jeffrey Herlings door een zware blessure lag de weg vrij voor een derde wereldtitel in de MXGP-klasse. De Sloveen won de titel ook in 2016 en vorig seizoen. In de MX2-klasse werd de Fransman Tom Vialle wereldkampioen.

De laatste MXGP van het seizoen is komende zondag.

"Extremisme geen klinische aandoening die behandeld kan worden"

Jason Walters, voormalig lid van de Hofstadgroep, verklaard dat het deradicaliseren van extremisten (zowel politiek als religieus) niet zomaar gaat. Extremisme is niet zomaar een klinische aandoening die je kan genezen maar een diepgewortelde ideologie. Walters deed zijn uitspraken naar aanleiding van de teroristische aanslag in Wenen waarvan de dader werd gezien als gederadicaliseerd. 

COVID-19: 7657 nieuwe besmettingen en 106 doden, totaal 383.523 en 7682

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7657 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 383.523 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 236 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1960 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 612 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 106 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7682 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Onrust bij ADO: Trainer Rankovic verder zonder assistenten

Michele Santoni en Rick Hoogendorp zijn bij ADO Den Haag niet langer de assistenten van hoofdtrainer Aleksandar Rankovic. Beide blijven via de jeugdopleiding wel verbonden aan de club. ADO staat met slechts vier punten op de vijftiende plaats in de Eredivisie.

Na de kansloze 4-0 nederlaag tegen PSV ging de clubleiding in gesprek met de spelersgroep. Uit het gesprek kwam naar voren dat de spelersgroep nog steeds vertrouwen heeft in Rankovic. Reden voor het gesprek waren de tegenvallende restultaten maar ook de geruchten dat het contact tussen de trainer en technisch hart, waaronder Martin Jol, beperkt was.

“Het is een vervelend, maar noodzakelijk besluit. Het is de uitkomst van diverse interne gesprekken, waarvan de inhoud uiteraard binnenskamers blijft. Wij zien dit als een vereiste om meer rust te creëren. In de komende periode blijven we met alle technische schakels binnen de club in gesprek, zodat we ons met zijn allen maximaal kunnen inzetten voor dat ene belangrijke doel: in de Eredivisie blijven”, aldus Jol, hoofd van het technisch hart.

Wie de opvolgers van Santoni en Hoogendorp worden is nog niet genoemd. Volgens Omroep West maakt Virgillio Teixeira mogelijk de overstap van ADO Onder-21.

Tadic: "We kunnen beter, maar de overwinning is het belangrijkste"

Ajax won dinsdagavond met 1-2 bij FC Midtjylland. Dusan Tadic was zich bewust van het zwakke spel maar volgens de Servische voetballer zijn de drie punten het belangrijkste. Door de winst houden de Amsterdammers zicht op overwintering in de Champions League.

“We kunnen beter, maar de overwinning is het belangrijkste”, aldus Tadic. “We hadden geen rust aan de bal en dan lukt het niet om controle te krijgen. Nee, het was niet goed, maar het is goed afgelopen.”

De volgende speelronde van de Champions League is over drie weken. Ajax treft dan in eigen huis opnieuw Midtjylland. Daarna volgt op 1 december het uitduel tegen Liverpool en een week later is Atalanta Bergamo de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA.

Trump wint verkiezingen! (volgens de FOK!poll)

De stemmen zijn geteld, Trump wint de verkiezingen. Althans, volgens de bijna 2200 stemmen op de FOK!poll. Maar liefst zestig procent van de stemmers zegt dat Trump gaat winnen.

De realiteit is dat we het nog niet weten. De stemmen worden nog steeds geteld. Bij de gestemde Amerikaanse stemmen staat Biden iets voor, bij de voorspellingen van de staten waar nog geen officiële uitslag is staat Trump voor. Echter de stemmen die daar nog niet zijn gestemd kwamen per post en gaan waarschijnlijk naar Biden.

Het kan nog dagen duren of we weten of FOK! het goed heeft voorspeld.

Celstraf en tbs voor bedreigen prinses Amalia en haar vriend

Een 32-jarige man uit Zwolle die prinses Amalia en haar vriend bedreigde op social media is dinsdag  door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden en tbs met dwangverpleging. De man stuurde via Instagram meerdere bedreigende teksten naar de prinses en een vriend van haar.

Privéberichten
Begin dit jaar ontvingen de twee meerdere berichten van de man. Zo dreigde hij de prinses iets aan te willen doen en te willen verkrachten. De man schreef ook dat hij daarvoor zelfs naar hun school zou komen. De verklaring van de man, dat hij niet wist dat dit het echte privé-account was van Amalia, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Hij had namelijk eerder al op het internet uitgebreid gezocht naar het privé-account van de prinses.

Berichten gelezen
Een belangrijke voorwaarde om tot een veroordeling voor bedreiging te komen is dat het veronderstelde slachtoffer kennis moet hebben genomen van de bedreiging. Uit het dossier blijkt dat dat in dit geval zo is. De prinses heeft de berichten gelezen en haar schoolvriend op de hoogte gebracht van de dreigende berichten. Daarnaast ontving deze vriend op zijn account ook dreigende berichten van de man. De rechtbank oordeelt dat de berichten overduidelijk bedreigend zijn. Hij dreigt hen te doden, te mishandelen en de prinses te verkrachten. Ook probeerde hij een toneelvoorstelling te verzorgen bij de prinses op school. Zowel bij de prinses als haar vriend kon de vrees ontstaan dat waarmee werd gedreigd ook daadwerkelijk zou worden gepleegd.

Obsessie
De rechtbank vindt dat de man een ongezonde obsessie heeft ontwikkeld voor het koningshuis. De manier waarop hij daarmee omgaat vindt de rechtbank niet alleen zorgelijk, maar ook erg kwalijk en onacceptabel. Zo is de man in 2017 door de Koninklijke Marechaussee aangehouden bij de toenmalige woning van de prinses en haar familie. Hij zei toen dat hij een afspraak had met Amalia. Ook stelde hij vragen over de beveiligingscamera’s en vroeg hij naar de fietsroute van de prinses.

Tbs met dwangverpleging
De rechtbank oordeelt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Er zijn verschillende stoornissen bij hem geconstateerd en vanwege de ernst daarvan en het hoge recidivegevaar vindt de rechtbank het nodig dat de man een behandeling krijgt. Eerdere behandelmethodes werkten niet. Alleen een – gemaximeerde – tbs behandeling met dwangverpleging is passend. De behandeling wordt voor maximaal 4 jaar opgelegd. Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.

Vuelta: Etappe 14 - Heuvels voor de vluchters

De tijdrit in de Vuelta a España was een fraaie, Primoz Roglic won een stuk moeizamer dan gedacht, maar pakte wel de rode leiderstrui. Die houdt hij vandaag in principe wel vast.

Een etappe van meer dan 200 kilometer wacht op het peloton, waarbij het de eerste 112 kilometer constant op en neer gaat. Daarna eigenlijk ook wel, hoewel het wel twee noemenswaardige klimmetjes zijn in plaats van non-stop heuvels. Het is vervolgens dalen, vlak en finishen op een muurtje.

Rellende_Rotscholier beschrijft een en ander hier weer uitgebreid. De etappe start op het middaguur, tegen half drie kan de TV aan en de finish wordt tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Groei afgelegde kilometers in Nederland vlakt af

In 2019 legden personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen, speciale voertuigen en bussen in totaal 137,5 miljard kilometer af op de Nederlandse wegen. Dat is nauwelijks meer dan in 2018. In de jaren ervoor steeg het aantal afgelegde kilometers in Nederland sterker. Er werden 7,7 procent meer kilometers gereden dan 5 jaar geleden. Het gaat hierbij om de afgelegde afstand van Nederlandse en buitenlandse voertuigen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De afgelopen 5 jaar nam de op Nederlandse wegen afgelegde afstand het sterkst toe bij bestelauto’s en zware vrachtvoertuigen (vrachtauto’s en trekkers voor oplegger): bestelauto’s legden in 2019 ongeveer 18,7 miljard kilometer af (14,7 procent meer dan in 2014), zware vrachtvoertuigen reden 7,5 miljard kilometer (12,6 procent meer dan 5 jaar eerder). Het aantal kilometers afgelegd door personenauto’s nam met 6,3 procent toe vergeleken met 5 jaar geleden.

Buitenlandse voertuigen goed voor ruim 7 miljard kilometer
Van alle kilometers die in 2019 op Nederlands grondgebied werden gereden werd 5 procent (7,2 miljard kilometer) afgelegd door buitenlandse voertuigen. Dit aandeel is in de afgelopen 5 jaar gelijk gebleven. Bij bussen is het aandeel kilometers gereden door buitenlandse voertuigen in Nederland is met 3 procent het laagst, en bij speciale voertuigen met 18 procent het hoogst.
Van de zware vrachtvoertuigen werd vorig jaar ruim 12 procent van de kilometers in Nederland door buitenlandse vervoerders afgelegd.

Meer kilometers door buitenlandse vrachtvoertuigen
Zware vrachtvoertuigen uit het buitenland maken steeds meer gebruik van de Nederlandse wegen. In 2019 reden zij 907 miljoen kilometer in Nederland, 27 procent meer dan vijf jaar daarvoor. Ongeveer 90 procent van deze gereden kilometers werd afgelegd door voertuigen die in Nederland laden of lossen. Het resterende deel van de afstand wordt afgelegd zonder dat er in Nederland wordt geladen of gelost, het zogeheten transitoverkeer.

Een derde buitenlandse kilometers door Poolse vrachtvoertuigen
Het aantal kilometers van vrachtvervoerders uit Midden- en Oost-Europese landen die in Nederland laden of lossen is tussen 2014 en 2019 met 65 procent toegenomen. Tot deze landen behoren Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Bulgarije. In 2019 werd 32 procent van de door buitenlandse zware vrachtvoertuigen afgelegde kilometers gereden met Poolse wagens. Dat was in 2014 nog 25 procent.

Duitse vrachtvervoerders ingehaald door Polen
Duitse vervoerders legden in 2014, van alle Europese vrachtvervoerders, met 30 procent de meeste kilometers af in Nederland. In 2019 is dit aandeel afgenomen tot 24 procent, en is Duitsland voorbij gestreefd door Polen. Naast Polen zijn ook zware vrachtvoertuigen uit andere Midden- en Oost- Europese landen tussen 2014 en 2019 meer gaan rijden op Nederlands grondgebied. In 2019 nemen deze landen in het buitenlandse vrachtvervoer, waarbij geladen of gelost wordt in Nederland, 25 procent voor hun rekening. In 2014 was dit 20 procent.

FOK! Wat een weer: wisselvalligheid laten we achter ons

Hallo!

Het weerbericht is even iets later, daarvoor excuus. Ik heb de afgelopen periode een heftige privé-situatie meegemaakt en dat heeft er behoorlijk ingehakt. Niet alleen dat, maar ook elke keer schrik ik weer op van iedere aanslag waarbij mensen gewoon lak hebben aan het menselijk leven. Het maakt mij best wel angstig en gefrustreerd door machteloosheid. Natuurlijk denk ik ook van laten we maar een kruistocht gaan beginnen, maar dat is ook de oplossing natuurlijk ook niet. Het maakt me vooral angstig en verdrietig van wat er nog gaat komen.   

Even naar het weer. Het was gisteren nog vrij wisselvallig. De ochtend begon nog met opklaringen, maar in de middag trokken er diverse buien over ons land. Plaatselijk kwam het tot een klap onweer. Door de sterke stroming trokken de buien snel van zuidwest naar noordoost. In het zuiden viel het met de buien wel mee. 

De afgelopen uren trokken er nog enkele buien over ons land heen. Dit vooral in het noorden van het land. Wat hagel of een klap onweer bllef daar ook nog mogelijk. In opklaringen zakte het kwik naar een graad of 3, maar aan zee en in bewolking blijft het iets zachter. De wind neemt ook af.

Vandaaag beginnen we dan een droge periode. Misschien dat er in het noorden nog een laatste bui valt, maar in de middag moet het dan overal droog worden. Er zijn perioden met zon, maar er zijn ook enkele wolkenvelden. De maxima komen uit op ongeveer 12 graden. De wind is westelijk en niet meer dan zwak tot matig. 

Donderdag en vrijdag is er kans op dichte mist in de nacht en ochtend. Die kan plaatselijk hardnekkig zijn, toch denk ik dat de zon er ook nog wel even bij komt kijken. De temperaturen liggen s'nachts rond de 3 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag loopt het kwik dan op tot 12 graden. 

Tot ziens!  

 

Meer weer op FOK!

Purmerbos (Foto: Pukeko)
Het mooie Purmerbos in de herfst. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zestigers verhuizen relatief vaak naar Drenthe

Weinig zestigers verhuizen naar een andere regio, maar vlak nadat zij stoppen met werken wat meer. Drenthe, Gelderland en Zeeland krijgen er door verhuizingen de meeste zestigers bij. Uit de Randstad vertrekken zij juist. Dit blijkt uit nieuw CBS-onderzoek.

In 2019 verhuisden ruim 36 duizend mensen tussen 60 en 70 jaar naar een andere gemeente. Deze mensen laten met hun verhuispatronen een voorkeur zien voor meer landelijke omgevingen. In Drenthe kwamen er door verhuizingen per saldo bijna 500 zestigers bij. Dat zijn 7 per 1.000 zestigers in de bevolking. Ook in de Achterhoek, de Veluwe en Zeeland vestigden zich relatief veel zestigers. De Randstad daarentegen raakt zestigers kwijt door verhuizen. Uit Amsterdam en omgeving vertrokken in 2019 per saldo de meeste, 7 per 1.000.

Meer verhuizingen vlak na pensioen
Zestigers zijn honkvast. In 2019 verhuisde 4 procent van de 60- tot 70-jarigen, van wie iets minder dan de helft naar een andere gemeente. Minder dan een kwart procent van de zestigers emigreerde naar het buitenland. De verhuismobiliteit is tussen de 60- en 75-jarige leeftijd het laagst. Vooral twintigers verhuizen vaak naar een andere gemeente. Vanaf 30-jarige leeftijd verhuizen mensen steeds minder. Vanaf 80-jarige leeftijd verhuizen mensen weer vaker, vooral over gemeentegrenzen. Dit betreft voor een belangrijk deel verhuizingen naar instellingen.

Als zestigers stoppen met werken en de noodzaak vervalt om dicht bij het werk te wonen, is dit wel een aanleiding om naar een andere regio te verhuizen. Van alle zestigers die in 2016 stopten met werken verhuisde 1 procent over een afstand van 25 kilometer of meer. Dat is 2,5 keer zo vaak als leeftijdsgenoten die dat jaar nog betaald werk verrichtten. In de jaren na pensionering neemt de verhuismobiliteit weer af. Zestigers die enkele jaren geleden zijn gestopt met werken verhuizen vaker over lange afstand dan leeftijdsgenoten die al langer geen betaald werk meer hebben, maar minder vaak dan degenen die recent zijn gestopt.

Pensioenmigranten betrekkelijk welvarend
De zestigers die over langere afstand verhuizen zijn gemiddeld welvarender dan de zittende bevolking. Van de zestigers die in 2016 over een afstand van 25 kilometer of meer verhuisden behoorde 24 procent tot de meest welvarende 20 procent, 17 procent tot de 20 procent minst welvarende. Minder welvarende zestigers verhuizen vaker over korte afstand.

Van de drie provincies die per saldo de meeste zestigers aantrekken heeft Drenthe de minst welvarende instroom. Van de nieuwkomers in Drenthe behoort 21 procent tot het hoogste inkomenskwintiel. In Gelderland en Zeeland is dat 28 procent. Ook in Limburg en Overijssel valt op dat de nieuwkomers aanzienlijk vaker tot de meest welvarende groep behoren dan de mensen die al in die provincies wonen. Flevoland trekt naar verhouding weinig zestigers aan en het doorsnee welvaartsniveau van de zestigers die ernaartoe verhuizen ligt relatief laag.

Valse goudstempels

Zo’n 7 maanden hadden goudhandelaren J.D. de J en E.U. uit Amsterdam Italiaans goud Nederland binnengesmokkeld, voorzien van valse goudmerk- en keurtekens én verhandeld, voordat de politie en de Douanerecherche van de FIOD in november 1965 een einde maakten aan de illegale praktijken van de mannen. Door de bedrieglijke echtheid van de goudstempels werd het “een unieke zaak’ genoemd.

De in een plantenbak bij E.U. verstopte goudstempels waren zo goed vervalst dat zelfs experts van de dienst Waarborg platina, gouden en zilverenwerken (nu: WaarborgHolland ) moeite hadden de vervalste keurmerken te onderscheiden van echte.

Echtheid
Het keurteken voor edelmetaal waarborgt de metaallegering, dus de echtheid van het goud. Het geeft het karaatgehalte aan, de garantie dat het goud op legale wijze is ingevoerd en dat alle belastingen zijn voldaan. Ook in 1965 was een keurmerk verplicht. Door het goudstempel te vervalsen konden de handelaren hoge invoerrechten (toen 18%), de omzetbelasting (toen 4,5%) en het keurloon (15 cent per gram) ontduiken.

Napels
De politie en Douanerecherche van de FIOD waren de handelaren op het spoor gekomen doordat inspecteurs van de dienst Waarborg platina, gouden en zilverenwerken bij een juwelier op enkele sieraden waren gestuit met een iets afwijkend goudstempel. Dat was verdacht. De bewuste handelaar bleek zelf te goeder trouw het goud hebben gekocht. De goudstempels waren gemaakt door de Italiaanse vervalser A.E. uit Napels voor een bedrag van 60 gulden (Ongeveer 26,75 euro).

Toeristen
Het kwam in de jaren 60 veel voor dat toeristen gouden fabriekssieraden kochten in Italië tegen twee derde tot de helft van de Nederlandse prijs. Ze dachten een koopje te hebben gescoord, om er in Nederland achter te komen dat ze bedrogen waren. Het goud in Italië werd minder goed afgewerkt en had een metaallegering die niet altijd als goud kon worden aangemerkt. De prijs lag gemiddeld 3 gulden per gram lager dan in Nederland (8 gulden per gram).

Benadeeld
Door de gesmokkelde sieraden van valse merken te voorzien werd de waarde van de handel aanzienlijk hoger. Niet alleen de Nederlandse staatskas werd benadeeld, ook de kopers werden benadeeld. De verdachten stonden in maart 1966 voor de rechter.

Kabinet stemt in met herstructureringsplan KLM

Het kabinet kan instemmen met het door KLM aangeboden herstructureringsplan dat de luchtvaartmaatschappij moet helpen de komende jaren een verlaging van de kosten van 15 procent te realiseren. Goedkeuring van het herstructureringsplan door het kabinet maakt de weg vrij voor KLM om een beroep te doen op het resterende deel van het leningenpakket van in totaal 3,4 miljard euro dat overheid en een consortium van banken deze zomer beschikbaar hebben gesteld.

Nadat het kabinet met KLM afspraken had gemaakt over onder welke voorwaarden de leningen kunnen worden verstrekt, heeft de luchtvaartmaatschappij met de vakbonden de loonafspraken uitgewerkt. Zo is aan medewerkers gevraagd loon in te leveren waarbij het uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De ondernemingsraad en de acht betrokken vakbonden hebben ingestemd met een bijdrage via de arbeidsvoorwaarden voor de gehele looptijd van het leningenpakket. Hiermee wordt voldaan aan de door de overheid gestelde voorwaarden.

De ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hebben de Tweede Kamer vandaag hierover geïnformeerd. Het kabinet verleent financiële steun vanwege het belang van KLM voor het internationale netwerk op Schiphol. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Jeroen Kremers houdt namens het kabinet toezicht op de uitvoering van de gemaakte afspraken en de besteding van het geld. Afgelopen juni is als gevolg van de coronacrisis een lening van 3,4 miljard euro beschikbaar gesteld. De steun bestaat uit een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro en een directe lening door de staat van maximaal 1 miljard euro. In ruil daarvoor zijn voorwaarden gesteld.

Ook committeert KLM zich in het herstructureringsplan aan de voorwaarden die het kabinet heeft gesteld op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Het gaat daarbij onder meer om de vermindering van het aantal nachtvluchten en een afname van de CO2-uitstoot per passagier in 2030 met 50 procent ten opzichte van 2005.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #104
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
©FOK.nl e.a.